Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
4 семенпр валеология.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
39.08 Кб
Скачать

7. Після людини у світі залишається те, що вона зробила.

Людей, які б не залишили після себе згадки не буває. Кожен відтворює свою генетичну програму зі знаком плюс або мінус. Головне завдання як у тій приказці - збудувати дім, посадити дерево, народити і виростити дитину. Що ж тут головне? Звичайно ж дитина. Дім постаріє і зруйнується, дерево теж не вічне, а дитина (при правильному вихованні) - це продовження роду, життя, передача досвіду, наступність і єдність поколінь. архітектор живе у своїх творіннях, музикант - в мелодіях, учитель - у душах своїх вихованців. Учні найчастіше в житті згадують саме своїх учителів, а вчитель - учнів. Так виникає незримий духовний зв'язок, що живе вічно. Тому будівництво душі дитини вчителем є визначальним для консолідації нації та існування самого народу.

8. Від стосунків до шлюбу залежить моральна чистота життя.

Дружба, закоханість у більшості підлітків виникає ще на шкільній лаві. Учителі часто намагаються не помічати існування таких стосунків. З іншого боку спілкування між підлітками однієї та різної статі все частіше буває конфліктним. Підлітки просто не знають правил спілкування. Так поступово зникає повага до дівчини, жінки з боку сильної статі. Наростають явища маскулінізації на фемінізації статі.

Духовне здоров'я людини дуже тісно пов'язане з репродуктивним, а стан репродуктивного - із моральними якостями. Все частіше сьогодні говорять про явище телегонії (генетичний вплив першого статевого партнера жінки). Пубертатний період в житті підлітків, вплив акселерації значно змінив моральні якості молодої людини. Підлітки все раніше починають статеве життя. Поняття дошлюбної цнотливості, завдяки впливу засобів масової інформації, було відправлено на задвірки виховного процесу. Це дуже сьогодні впливає на духовний розвиток школяра старшої школи.

Перехід на дванадцятирічне навчання ще більше загострить цю ситуацію. Сучасні шкільні навчальні програми не передбачають вивчення цієї проблематики. Питання сексуальної грамотності поверхнево вивчаються аж у 9 класі, коли учням уже виповнюється 16 років. Можливо в 12 класі вже можна буде виходити заміж чи женитися. Духовне здоров'я як і моральні якості не мають здатності до акселерації. Необхідне терпіння, тривалий час, якісна освіта і виховання для того, щоб у різних аспектах людського здоров'я сформувалася гармонія, виникла збалансована взаємодія.

Від стосунків до шлюбу залежить міцність і життєздатність сім'ї, як головної та найважливішої комірки людського суспільства. Тому всі погляди в цьому питанні будуть спрямовані на школу. Сама заповідь Василя Сухомлинського залишається й сьогодні аксіомою. Але ми живемо в іншу епоху, а отже ця проблема має вирішуватися по іншому. Сучасний соціум конче потребує міцної сім'ї.

9. Патріотизм починається з любові до людини, найпершої - матері.

Патріотизм - слово чоловічого роду. Але починає він формуватися в дитини ще в утробі матері. Коли поряд із вагітною жінкою є люблячий чоловік, то вона разом із дитиною почувається захищеною, впевненою в тому, що вони разом зможуть виховати дитину, що матиме в майбутньому власні переконання, широкий світогляд, відчуття самоствердження належності до свого народу, необхідність жити у своїй Батьківщині. Спочатку такі погляди повинні утверджуватися в свідомості самої матері, а потім частково генетично та з її молоком, передатися власній дитині. На відміну від тварин, любов дитини до матері виникає з першим ударом її серця. Вона буде продовжуватися все її життя. Почуття патріотизму більш складне і соціальне поняття. Воно формується в результаті дії на дитину багатьох чинників. Та все ж домінуючим завжди буде материнський фактор.

Повага, шанування, допомога, захист матері - найперший обов'язок будь якої дитини, що вже починає себе усвідомлювати. Батьківщина - жіночого роду. При правильному вихованні у малюка з п'яти років виникає асоціація та зв'язок між поняттями - мама і Батьківщина. Головне, щоб він ніколи не був порушений. Тоді завжди буде у свідомості нащадка єдине поняття, яке утворено двома такими красивими словами - Мама, Батьківщина.