Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Кількісна оцінка ризику.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
631.3 Кб
Скачать

2.2 Завдання №2

Розрахувати ризик випадків зі смертельним результатом (за рік) для представників конкретної групи населення з урахуванням віку, статі, місця проживання, а також роду діяльності й способу життя. Визначити внесок кожного джерела небезпеки (у процентному співвідношенні), що формують індивідуальний ризик.

Варіанти завдань до завдання №2 наведені в таблиці 2.5.

2.2.1 Приклад 2

Розрахуємо ризик випадків зі смертельним результатом (за рік) для працівника сільського господарства, віку 23 року, жіночої статі для якого додатковим фактором ризику є паління.

Рішення:

Сумарний рівень ризику смертельного результату за рік буде складатися з: середнього рівня ризику смерті від хвороб для даного віку, ризику смерті від нещасного випадку на виробництві, ризику смерті від нещасного випадку в побуті й ризику, пов'язаного з додатковими факторами ризику.

Для людини у віці 23 роки середній ризик смерті від хвороб становить 0,0004 (на 1 людину у рік). З урахуванням поправочного коефіцієнта з таблиці 1.7 для жінок, = 0,42, одержимо .

З таблиці 1.4 знаходимо, що рівень ризику смертельного нещасного випадку в сільському господарстві на 1 людину в годину становить 0,00000006 (оскільки в році 2024 робочих годин, то за рік рівень ризику дорівнює . Для жінок рівень ризику буде нижче ( = 0,31 таблиця1.7) і складе: .

З таблиці 1.2 знаходимо, що рівень ризику для смертельного нещасного випадку в побуті для чоловіка у віці 23 року становить 0,0011. З урахуванням поправочного коефіцієнта, одержимо 0,00034.

З таблиці 1.5 знаходимо, що ризик, пов'язаний з палінням на 1 людину у рік становить 0,008. З урахуванням поправочного коефіцієнта з таблиці1.7 = 0,42, одержимо: .

Таким чином, сумарний річний рівень ризику для жінки складе 0,00395.

У процентному співвідношенні маємо для рівнів ризику по кожній небезпеці наступні величини (у порядку зростання ризику): виробничий ризик — 1%, середній ризик смерті від хвороб — 2,9%, ризик смертельного нещасного випадку в побуті 10 %, ризик, пов'язаний з палінням — 86,1%.

Основний внесок (86,1%) у рівні ризику складе ризик, пов'язаний з палінням.

Вихідні дані й результати розрахунків заносимо в таблицю 2.2.

Таблиця 2.2 Результати розрахунку (завдання №2)

№ варіанта

Вік

Стать

Місце проживання

Додаткові фактори ризику

Ризик смерті від хвороб

Виробничій ризик

Ризик смертельного нещасного випадку в побуті

Ризик, пов’язаний з додатковими факторами ризику

Загальний рівень ризику

Процентне співвідношення

2.3 Завдання №3

У місті проживає 1500000 чоловік. У результаті роботи промислових підприємств у повітрі перебуває токсична канцерогенна речовина ( агент ризику) у концентрації . Ця ж речовина попадає в питну воду в концентрації . Необхідно обчислити:

  1. Ризик захворюваності раком для дорослого протягом року.

  2. Ризик захворюваності раком для дорослої людини протягом всього життя.

  3. Щорічне додаткове число захворювань раком у даному місті, пов'язане з дією фактору ризику.

  4. Зрівняти додаткові випадки захворювання раком, викликані вмістом у воді й у повітрі агентом ризику з очікуваним захворюванням раком, викликаним всіма іншими причинами ( дослідження, проведені в США показують, що ця величина становить 193 випадки на 100 000 чоловік у рік).

  5. Ризик захворюваності раком протягом року для працівника підприємства за умови, що концентрація шкідливих речовин у повітрі робочої зони в К раз вище, ніж у середньому по місту, а робочий день становить 8 годин.

Варіанти розрахункових завдань наведені в таблиці 2.6.