Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
індивідуальне завдання із регіональної економік...docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
96.43 Кб
Скачать

2.3 Інвестиції в основний капітал

 Обсяг інвестицій в основний капітал, освоєних підприємствами та організаціями за січень–червень 2011 року, становив 1193,5 млн.грн., що у порівнянних цінах на 5% більше ніж за відповідний період 2010 року.

За видами економічної діяльності 33,2% усіх інвестицій в основний капітал спрямовано у розвиток промислових видів діяльності, обсяги яких порівняно з січнем–червнем 2010 року збільшились на 9,3%. Зростання відбулось на підприємствах з виробництва та розподілення електроенергії, газу та води – у 3 рази, водночас, інвестиції у переробну промисловість скоротились на 20,6%.

Збільшились обсяги інвестицій у розвиток підприємств машинобудування – у 2 рази, целюлозно-паперового виробництва, видавничої діяльності – на 90,6%, з виробництва харчових продуктів, напоїв та тютюнових виробів – на 52,4%, металургійного виробництва та виробництва готових металевих виробів – на 7,1%. 

Значну частину капіталовкладень (32,8%) спрямовано у розвиток підприємств транспорту та зв’язку, з них 86,8% освоєно підприємствами, які надають додаткові транспортні послуги та допоміжні операції. Порівняно з першим півріччям минулого року капітальні вкладення у підприємства транспорту та зв’язку збільшились на 6,9%. 

Більше освоєно інвестицій і у соціальній сфері, за винятком освіти, де скорочення становило 17,5%. Обсяги капіталовкладень в охорону здоров’я та надання соціальної допомоги зросли на 42,1%; у підприємства, що надають комунальні та індивідуальні послуги і здійснюють діяльність у сфері культури та спорту, – на 24,3%.

Серед решти видів економічної діяльності відбулось скорочення надходжень капітальних вкладень на підприємствах готельного та ресторанного бізнесу – на 47,8%; торгівлі та ремонту автомобілів, побутових виробів та предметів особистого вжитку – на 42,2%; підприємствах, які займаються операціями з нерухомим майном, орендою, інжинірингом та наданням послуг підприємцям – на 35,1%. 

Капіталовкладення у житлове будівництво у січні–червні 2011 року становили 57,2 млн.грн. (4,8% від загального обсягу інвестицій в основний капітал по області) та зменшились на 41,1% порівняно з січнем–червнем 2010 року.

Спостерігається початок стабілізації в інвестиційній сфері області

З а 2010 рік у розвиток економіки області підприємствами та організаціями за рахунок усіх джерел фінансування вкладено 4351 млн.грн. капітальних інвестицій (без урахування податку на додану вартість). Частка інвестицій в основний капітал становить 86,8% від загального обсягу капітальних інвестицій - підприємствами та організаціями за рахунок усіх джерел фінансування освоєно 3,8 млрд.грн.. Основним джерелом фінансування інвестицій в основний капітал залишаються власні кошти підприємств та організацій, за рахунок яких освоєна основну частину капіталовкладень (2,6 млрд.грн., або 69,0% загального обсягу).

У січні–березні 2011 року підприємствами області виконано будівельних робіт у фактично діючих цінах на суму 158,9 млн.грн., що на 33,8 % більше ніж за січень–березень 2010 року. У І кварталі 2011 року Миколаївська область за темпами зростання обсягів будівельних робіт посіла 1 місце (133,8%).

Капітальне будівництво області залишається основою у розвитку майже всіх галузей виробництва та подальшого поліпшення житлових та культурно-побутових умов населення.

На будівництво та реконструкцію об’єктів соціального значення, на яких виконувались роботи у 2010 році на замовлення облдержадміністрації, передбачалось 104,3 млн.грн. коштів на соціально-економічний розвиток області. Фактично профінансовано 84,9 млн.грн.

За рахунок бюджетних коштів у 2010 році завершено роботи з реконструкції загальноосвітньої школи № 1 на 240 уч.місць в смт Доманівка, дитячого садка на 60 місць в с.Баловне Новоодеського району, І черги Богданівської загальноосвітньої школи Доманівського району, будівництва школи в м.Баштанка на 252 уч.місць, спортивні зали та харчоблоки загальноосвітніх шкіл в м.Баштанці та смт Братське, амбулаторій на 30 від./зміну (у Братському районі та м.Миколаєві).

В 2010 році в області введено в експлуатацію: газопроводів – 53,62 км, каналізаційних мереж – 0,15 км, ліній електропередач – 21,8 км, санітарно-епідеміологічну станцію в м.Южноукраїнськ, культурно-розважальний комплекс на 1500 місць в Березанському районі, реконструйовано дитячі садки в Казанківському, Кривоозерському районах, аквапарк площею 1,5 тис.кв.метрів в Очаківському районі. Крім того, завершено будівництво та введено в експлуатацію інші об'єкти виробничого та соціально-культурного призначення різних форм власності. Забудовниками побудовано і введено в експлуатацію 132,5 тис.кв.метрів загальної площі житла, що на 53,7 % більше ніж за 2009 рік. За рахунок коштів місцевих бюджетів здійснювалось фінансування програм житлового будівництва для молоді та індивідуального житлового будівництва на селі.

Розроблено та затверджено рішенням обласної ради від 22.10.10 №4 Цільову соціально-економічну програму будівництва (придбання) доступного житла у Миколаївській області на 2010-2017 роки.

Минулого року на виконання обласних Програм забезпечення молодих сімей та одиноких молодих громадян житлом та підтримки індивідуального житлового будівництва на селі з місцевих бюджетів області спрямовано 2,9 млн.грн., що дало можливість надати кредити 10 молодим громадянам та 24 сім`ям індивідуальних сільських забудовників на будівництво (реконструкцію), придбання житла та 83 позичальникам на газифікацію садиб.

На 2011 рік з місцевих бюджетах області передбачено витрати для надання кредитів молодим сім`ям та індивідуальним сільським забудовникам на будівництво, реконструкцію та придбання житла у сумі 9,7 млн.грн., що дасть можливість придбати 22 квартири молодим сім’ям, надати 13 кредитів індивідуальним сільським забудовникам на будівництво, реконструкцію та придбання житла та газифікувати 20 садиб сільської місцевості.

Список використаної літератури: