Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ikm_30.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
1.12 Mб
Скачать
    1. Псофометричний шум

Л юдське вухо неоднаково сприймає шуми однаково потужності, в різному діапазоні звукових частот. То значить людський слуховий апарат володіє відповідною АЧХ (яка була виведена експериментально). Відповідно при встановленні співвідношення с/ш для КТЧ нема потреби вимірювати та співставляти потужність сигналу з потужністю шумів у всьому спектрі діючих шумів. Тому при встановлені співідношення с/ш, в межах спектру КТЧ використовують спеціальний псофометричний фільтр, що імітує АЧХ слухового апарату людини. На рис. 3. представлено АЧХ псофометричного фільтра.

Шум на вході фільтра (або без фільтра) називають незваженим Рш, а на виході - зваженим псофометричним Рпсф. Звідси для ТЛФ каналу:

, (1.6)

де - псофометричний коефіцієнт.

Потужність шумів у лінії росте пропорційно довжині лінії. На практиці вважають, що близько 50 % шуму породжується лінією, а 50 % апаратурою, причому норма по величині псофометричного шуму на 1 км магістральній лінії не більш 1 ÷ 3 · 10-12 Вт.

Псофометрична напруга шуму називається дійсне значення напруга чистого сигналу з частотою 800Гц, що створює заваду якості прийому ТЛФ сигналу, що еквівалентно заважає, у всій смуг каналу.

а) Норма на псофометричну потужність шуму для існуючих кабельних стаціонарних і польових систем по рекомендації ВСЕ-Т(МККТТ):

(1.7)

де L – протяжність каналу в кілометрах;

до k– число переприйому по ТЧ;

m – число транзиту по групових трактах.

Для зручності розрахунку норм в каналах кабельних систем ведеться в одиницях потужності для точки на виході каналу з нульовим відносним рівнем. Реальні виходи мають відносні рівні рівні нуловим абсолютним рівнем, що залежно від режиму роботи утвореного каналу.

(1.8)

Вимірювання псофометричного шуму в каналах ТЧ проводитися псофометром з 600Ом входом і часом вимірювань 200мс. Як прилади використовуються псофометр УНП-60 або польовий прилад П-323-ИШ.

В имірювальні прилади дозволяють оцінювати шуми в одиницях напруги. Тому перед вимірюваннями заваду путужності шумів перераховують в одиниці напруги. Для каналів ТЧ, розрахованих на навантаження в 600Ом, перерахунок ведеться по формулі:

(1.9)

2.3. Захищеність між різними напрямами передачі

Захищеністю між різними напрямами передачі називається різниця рівнів сигналу і виразної завади на виході каналу, обумовленою сигналом, передаваним у зворотному напрямі цього ж каналу.

(1.10)

Норма захищеності для ВСС(ЕАСС) розраховується по формулі:

(1.11)

д е L – протяженность складеного каналу; Lном –2500км.

Захищеність вимірюється в режимі 4 Пр Ок каналу. Вхід схильного до впливу каналу і вихід впливаючого каналу навантажуються на 600Ом. На вихід впливаючого каналу подається сигнал з частотою 800Гц і рівнем –13дБ (-1.5Нп). На вході досліджувального каналу селективним вольтметром рівня (П-322) вимірюється виразна завада.

2.4. Амплітудно-частотна характеристика

Амплітудно-частотною характеристикою (АЧХ) каналу називається залежність його залишкового загасання від рівня вихідного сигналу. Номінальний рівень сигналу залежить від режиму роботи каналу, тому на практиці АЧХ визначають як залежність відносного загасання від зміни рівня на вході каналу . По АЧХ можна судити про динамічний діапазон каналу і побічно – про його нелінійні спотворення.

(1.12)

(1.13)

(1.14)

При вимірюванні АЧХ необхідна висока точність. Тому методи різниці рівнів не підходять і в схемі вимірювань використовують метод порівняння. Для вимірювання використовують магазини з комплекту П-323-ИКП.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]