Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
інформ маркетинг.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
94.21 Кб
Скачать

Тема 4. Технологічні засоби підтримки прийняття маркетингових рішень.

  1. Засоби сортування та фільтрування даних.

  2. Обчислення групових характеристик.

  3. Зведені таблиці.

  4. Діаграми та графіки. Література

Єжова Л.Ф. Інформаційний маркетинг: Навч. посібник. - К.: КНЕУ, 2002. - С.39-60.

Пінчук Н.С., Галузинський Г.П., Орленко Н.С. Інформаційні системи і технології в маркетингу: Навч.посібник. - К.:КНЕУ, 1999. - С. 108-143.

І. Засоби сортування та фільтрування даних.

Діяльність маркетолога пов'язана з обробкою великої- кількості різнобічної інформації. Значні обсяги накопичених і впорядкованих даних несуть у собі великі потенційні можливості щодо отримання корисної аналітичної інформації. Для того, щоб ці дані сприяли прийняттю ефективних маркетингових рішень, має бути реалізована можливість отримання відповідними спеціалістами потрібної інформації у потрібній формі і в потрібний час, тобто необхідно мати розвинені гнучкі інструменти, що забезпечують як легкий доступ до даних, так і опрацювання їх. Засоби підтримки прийняття маркетингових рішень - це засоби загального призначення, що дають змогу "прокрутити", "розгорнути" або "згорнути" дані з тим, щоб одержати бажане уявлення даних і, отже, отримати потрібну інформацію. За допомогою таких універсальних інструментів, реалізованих в Ехсеї, як сортування за трьома ключами, фільтрування, підведення підсумків та зведені таблиці, кінцеві користувачі мають можливість безпосередньо проводити оперативний аналіз проблемних ситуацій. Засоби сортування

Сортування - це переструктуризація даних. При сортуванні текстові дані упорядковуються за алфавітом або у зворотному алфавітному порядку, а числові — за убуванням або зростанням залежно від заданого порядку сортування (упорядкування).

    1. Найпростіший спосіб упорядкувати список — це встановити табличний курсор у колонку, за значенням полів якої треба упорядкувати цей список, і вибрати одну з наведених кнопок (піктограму сортування), що знаходяться на панелі інструментів Стандартна. З їхньою допомогою можна відсортувати список за зростанням і убуванням значення полів колонки з активною клітиною (клітиною, у якій знаходиться табличний курсор).

    2. Ехсеї дає змогу проводити багаторівневе (до трьох рівнів) сортування, тобто сортування за кількома ключами. Якщо список містить кілька елементів, які мають той самий ключ, то порядок розташування цих елементів у групі записів з цим ключем буде випадковим. Але якщо задати сортування ще й за іншим ключем, то будуть відповідним чином ' упорядковані елементи списку з однаковим першим ключем і т. д. Наприклад, дані про збут можна відразу відсортувати (упорядкувати) за назвами товарів, кожну групу товарів — за містами їх продажу, а кожну групу товарів у кожному місті — за прізвищами покупців.

Слід звернути увагу на таке поняття як "порядок сортування". Порядок сортування обирається користувачем і може бути наступним:

по алфавіту (для текстового списку), убування та зростання (для цифрового списку);

і

власний порядок сортування (заданий комп'ютером). Так, назви місяців, назви днів тижня немає сенсу розташовувати у алфавітному порядку — краще застосовувати власний порядок сортування, тобто подати назви місяців (днів тижня) у тій послідовності, в якій вони розміщуються у році (у тижні).

3. користувацький порядок сортування, (як для текстового, так і для цифрового списку) задається безпосередньо користувачем з певною метою.

Фільтрування списків

Фільтри — це інструмент відбору даних, відповідних визначеним умовам. При фільтрації переупорядкування даних не відбувається. ' Результатом є лише або приховування рядків таблиці (списку), що не

І

відповідають заданому критерію, або копіювання тих рядків,що відповідають заданому критерію, у визначений діапазон робочого аркуша для подальшого використання.

Є два способи фільтрації даних: за допомогою автофільтра та за допомогою розширеного (посиленого) фільтра. Перший спосіб більш швидкий і простий для використання. Автофільтр. За допомогою автофільтра вибір окремих рядків таблиці можна здійснювати лише безпосередньо у робочому аркуші. Для коректного виконання команди ) покажчик активної клітини (табличний курсор) повинен знаходитись у межах списку даних. Якщо перед виконанням команди було виділено певний діапа­зон таблиці, то у першому рядку цього діапазону для кожного поля (колонки) даних буде встановлена окрема кнопка для введення критерію фільтрації за цим полем. Дія критерію фільтрації поширюється на всі рядки таблиці, які знаходяться нижче кнопок. Якщо жодного діапазону таблиці не було виділено перед виконанням команди (але покажчик активної клітини знаходився у межах таблиці даних), то місцем розташування кнопок буде перший рядок таблиці, де звичайно знаходяться назви колонок. Після І натискання на кнопку розкривається список елементів , які містить відповідна колонка і в якому можна вибрати необхідний елемент для визначення критерію відфільтровування даних. Це приведе до вилучення з екрана тих рядків списку даних, які не відповідають уведеному критерію, і до забарвлення відповідної кнопки у синій колір. Критерії фільтрації можна задавати послідовно для кількох полів. Кожен додатковий критерій зв'язаний із попереднім умовним оператором «І», через що кожна наступна умова завжди буде належати до тих рядків даних, які будуть отримані при використанні попередніх умов. *

Критерій фільтрації, що складається з двох умов для однієї колонки, можна визначити після натискання на відповідну кнопку і вибору елемента Умова. На екрані з'явиться діалогове вікно Користувацький автофільтр, у якому можна задати два критерії, об'єднуючи їх умовними операторами «/»

чи «Або». Для того, щоб вилучити з таблиці кнопки фільтрування, треба ще раз виконати команду Дані/Автофільтр, тобто зняти позначку з цієї команди.

)

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]