Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекції РПС.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
602.7 Кб
Скачать

Тема 8: Науково-технічний потенціал України

План:

  1. Роль науково-технічного прогресу у розвитку економіки України.

  2. Науково-технічний потенціал України: сучасний стан та особливості територіальної організації.

Роль науково-технічного прогресу у розвитку економіки України.

Науково-технічний прогрес - це розвиток науки і техніки, характерний для машинного виробництва.

НТП здійснюється у двох формах:

  1. Еволюційний - яка означає порівняно повільне і часткове вдосконалення традиційних основ науки і техніки.

  2. Революційна - яка відбувається у вигляді науково-технічної революції (НТР) (скачок) і породжує нову техніку і технологію.

З розвитком науки та впровадженням її досягнень виникли поняття "наукомісткі виробництва", або "виробництво високих технологій".

Наукомісткі виробництва - галузі з високими витратами на наукові дослідження при плануванні нових видів продукції.

Науково - технічний прогрес впливає на:

  • більш ефективне розміщення підприємств, виробничих комплексів, галузей

господарства;

  • створення і виробництво високопродуктивних машин, що сприяє освоєнню нових (більш

ефективних) природних ресурсів;

  • широку автоматизацію , механізацію, комп'ютеризацію виробництва, що повністю

змінює характер праці;

  • створювання ефективних засобів для очищення промислових викидів, що забруднюють

воду, атмосферу, ґрунти, тим самим впливати на охорону навколишнього середовища.

Науково-технічний потенціал України: сучасний стан та особливості територіальної організації.

Основою науково-технічного розвитку країни є науково - технічний потенціал - сукупність усіх засобів науково-технічної діяльності та її ресурсів.

Науково - технічний потенціал включає:

  1. Матеріально - технічну базу науки (наукові організації, наукове обладнання,

експериментальні заводи та ін.)

  1. Наукові кадри ( вчені, дослідники, конструктори, науково — технічний персонал)

  2. Інформаційну систему, яка забезпечує постійне вдосконалення знань ( наукові прогнози, банк патентів, авторські свідоцтва).

В перспективі необхідно більш активно проводити інноваційну політику.

Інновація - вкладення коштів у нову техніку , технологію, нові форми організації праці і управління, які охоплюють не тільки окремі підприємства, а й галузь.

Національний інтелект - це показник розвитку нації та її індивідів. Він виражає рівень знань, рівень мислення, етики, естетики, ідеології. Носії національного інтелекту є вчені, інженери, конструктори, письменники, працівники культури, вчителі, лікарі, робітники, селяни і т.д.

Тема 9: Потенціал соціальної сфери ( сфера послуг)

План:

  1. Галузі соціально-культурного комплексу сфери послуг.

  2. Галузі матеріально-побутового комплексу сфери послуг.

Галузі соціально-культурного комплексу сфери послуг.

Соціальна сфера складається з двох комплексів:

  • соціально - культурного;

  • матеріально -побутового.

Соціально-культурний комплекс включає такі галузі як освіта, культура і мистецтво, охорона здоров'я, фізична культура і спорт.

Освіта. Підвищує загальний рівень знань і культури, забезпечує всі галузі економіки кваліфікованими кадрами.

Дошкільні заклади. Першою освітянською ланкою є дошкільні заклади. Значна частина дітей дошкільного віку не відвідує ці заклади. За даними соціологічних досліджень, діти забезпечених сімей в 1,5-3 рази більше відвідують ці заклади ніж діти малозабезпечених сімей. Найвищий рівень забезпеченості дітей дошкільними закладами спостерігається у південних та східних регіонах (Дніпропетровська, Харківська, Черкаська), а найнижчий у західних областях ( Львівська, Івано-Франківська обл.).

Актуальним залишається спорудження дошкільних закладів в сільських районах, недостача яких негативно впливає на закріплення кадрів на селі.

Середні загальноосвітні школи. Основною освітянською ланкою є середні загальноосвітні школи трьох ступенів:

перша - початкова,

друга - основна( неповна середня),

третя - старша(повна середня загальна освіта).

Більша половина учнів денних шкіл (55,2%) навчається українською мовою, решта (44,5%) - російською, є також школи чи класи з молдавською, угорською, румунською, польською, словацькою, англійською, болгарською, та кримськотатарською мовами навчання.

Вища освіта України представлена 619 навчальними закладами І-ІІ рівнів акредитації, 347 вищих навчальних закладів ІП-ІУ рівнів акредитації. Найбільше закладів вищої освіти, зокрема ІП-ІУ рівнів акредитації, сконцентровано у Києві, Харкові, Одесі, Дніпропетровську, Львові, Донецьку, АРК.

Культура.

Бібліотеки. Наймасовішим закладом культури є бібліотеки. Слід зазначити, що книжки та журнали українською мовою становлять 37% книжкового фонду бібліотек, російською - 62%).

Клубні установи. Також центром культурного відпочинку населення є клубні установи, більша частка яких припадає на сільську місцевість. Клубні установи розміщені при заводах, фабриках, навчальних закладах, санаторіях.

Кінообслуговування в Україні представлено кінотеатрами з платним показом. Кількість відвідувань кіносеансів за рік в середньому 0,1 на одного жителя.

Якщо мережа закладів культури (клуби, бібліотеки, кіноустановки) в Україні зменшується, то театрів - зростає(130 професійних театрів у 1997р проти 85 у 1985р). Проте кількість відвідувань театрів також має тенденцію до зменшення.

Музеї.

Велику роль у культурному житті населення відіграє музейна справа. Найбільше професійних театрів і музеїв функціонує у Києві, Львові, Одесі, Дніпропетровську, Донецьку, Миколаєві, Харкові, Полтаві, АРК.

Засоби інформації.

Масовою пропагандою культурних досягнень займаються і засоби інформації - телебачення, радіомовлення, газети, журнали, книжково-журнальні видавництва. Разовий тираж газет становить приблизно 35 млн. примірників, у тому числі українською мовою - 14 млн. Якщо кількість газет (разовий тираж ) зріс , то книжок - знизився (51 млн. проти 155 млн. у 1985р.)

Усі культурно-освітні установи пов'язані з виробництвом музичних інструментів та інших предметів культурного призначення, поліграфічною промисловістю, кіностудіями, студіями звукозапису, книжковою торгівлею, торгівлею художніми товарами і т.д.

Охорона здоров'я.

Включає лікувальні, лікувально-профілактичні та інші медичні установи., а також освітянські заклади (медучилища, коледжі, медінститути, курси і т.д.).

Лікарняні заклади в свою чергу поділяються на спеціалізовані - інфекційні, для інвалідів Великої Вітчизняної війни, районні, міські, обласні, республіканські.

Поліклініки як структурні підрозділи входять до складу лікарень. У виняткових випадках вони можуть бути автономною установою. Найвищий рівень забезпеченості населення лікарями в місці Києві, Автономній республіці Крим, в Одеській, Львівській і Харківській областях.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]