Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kursova_robota_Ekonomika_pidpriyemstva_Gilorme.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
854.53 Кб
Скачать

3 Етап. Моніторинг діяльності підприємства. Аналіз виробництва в системі «витрати – обсяги виробництва – прибуток» на підприємстві.

Для того щоб студенту зробити остаточні висновки щодо ефективності господарювання підприємства у внутрішньовиробничому середовищі в системі «витрати – обсяги виробництва – прибуток», слід визначитися із системою критеріальних показників, за якими буде здійснюватися цей аналіз.

В нашому випадку доцільно буде зупинитися на наступному переліку показників, що визначають ефективність чинного внутрішнього економічного механізму:

а) обсяг виготовленої продукції в натуральному відтворенні (виробнича програма підприємства) QФ (дані індивідуального варіанта Додатка А);

б) обсяг товарної продукції підприємства ТП, яка розраховується як добуток ціни одиниці виготовленої продукції (ЦОД) на її обсяг в натуральному відтворенні QФ;

в) фондовіддача (fВ), яка розраховується шляхом ділення обсягів товарної продукції (ТП) на середньорічну вартість основних виробничих фондів підприємства (ФСР), тобто за формулою (24):

, грн / грн,

(24)

г) фондоємність (fЄ), яка розраховується як показник, зворотний показнику фондовіддачі, тобто за формулою (25):

, грн / грн,

(25)

д) собівартість обсягу виготовленої продукції СЗАГ (табл. 4);

е) собівартість одиниці виготовленої продукції СОД (табл. 4);

є) витрати на 1 грн. товарної продукції (zТП) розраховуються шляхом ділення собівартості товарної продукції (СЗАГ) на її обсяг (ТП), тобто за формулою (26):

, грн / грн,

(26)

ж) продуктивність праці виробничих працівників (ПТПР) та продуктивність праці всього виробничо-промислового персоналу (ПТВПП), які розраховуються шляхом ділення виготовленої товарної продукції (ТП) на кількість виробничих працівників (чПР) чи штат виробничо-промислового персоналу (чВПП) (винайдені по табл. 2 та табл. 3) за формулами (27-28):

, грн / людину,

(27)

, грн / людину,

(28)

з) фондоозброєність праці fП – співвідношення активної частки середньорічної вартості основних виробничих фондів ФСР (ІІ, ІІІ, IV) (тобто 4, 5, 6 груп основних виробничих фондів за наведеними в Додатку Г даними) і чисельності виробничо-промислового персоналу підприємства (чВПП) – розраховується за формулою (29):

, грн / людину,

(29)

і) фактичний прибуток від господарської діяльності підприємства (ПФ), який розраховується як різниця між обсягом товарної продукції (ТП) та її собівартістю (СЗАГ), тобто за формулою (30), і потім порівнюється із запланованим прибутком (ППЛ):

, грн,

(30)

к) фактична рентабельність виготовленої продукції (RФ), яка розраховується шляхом ділення фактично отриманого прибутку (ПФ) на сукупні витрати на її виробництво (СЗАГ), тобто за формулою (31), і потім порівнюється з нормативним рівнем рентабельності (RН):

, %.

(31)

Згідно з отриманими результатами студенту належить зробити висновок щодо ефективності функціонування підприємства, визначивши можливі напрямки поліпшення існуючої ситуації.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]