Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
8__Психогігієна молодого і зрілого віку.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
141.82 Кб
Скачать

Друга половина 30 - х років життя людини

У цьому віці найчастіше починається криза цінностей і перехід до нової домінанти цінностей. Способів подолання кризи може бути багато:

  • збільшення навантаження на роботі;

  • чарка міцного напою;

  • пошук нових еротичних вражень;

  • пошук цінностей у незвичних сферах життя.

Перед людиною постає проблема: “навчитися робити звичне по-іншому”. Це означає спочатку знайти нові цінності, для яких можна жити. Як правило, вони приходять з боку духовних інтересів. У кінці 30-х – на початку 40-х рр. духовне життя знаходиться на роздоріжжі: або воно зменшується разом з біологічними функціями, або воно піднімається у зовсім інші сфери, що робить можливим новий спалах і кульмінацію творчих сил.

У загальному з 21 по 42 роки можна виділити 3 періоди:

  1. розвиток душі відчуваючої з інстинктивною силою життєво-душевних прагнень; час експансії і самовиховання; час заснування сім’ї і зміни професії;

  2. розвиток душі раціональної – переважання матеріальних інтересів; час великих досягнень, заснованих на діловитості;

  3. розвиток душі свідомої – переосмислення цінностей і пошук нових духовних цілей.

Третя фаза дорослості – 40-і роки

У цьому віці починається біологічний спад і відкриваються нові можливості для духовного розвитку.

Для жінок починаючи із 42 років настає чітко виражений кінець репродуктивної фази. Початок жіночої менопаузи характеризується наявністю недиференційованих скарг на фізичне самопочуття, дратівливість. Плаксивість, нервозність. Після декількох років нестабільності наступає нова рівновага: жінка відчуває себе народженою заново і розвиває нові життєві сили.

Для чоловіків – це час підвищених сексуальних потреб, яких жінка частіше не розуміє. У чоловіків спостерігається висока душевна лабільність. Поряд з цим – схильність до тахікардії, а також гормональна перебудова, які викликають психічне напруження і занепокоєння. Якщо до цих факторів додаються перевантаження на роботі й конфліктні ситуації вдома – чоловіки опиняються під загрозою розвитку психо-соматичних розладів, які згодом можуть перерости у серйозне хронічне соматичне захворювання.

Чоловік у цьому віці хоче бути ще молодим, але вже досвідченим. Інволюція у чоловіків може тривати до 10 – 12 років, після чого так само, як і у жінок наступає фаза нової стабільності. Однак чоловіки значно частіше, ніж жінки хворіють у цьому віці і суб’єктивно важче за жінок переживають розлади соматичного здоров’я.

Психологічна фаза 40-х рр. характеризується сумнівами і відсутністю орієнтирів, схильністю до прийняття ілюзорних рішень. Так, у чоловіків і жінок часто виникає ілюзія, що знову можна стати 20-річним.

У духовному плані – це боротьба з порожнечею: відчувається, що втрачено ґрунт під ногами і немає нового. Тому фаза 40-х рр. розглядається як фаза схильності до кризи. Тут виявляється жорстким ударом усвідомлення того, що життєві сили поступово покидають людину, стає все важче планувати і робити самому. Стан здоров’я активних і творчих людей цього віку кращий, ніж пасивних. Письменники, художники, музиканти можуть довше успішно виконувати свою роботу, ніж підприємці.

До 40-річчя перед людиною лише майбутнє. Далі все тривалішим стає минуле. У цьому віці більше цікавляться творчою роботою, або роботою, в якій потрібні знання, досвід, компетентність. Відбувається, за Юнгом, “звільнення з полону Я”. “Я” повинно у цій фазі життя підняти “нагору” всі життєві інстинкти і порівняти їх у душі з прагненнями. Результат – розвиток свідомої душі.

Кюнкель: “Доля приходить зсередини”