Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Materiali_dlya_chitannya.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
82.25 Кб
Скачать

Розвиток особистості вчителя в системі педагогічної освіти

Ціль багаторівневої структури педагогічного освіти — розширення можливостей освітніх установ у задоволенні різноманітних культурно-освітніх запитів особистості і суспільства, підвищення гнучкості загальнокультурної, наукової і професійної підготовки фахівців у сфері освіти з урахуванням мінливих потреб економіки і ринку праці.

Багаторівнева педагогічна освіта, що реалізується різними за змістом і термінами навчання узгодженими освітньо-професійними програмами, забезпечує вирішення наступних задач:

  • особистості (студентові) – здійснити індивідуальний вибір змісту і рівня одержуваної освіти і професійної підготовки, що задовольняють інтелектуальним, соціальним і економічним потребам;

  • суспільству (системі освіти, школі) — одержати фахівця в більш короткий термін з необхідними кваліфікаційними параметрами;

  • викладацькому корпусові (факультету, коледжу, університету, інституту) — з більшою повнотою реалізувати наукові і професійно-педагогічні потенції.

Одержання педагогічної освіти сполучено зі становленням фахівців різного рівня професійної кваліфікації, що досягається за умови оволодіння відповідними програмами.

Основу педагогічного освіти складає базова вища освіта, реалізована освітньо-професійними програмами першого і другого рівнів. Вони надають особистості учня можливість опанувати системою знань про людину і суспільство, історію і культуру, одержати базову фундаментальну наукову підготовку й основи знань з обраного напрямку освіти.

Перший рівень — загальна вища освіта — досягається оволодінням освітньо-професійними програмами першого рівня протягом 2 років навчання. Вона забезпечує право особистості на продовження навчання на ступені базової вищої педагогічної освіти за освітньо-професійними програмами другого рівня. Крім того, за бажанням можна продовжити освіту в сфері трудової діяльності або змінити освітньо-професійну орієнтацію.

На базі загальної вищої освіти може бути реалізована програма професійно-педагогічної підготовки (до 18 місяців), що надає середню професійну освіту. Крім цього, для бажаючих протягом нетривалого періоду навчання (від 3 до 6 місяців) може здійснюватися професійна підготовка на рівні кваліфікації молодшого фахівця з урахуванням обраного наукового напряму. Особи, що опанували такими професійними програмами, можуть займати в освітній установі посади учбово-допоміжного персоналу (лаборант, помічник учителя, вихователя).

Другий рівень базової вищої педагогічної освіти розрахований на 2 роки навчання і передбачає реалізацію освітньо-професійної програми за одним з предметних напрямів. Студентам, що здали державні іспити й одержали базову вищу педагогічну освіту, видається диплом бакалавра освіти за обраним напрямом.

За окремими напрямами через особливості реалізації освітньо-професійних програм другого рівня можливе сполучення з програмою професійної підготовки (термін навчання 3 роки).

Для одержання кваліфікації фахівця на основі базової вищої педагогічної освіти надається можливість протягом 1 року освоїти професійні програми відповідно до майбутньої спеціальності, здати державні іспити і захистити випускну роботу. Після цього випускник одержує кваліфікаційний сертифікат за однією або двома педагогічними спеціальностями.

Повна вища педагогічна освіта ґрунтується на базовій вищій освіті і є розвитком і диференціацією професійних і освітніх програм за напрямами спеціалізації. За рахунок поглибленої освітньо-професійної програми забезпечується підготовка фахівця переважно «за замовленням». Основна мета даного ступеню –підготовка педагога-дослідника, орієнтованого на творчу, перетворювальну діяльність. Тривалість навчання на ступіні повної вищої педагогічної освіти не менше 2 років на основі чотирирічної базової вищої освіти.

Особам, що одержали повну вищу педагогічну освіту, видаються диплом магістра освіти за конкретним напрямом науки і кваліфікаційний сертифікат з обраної спеціальності, що надає право здійснювати професійну діяльність у будь-яких типах освітніх установ (школах, ліцеях, гімназіях, коледжах, вузах).

Гнучкість і варіативність багаторівневої структури педагогічного освіти дозволяють будь-якому учневі при необхідності зупинити її по досягненні того або іншого рівня, а потім продовжити освіту на наступному рівні в будь-якому вузі аналогічного профілю.

Однією з першочергових задач педагогічної освіти в зв'язку з упровадженням багаторівневої структури є глибоке відновлення її змісту, у якому можна виділити три взаємозалежних блоки: загальнокультурний, психолого-педагогічний і предметний. Кожний з названих блоків представлений низкою модулів.

Загальнокультурний блок, що складає 25 % навчального часу, покликаний забезпечити розвиток світогляду вчителя, створити умови для його життєвого і професійного самовизначення, оволодіння практичною педагогікою, що у своїй основі має загальну освіченість учителя. Занурення вчителя в контекст загальнолюдської культури, різних мов, видів мистецтв, способів діяльності у всій їх своєрідності вимагає розробки таких елементів загальнокультурного блоку, як світоглядно-методологічний, аксіологічний, історико-культурний, соціально-економічний, природно-науковий, комунікативний.

Психолого-педагогічний блок, що складає 18% навчального часу, спрямований на розвиток педагогічної самосвідомості вчителя, його творчої індивідуальності, що виявляється в способах аналізу, проектування, реалізації і рефлексії педагогічної діяльності. Оскільки становлення Я-концепції вчителя — це не одноразовий акт, то даний блок може бути представлений такими модулями, як орієнтувальний, теоретико-методологічний, діяльнісний.

Предметний блок, що складає 57 % навчального часу, орієнтований на освоєння логіки розгортання змісту конкретного наукового знання як складової частини загальнолюдської культури і як засобу розвитку особистості учнів і спілкування з ними. Він припускає розробку таких модулів, як загальний, пов'язаний з певним напрямом наукових знань (гуманітарні знання, природознавство й ін.); інтегрований, об'єднуючий у єдине ціле ті або інші галузі наукового напряму; спеціальний — у конкретній області наукового знання (вузький або широкий профіль).

Системоутворювальним стрижнем змісту педагогічної освіти є практична діяльність студентів, оскільки загальнолюдські і професійні цінності стають надбанням особистості вчителя в тому випадку, якщо вони привласнюються, виробляються в процесі не тільки пізнавальної, але і преосвітньої діяльності.

Сластенин В.А. Педагогика. – М., 2002 – С. 48-50

У чому відмінність традиційної підготовки майбутнього учителя від тієї, що пропонує автор?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]