Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ikm_30.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
1.12 Mб
Скачать

Н еобхідне обладнання та його під’єднання до макета

  • Генератор звукової частоти ГЗ-118, або аналогічний з атенюатором та виходом 600 Ом. (під’єднується до гнізд «ВХІД», зберігаючи полярність)

  • Двоканальний осцилограф (під’єднується до роз’ємів «КАНАЛ І» та «КАНАЛ ІІ» відповідно)

  • Електронний вольтметр (під’єднується до гнізд «ВХІД», зберігаючи полярність)

4.3. Хід роботи

  1. Встановити частоту генератора 1020 Гц, рівень вихідного сигналу -13дБ, що відповідає показам вольтметра 0,775В. на гніздах «ВХІД»

  2. Кнопкою «ВИБІР РОБОТИ» вибрати СТРУКТУРНУ СХЕМУ АЦ-11

  3. Замалювати відповідні осцилограми

  4. Змінюючи значення амплітуди генератора в діапазоні значень 0В – 1,5В не змінюючи на вході частоту генератора, зняти амплітудну характеристику АЦ-11 для додатних значень вхідного сигналу (АІМ пер). Процес контролювати за допомогою осцилографа. Дані вимірювань занести в таблицю та побудувати АХ.

Слід зауважити, що на виході цифро-аналогового перетворювача (ЦАП) обидва півперіоди вхідного сигналу є додатними, оскільки інформація про знак вхідного сигналу ігнорується ЦАП-ом.

4.4.  Зміст звіту

  1. Блок схема ІКМ - 30.

  2. Характеристику компандера, що входить в структуру СП ІКМ-30

  3. Осцилограми з описом призначення і параметрів сигналів, витримуючи відповідний масштаб.

  4. Привести всі експериментальні результати.

  5. Висновки.

4.5. Контрольні запитання

  1. Дати визначення основному цифровому каналу.

  2. Як визначається залишкове затухання каналу ?

  3. Від чого залежить швидкість передачі мовного потоку в каналі зв’язку ?

  4. Пояснити призначення бітів закодованої АІМ-вибірки в СП ІКМ-30.

  5. Як виглядає і від чого залежить спектр нелінійних спотворень ?

  6. Визначення динамічному діапазону і завадозахищеності сигналу ?

  7. Що таке логарифмічне представлення отриманих результатів ?

  8. Яка природа шумів каналу ?

  9. Для чого використовується перетворення рівнів передачі ?

  10. Які переваги і недоліки ЦСП за технологією PDH?

5. Лабораторна робота № 3 Дослідження формування первинної групи цифрового сигналу електрозв’язку з швидкістю передачі 2048 кбіт/с.

    1. Завдання на лабораторну роботу №3

Дослідження генерації сигналу тактової частоти, формування цифрових сигналів з визначеною сіткою частот, які керують послідовністю обробки аналогових і цифрових сигналів електрозв’язку в передавальній частині блоку АЦО–11, формування первинної групи цифрового сигналу електрозв’язку з швидкістю передачі 2048 кбіт/с.

    1. Теоретичні відомості до лабораторної роботи № 3

Плата ЦО–11

Призначення

Плата ЦО–11 призначена для:

  • генерації сигналу тактової частоти;

  • формування цифрових сигналів з визначеною сіткою частот, які керують послідовністю обробки аналогових і цифрових сигналів електрозв’язку в передавальній частині блоку АЦО–11;

  • формування первинної групи цифрового сигналу електрозв’язку з швидкістю передачі 2048 кбіт/с.

Технічні дані:

ЦО–11 забезпечує генерацію цифрових сигналів з тактовою частотою 2048 кГц і 4096 кГц. Передбачені наступні режими роботи задаючого генератора:

  • режим внутрішньої синхронізації (автоколивальний режим);

  • режим зовнішньої синхронізації від сигналу тактової частоти, який виділений з прийнятого багатоканального цифрового сигналу в приймальній частині блоку АЦО–11;

  • режим зовнішньої синхронізації від сигналу тактової частоти, який отриманий від зовнішнього генератора.

Нестабільність частоти задаючого генератора в режимі внутрішньої синхронізації складає не більше 3 10-5 протягом місяця.

ЦО–11 формує наступні цифрові сигнали

  • імпульсні послідовності 128 кГц–1 (2)пер, 64 кГц (2)пер, 32 кГц–1 (2)пер, 8 кГц–1 (2, 3, 4)пер, 2048 кГц пер, які використовуються для керування АІМ-модуляторами на платах ІП;

  • імпульсні послідовності “256 кГц пер”, “Опробування” і “Заборона код”, які використовуються для керування роботою кодера АЦ;

  • імпульсні послідовності “Мітка 0; 8 (6; 16; 22)”пер і “Зчит. 0; 8; (6; 16; 22)”пер, які використовуються для керування роботою плат ВС–61;

  • аварійні сигнали ЕАС, МАС, МІАС вниз, які формуються при аварії плати ЦО–11, а також сигнали в шинах Х1, Х2, які відображають стан плати ЦО–11.

ЦО–11 формує багатоканальний цифровий сигнал електрозв’язку (ІКМ пер) шляхом часового об’єднання:

  • багатоканального сигналу, який поступає від плат АЦ, ВС–61 по шинам “Р1 – Р8 пер”;

  • цифрового синхросигналу, сформованого платою ЦО–11;

  • сигналу “Повідомлення” і (або) сигналу про відсутність повного комплекта групових плат (НКП), які передаються на протилежну станцію і які свідчать про аварійний стан місцевого блоку АЦО–11.

Структурна схема цифрового обладнання передачі ЦО–11

Структурна схема ЦО–11 приведена на мал. 1.

ЦО–11 містить наступні функціональні вузли:

  • автогенератор Г3 з схемою автопідстройки частоти і лічильник-дільник на 4;

  • лічильник-дільник на 512;

  • формувач сигналу установки;

  • два формувача сигналів;

  • формувач багатоканального цифрового сигналу;

  • пристрій контролю.

Автогенератор Г3 забезпечує формування імпульсного сигналу з частотою 8192 кГц, який поступає на вхід лічильника-дільника на 4. Імпульсна послідовність на 4096 кГц, яка формується на виході лічильника-дільника на 4, поступає на плату АЦ, де визначає послідовність перетворення групового АІМ-сигналу. Крім того, імпульсна послідовність 4096 кГц поступає на формувач сигналів 1, де використовується при формування сигналу “256 кГц пер” і на формувач сигналу установки.

Імпульсна послідовність 2048 кГц пер з виходу лічильника-дільника на 4 поступає на вхід формувача сигналів 1 і вхід лічильника-дільника на 512, вхід формувача багатоканального цифрового сигналу і вхід формувача сигналу установки, а також на вхід фазового детектора автогенератора Г3.

Рис. 5.1. Структурна схема ЦО-11

Лічильник-дільник на 512 ділить сигнал тактової частоти 2048 кГц і формує на своїх виходах імпульсні послідовності з частотами 1024, 512, 256, 128, 64, 32, 16 і 8 кГц. Вказанні послідовності поступають на входи формувачів сигналів 1 і 2. Імпульсна послідовність 4 кГц, а також послідовність 8 кГц з додаткового виходу лічильника-дільника поступають на входи формувача багатоканального цифрового сигналу і визначають моменти цифрового синхросигналу і вводу службової нформації в КІ0 часового спектру багатоканального цифрового сигналу.

Послідовності 4 і 3 кГц поступають також на вхід формувача сигналу установки, який використовується при синхронізації передавальної частини блоку АЦО–11 від прийнятого на приймальній частині групового сигналу. У випадку синфазної роботи передавальної і приймальної частин блоку АЦО–11 формувач сигналу установки робить порівняння фаз сигналів з частотою 4 кГц на виходах лічильників-дільників на 512 в платах ЦО–11 і ЦО–12 і, при порушенні синфазності роботи вказаних лічильників, встановлює лічильник-дільник на 512 плати ЦО–12 в стан, який забеспечує синфазну роботу.

Формувач багатоканального цифрового сигналу перетворює паралельно-послідовний код, який існує на шинах “Р1 – Р8 пер” в багатоканальний цифровий сигнал, при цьому забезпечується фомування синхросигналу з частотою повтору синхрокомбінацій 4 кГц і ввід в багатоканальний цифровий сигнал службового сигналу про аварію місцевого блоку, який формується на шині “повідомлення”, або на шині “НКП” – при відсутності комплекта групових плат блоку АЦО–11.

На платі ЦО–11 є пристрій контролю, який забезпечує конторль наявності частини вихідних імпульсних сигналів плати ЦО–11. При пропаданні хоча б одного з контрольованих сигналів пристрій контролю формує сигнали ЕАС, МАС, МІАС вниз, а пр надходженні сигналу “Опит ЦО–11” передає в плату КС–12 по шинах Х1, Х2 сигнал про аварійний стан плати ЦО–11.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]