Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
GSM 11 10 12.docx
Скачиваний:
22
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
161.11 Кб
Скачать

WiMax в Україні

Перший WiMAX-оператор в Україні — Альтернет (Українські новітні технології).

У березні 2008 про намір будувати національну мережу WiMAX оголосила[2] компанія «ММДС-Україна», асоційована з СКМ Ріната Ахметова і Turkcell (торгова марка life:)).

9 вересня 2009 року було запущено мережу мобільного WiMAX Freshtel - проект компанії «Українські новітні технології». На момент запуску мережа функціонувала лише в центрі Києва.

17 травня 2010 року — початок роботи нової WiMAX-мережі у Києві[3] від оператора Intellecom. Після запуску мережі в Києві Intellecom планує запустити WiMAX також в 10 інших великих містах України.

4. Iз 1 серпня 2011р. ТОВ "Інтелеком" надає послуги доступу до мережі Інтернет за технологією WiMAX під брендом Giraffe: http://www.giraffe.ua

.

Wireless Distribution System (WDS) — технологія, що дозволяє розширити зону покриття бездротової мережі шляхом об'єднання декількох WiFi точок доступу в єдину мережу без необхідности наявности дротового з'єднання між ними (що є обов'язковим у традиційній схемі побудови мережі). Відмінною рисою технології в порівнянні з іншими рішеннями є збереження MAC-адрес клієнтів мережі.

Точка доступу в WDS мережі може працювати в режимі основної, релейної, або віддаленої базової станції.

Основні базові станції, як правило, під'єднуються до дротової мережі, віддалені базові станції служать для підключення клієнтів бездротової мережі, а релейні станції служать для зв'язку основних і віддалених станцій, виконуючи функцію підсилювача й передавача (ретранслятора) сигналу.

Усі базові станції WDS мережі мають бути налаштовані на використання однієї й тієї ж частоти, методу шифрування й ключа шифрування. В цей же час допустиме використання відмінних SSID.

З недоліків цього методу варто відзначити, що пропускна здатність WDS мережі може складати до 50 % від пропускної здатности мережі зі звичайним підключенням.

Wireless HD — стандарт, що розробляється консорціумом Wireless Home Digital Interface (WHDI) і призначений для обміну даними між побутовими пристроями, мобільними гаджетамі і комп'ютерним устаткуванням. До альянсу WHDI входять такі компанії, як Amimon, Hitachi, Motorola, Sharp, Samsung і Sony.

Особливістю технології WirelessHD (або WiHD) є те, що пристрої на базі цієї технології для приймання/передавання радіочастотного сигналу використовують частоту 60 ГГц. Саме це є концептуальною відмінністю технології WirelessHD від популярних нині технологій бездротового (радіо) зв'язку передачі даних WiMAX, Wi-Fi, Bluetooth.

В листопаді 2009 консорціум WHDI обнародував першу версію специфікації технології бездротового зв'язку Wireless HD. Специфікація WHDI 1.0 передбачає можливість подачі аудіовідеопотока з 1080p-якістю в нестислому вигляді на відстань до 30 метрів, зокрема крізь стіни. Таким чином, відеосигнал високої чіткості може транслюватися від джерела відразу на декілька приймачів, що розташовані в різних приміщеннях. Затримка при цьому не перевищуватиме однієї мілісекунди, а пропускна спроможність каналу зв'язку може досягати 3 Гбіт/с.

Очікується, що перші продукти з підтримкою стандарту Wireless HD почнуть поступати на ринок в другій половині 2010 року. У перспективі нова технологія повинна знайти застосування в телевізорах, Blu-ray-плеєрах і гральних приставках.

WMAN (Wireless Metropolitan Area Networks) — бездротові мережі масштабу міста. Надають широкосмуговий доступ до мережі через радіоканал

Бездротовий зв'язок — це передача інформації на відстань без використання електричних провідників або «дротів». Ця відстань може бути як малою (декілька метрів, як у телевізійному дистанційному керуванні), так і дуже великою (тисячі або навіть мільйони кілометрів для телекомунікацій). Бездротовий зв'язок як правило розглядається як галузь телекомунікацій.

Термін бездротова технологія в загальному використовується для обладнання мобільних інформаційних технологій[Джерело?]. До їх складу входять[Джерело?] мобільні телефони, надолонники (PDA) та бездротові мережі. Інші приклади бездротових технологій включають пристрої глобальної системи позиціонування, пристрої дистанційного відкривання гаража, бездротові комп'ютерні миші та клавіатури, супутникове телебачення і мобільні і радіо телефони.

Можливості

Ідея бездротового середовища вельми приваблива, оскільки її компоненти:

  • забезпечують часове підключення до кабельної мережі;

  • допомагають організувати резервне копіювання в кабельну мережу;

  • гарантують певний рівень мобільності;

  • дозволяють зняти обмеження на максимальну протяжність мережі, що накладаються мідними або навіть оптоволоконними кабелями.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]