Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Нормативи для нормування праці.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
57.34 Кб
Скачать

Тема 4. Нормативні матеріали для нормування праці.

Мета: Студенти повинні зрозуміти значення нормативних матеріалів для визначення норм праці. Вивчити призначення і класифікацію нормативів з праці. Засвоїти вимоги яким повинні відповідати нормативні матеріали.

Питання:

  1. Види і призначення нормативів.

  2. Методика розробки нормативів з праці.

  3. Вимоги що до нормативних матеріалів.

1. Види і призначення нормативів.

Важливо зрозуміти значення нормативних матеріалів для визначення норм праці. Наявність якісних нормативних матеріалів на підприємствах є важливою передумовою встановлення рівно-напружених норм.

Нормативні матеріали з нормування праці являють собою нормативну основу для визначення норм праці. Нормативні матеріали розробляються науково-дослідними установами на єдиній методологічній основі, вони є універсальними і призначені для багаторазового використання на підприємствах у процесі проектування норм затрат праці на конкретні роботи.

Варто звернути увагу на те, що норма праці визначається на основі одного або кількох трудових нормативів, а не навпаки. Будь-яка норма завжди встановлюється на конкретний вид роботи, або на відпочинок в абсолютних величинах залежно від конкретних умов виробництва. Трудові нормативи носять, як правило, рекомендаційний характер.

Нормативні матеріали — це комплекс довідкової інформації, необхідної для визначення норм затрат праці аналітично-розрахунковим методом.

Практичне значення нормативних матеріалів:

  • високоякісні нормативні матеріали полегшують роботу нормувальників;

  • сприяють зменшенню трудомісткості нормувальних робіт;

  • дають можливість розраховувати на їх підставі більш-менш рівно напружені норми.

Технічними нормативами з праці називають регламентовані величини тривалості виконання окремих елементів операції або режиму роботи устаткування, чисельності робітників, які виконують певні функції.

Розрізняють нормативи часу , нормативи режиму роботи устаткування , нормативи чисельності і нормативи обслуговування.

Класифікація нормативів праці

Нормативи режимів роботи устаткування – це регламентовані кількісні характеристики режимів роботи виробничого устаткування, що забезпечують найдоцільніше його використання.( наприклад для металорізальних верстатів: глибина різання; величина подачі; швидкості різання; кількості обертів шпинделя тощо). Ці нормативи призначені для визначення раціональних режимів роботи обладнання і часу машинної роботи.

Нормативи часу – це науково обґрунтовані показники затрат часу на виконання окремих елементів трудового процесу. Ці нормативи призначені для визначення норм затрат праці на машинно-ручних і ручних роботах.

Нормативи обслуговування – це регламентовані величини, які характеризують співвідношення між кількістю персоналу, що виконують функції обслуговування певних об’єктів, та кількістю цих об’єктів. Вони використовуються для встановлення норм обслуговування, тобто кількості одиниць обладнання, робочих місць, виробничих площ та інших об’єктів, що закріпляються за одним або групою працівників.

Нормативи чисельності – це регламентовані величини, що визначають кількість працівників певного професійно-кваліфікаційного складу, необхідну для якісного виконання одиниці або певного обсягу роботи. Ці нормативи використовуються для встановлення чисельності працівників на роботах, де її визначення через інші нормативи утруднене.

Нормативи підлеглості – це регламентовані величини, що визначають співвідношення між кількістю керівників та кількістю підпорядкованих їм працівників. Найчастіше вони використовуються для визначення кількості керівників первинних ланок – бригадирів, майстрів, старших майстрів.

Залежно від точності встановлених норм і ступеня розчленування нормативів розрізняють:

  • диференційовані нормативи;

  • укрупнені нормативи;

  • комплексні нормативи.

Диференційованими нормативами називають нормативи, які відображають тривалість виконання окремих дрібних прийомів і рухів, що здійснюються робітником при виконанні операції.

Укрупненими нормативами називають нормативи, що відображають час, необхідний для виконання групи прийомів, які входять в операцію, без розчленування їх на окремі рухи, дії.

Комплексними нормативами називають нормативи, які відображають час, необхідний для виконання комплексу прийомів, що складають операцію.

Ступінь укрупненості нормативів залежить від типу виробництв. У масовому виробництві використовуються диференційовані нормативи. Для серійного виробництва характерне використання укрупнених нормативів. В індивідуальному виробництві користуються комплексними нормативами.