Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
УДК 336 нове.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
87.55 Кб
Скачать

Особливості оподаткування в лісовому господарстві в Франції

У Франції корпораційний податок сплачується державними підприємствами, корпораціями, асоціаціями та приватними компаніями з прибутку від підприємницької діяльності, що здійснюється на території країни. Цей прибуток складається з різниці між чистими активами на початку і в кінці фінансового року за вирахуванням додатково вироблених капіталовкладень. Ставка податку дорівнює 37%. З компаній нерезидентів, що мають нерухомість у Франції, податок на прибуток юридичних осіб стягується у розмірі потроєної ренти, яка могла б бути отримана від оренди нерухомого майна. Від оподаткування за певних умов звільняються муніципалітети, сільськогосподарські кооперативи, інвестиційні компанії.

Пільговий режим з цього податку встановлено в спеціальних зонах підприємницької діяльності. Так, підприємство з чисельністю працюючих не менш як 10 осіб, зареєстроване в такій зоні, звільняється від сплати корпораційного податку протягом перших 10 років свого функціонування. Цей захід не поширюється лише на банки та страхові установи.

Особливості оподаткування в лісовому господарстві в Німеччині

Основу податку складають прибутки від сільськогосподарської, лісової, комерційної діяльності, зайнятості на власному підприємстві, а при інших типах доходу - перевищення виручки над поточними витратами. Податок нараховується на дохід, отриманий корпорацією протягом календарного року. У Законі про податок з корпорацій містяться різні податкові ставки: 50% для нерозподіленого прибутку, 36% для прибутку, що розподіляється у вигляді дивідендів. Широко використовується прискорена амортизація. Наприклад, у сільському господарстві дозволяється вже в перший рік списати до 50% вартості обладнання, в перших три роки - до 80%. Не обкладається податком відсотки по позиках Фінляндії. Лісове господарство в Німеччині повністю звільнене від податку на додану вартість, а основними податками, що застосовують, є земельний податок, податок на спадщину і дарунки, податок з обороту, прибутковий податок і податок за перетворення лісових земель.

Особливості оподаткування в лісовому господарстві в Фінляндії

У Фінляндії ставки податку на стиглі та перестиглі ліси вищі ніж на дозріваючі. Польща та Франція свої ліси не оподатковує доти, поки їм не виповниться відповідно 40 і 30 років. Механізми нарахування, сплати, та стягнення наведених вище податків чітко прописано в місцевих законах.

Відомий англійський енвайроекономіст П. Пірс, аналізуючи податки в лісовому господарстві економічно розвинених країн, стверджує, що вони набувають різних форм, і кожна форма (вид) має особливий економічний вплив. Пірс класифікує їх залежно від основи, на якій вони формуються. Він виділяє чотири об'єкти, з яких справляються податки: земля, деревина,об'єм лісозаготівель, права на ліс.

Особливості оподаткування в лісовому господарстві в Польщі

Такий податок регулюється відповідно до акта про ліси. Платниками цього податку — фізичні та юридичні особи, а також організації без статусу юридичної особи, які є користувачами лісів, що належать державній скарбниці.

База оподаткування — кількість гектарів лісу, визначена в перевідних гектарах. Вона також залежить від площі головних порід дерев і від їх класифікації за якістю. Ставка податку на площу 1 перевідного гектара на рік визначена як еквівалент 0,200 м деревини хвойних порід дерев.

Основні джерела регулювання:

– Закон про ліси від 28 вересня 1991 р. (у редакції від 1 серпня 2009 р.)

– Правила, що встановлюються на певний строк Національного лісового холдингу державних лісів від 25 квітня 2012 р.