Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
інформ маркетинг.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
94.21 Кб
Скачать

4. Діаграми

При представленні даних у вигляді великих масивів рядків і колонок чисел зрозуміти взаємозв'язок даних дуже важко, тому «сухі» цифри не дають такого ефекту, як діаграми, графіки. Ту інформацію, яку складно проаналізувати, коли вона подається у вигляді тексту або таблиці, набагато простіше оцінити за допомогою діаграм, завдяки таким їхнім властивостям:

  1. вони дають більш цілісну, узагальнену картину явища, що вивчається;

  2. при графічному зображенні статистичної інформації стає виразнішою порівняльна характеристика показників, що вивчаються;

  3. чіткіше виявляються тенденції розвитку явищ, основні взаємозв'язки.

Однак, використовуючи діаграми не варто ними зловживати, їх застосування має сенс лише у тому випадку, коли вони полегшують розуміння даних. у

Діаграми та графіки при аналізі маркетингової інформації

Діаграми та графіки можуть забезпечити стислий, але дуже інформативний огляд вибраних даних, завдяки якому зв'язки між категоріями цих даних стають очевиднішими.

При використанні діаграм слід дотримуватися таких правил:

  • діаграма має полегшувати розуміння зв'язків між даними. Якщо дані на діаграмі складно проаналізувати, то їм слід надати іншого вигляду;

  • графічна інформація має бути стислою, значна кількість об'єктів на діаграмі погіршує її сприйняття;

  • графічна інформація має точно відображати дані, тому треба уважно перевіряти отримані результати. Якщо, наприклад, при побудові діаграми завести дані з колонок замість даних з рядків, то буде отримано зовсім інший графік.

Вибір типу діаграми. Від типу діаграми, яка використовується для відображення даних, залежить досить багато. Якщо дані на діаграмі важко проаналізувати, то ніякої користі від неї немає. Легкість аналіз даних значною мірою залежить від вибору саме типу діаграми. Більші-того, неправильно обраний тип діаграми може призвести до неправильного відображення даних і, як наслідок, до хибних висновків.

На сьогодні Ехсеї оперує понад ЗО типами діаграм. Деякі з них мають до семи різновидів і значну кількість параметрів. Хоча кожен тип діаграми служить для певних цілей, користувач не обмежений жорсткими правилами щодо того, яку з них використовувати для аналізу конкретних даних. Так, щоб відобразити підсумки продажів кожного товару, можна використати діаграму із зонами, лінійчасту діаграму, гістограму або кругову діаграму. Для того, щоб вирішити, яка з них найкраще відображає дані, треба чітко усвідомлювати, що саме потрібно представити аудиторії. Так, об'ємні діаграми справляють більше

враження, відразу впадають в око і дуже добре пасують для показових звітів і виставочних презентацій. Однак об'ємні варіанти звичайно не додають до відображеної інформації нічого нового (порівняно з плоским зображенням на тих же діаграмах. Більш того, плоскі діаграми часто виглядають значно охайніше, ніж об'ємні. Деякі типи діаграм можуть перекриватися. Наприклад, немає суттєвої різниці між лінійчатою діаграмою та гістограмою, оскільки вони фактично однаково відображають інформацію. {

Розгляньмо основні типи діаграм, які використовуються при аналізі маркетингової інформації.,

Діаграми із зонами (заповнені діаграми). Ці діаграми підкреслюють зміни певної ознаки за певний період часу, дають змогу простежити внесок окремих значень у загальну суму. Діаграма із зонами фактично представляє ту, ж саму інформацію, що й графік. Головна її перевага полягає у тому, що вона унаочнює зв'язок між серіями даних у цілому. На малюнку верхня лінія показує загальний обсяг продажів за кожен квартал. Кожна смуга на цій діаграмі — частина сумарного продажу, яка припадає на певний товар. ) Оскільки діаграма з областями показує обсяг (або кількість), увага спостерігача менше концентрується на піках і довжині відображених залежностей.

Графіки. Вони відображають дані через однакові проміжки часу. Якщо треба показати дані через неоднакові проміжки часу, краще використати точкову діаграму. Дані для графіків мають бути послідовними, без пропусків даних. На одному графіку можна подавати кілька рядів даних.

Г рафіки дозволяють побачити і передбачити тенденцію розвитку певного процесу чи явища. Тому вони надзвичайно корисні саме тоді, коли важливіше ) побачити тенденцію розвитку, аніж проаналізувати реальні дані (при визначенні ринку збуту, прогнозуванні прибутку тощо). Графіки часто використовують для відображення інформації про ділові та фінансові операції (наприклад, облік прибутків/збитків або виробництво/продажі).

Лінійчаті (смуткові) діаграми. У цих діаграмах увага акцентується не стільки на часі, скільки на відображенні порівняльної характеристики елементів. Горизонтальні лінійчаті діаграми використовуються переважно тоді, коли потрібно показати, хто є лідером у тому чи іншому змаганні. Оскільки смуги спрямовані направо, найдовша смуга означає лідера. / Лінійчаті діаграми — найдоцільніший спосіб відображення даних за резуль­татами продажів. На них відразу видно«лідерство» третього кварталу за обсягами продажів і внесок кожного товару у загальний підсумок продажів.

На відміну від графіків, у яких кількісні характеристики відкладаються на осі У. в лінійчатих діаграмах це робиться переважно по осі X.

Лінійчата діаграма —- це та ж гістограма, але повернута на 90 градусів. Лінійчаті діаграми часто використовуються для відображення розвитку у часі певного процесу. Для відображення значень даних використовуються ' Гістограми.

Гістограми. В гістограмах, на відміну від лінійчатих діаграм, інформація відображається вертикально. У лінійчатих діаграмах виділяються лідери, а гістограмах - кількість (або обсяг) окремих елементів та їх зміни у часі. Відображаючи кілька схожих або зовсім різних серій даних, можна легко порівняти їх елементи.

Якщо дані гістограми подаються у вигляді об'єднаних колонок, на ній легко простежити, яка частина від загального обсягу продажів щокварталу припадає на кожний товар. Цей формат гістограми нагадує діаграми із - зонами. Різниця полягає лише в тім, що останні відображають безперервну тенденцію розвитку у часі.

Кругові діаграми. Це дуже поширені діаграми. Вони часто ви­користовуються у газетах і журналах. Проте інколи некоректно. Здавалося б, кругову діаграму дуже легко тлумачити: усі частини кругової діаграми додаються одна до одної, а разом вони утворюють одне ціле. Але часто буває важко визначити, чого саме єдине ціле.

Відобразимо продажі за І квартал трьох товарів. Тут можна побачити, що третій товар посів перше місце за продажами. Проте з діаграми не видно, ^ на підставі яких даних її створено. Тут не можна визначити, за яким по­казником порівнюються продажі: за кількістю проданих товарів, за грошовою масою чи ще за чимось.

Кругові діаграми варто використовувати лише у тих випадках, коли всі складові діаграми в сумі складають 100%. Кругова діаграма показує співвідношення між окремими елементами (лише одного ряду даних) і цілим. На діаграмі (або біля неї) мають бути написи, які б допомагали зрозуміти, що вона відображає. У деяких випадках гістограми і графіки використовувати доцільніше, оскільки вони набагато краще відображають ) стислу інформацію. Кільцева діаграма. Як і кругова діаграма, кільцева показує внесок кожного елемента у загальну суму, але на відміну від кругової вона за допомогою концентричних кіл дає змогу відображати відразу кілька серій даних..

Бульбашкова діаграма. Така діаграма представляє у вигляді кругів трЦ^ групі^ чисел. Перші дві групи (ми позначили їх через х і у ) визначають координати центрів кругів, третя — розміри відповідних кругів. Для даних, представлених у таблиці, бульбашкова діаграма відображає стан на ринку провідних виробників товару. При підготовці даних всі значення змінної х ' слід розміщувати у одному рядку таблиці, а відповідні значення у — у суміжних рядках чи колонках таблиці. У наведеному прикладі фірма В виробляє найбільшу кількість продукції, але її рівень продажів не є найбільшим.

Побудова діаграми. В Ехсеї, виконавши команду Вставка/Діаграма або натиснувши кнопку Майстер діаграм, можна побудувати різні діаграми. Інформація, необхідна для створення діаграми, вводиться через діалогові вікна. Залежно від версії Ехсеї вигляд цих вікон дещо різниться, але основні принципи інтерфейсу такі ж самі. '

Для полегшення процесу узагальнення даних їх бажано відобразити у графічній формі.

Побудову графіка кількості продажів в Ехсеї можна виконати так:

  1. Виділити будь-яку клітину в таблиці з даними;

  2. У панелі інструментів клацнути по кнопці Майстер діаграм

  3. У вікні Майстер діаграм (крок 1 з 4): тип діаграм вкладці й стандартні треба обрати тип вигляд діаграми. У даному випадку слід вибрати тип Графік, тому що саме він відображає дані через рівні інтервали (як зазначалося, для відображення даних через нерівні інтервали найбільше підходять точкові діаграми). З правого боку вкладки показано можливі формати вибраного типу діаграми. Тут можна залишити обраний за умовчання формат (графік з маркерами, що розставляють точки даних) і натиснути кнопку Далі;

  4. У вікні Майстер діаграм (крок 2 з 4): джерело даних діаграми на

V

в щ

вкладці Діапазон даних буде встановлено параметри.

Поле Діапазон дає змогу вказати діапазон клітин робочого аркуша, де знаходяться дані. Можна вказати як усі дані, так і лише ті, що потрібні для побудови діаграми. Параметр Ряди вказує розташування рядків даних (у даному разі — за колонками). Залежно від вибору значення цього параметра інформація буде відображатися по-різному. Тому на цьому кроці для підтвердження, що дані відображаються правильно, показується зразок діаграми.

Якщо вказаний діапазон має більше рядків, ніж потрібно, їх можна вилучити, активізувавши вкладку Ряд.

  1. У вікні Майстер діаграм (крок 3 з 4): параметри діаграми можна змінити параметри вибраного типу діаграми. Будь-який з цих параметрів легко змінити і на готовій діаграмі, тому можна просто натиснути кнопку Далі;

6. На останньому, 4-му кроці обирається спосіб розташування діаграми (на окремому або на будь-якому робочому аркуші разом з даними), після чого натискається кнопка Готово. )

Діаграма складається з окремих елементів. Кожен з них можна легко відредагувати, вилучити або додати, клацнувши на відповідному елементі правою кнопкою миші для виклику контекстного меню (краще спочатку виділити маркерами потрібний елемент за допомогою лівої кнопки миші). У контекстному меню для внесення змін треба обрати пункт Формат, а для вилучення — пункт Очистити. Для переміщення елемента його треба виділити, клацнувши на ньому лівою кнопкою миші, а потім перетягти мишею на нове місце.

Розгляньмо ті зміни, які треба зробити на діаграмі для покращення ) сприйняття інформації.

Оскільки на діаграмі відображено лише один графік, то немає потреби в легенді і цей елемент слід вилучити, клацнувши на ньому мишею і натиснувши клавішу Оеіеіе.

Для того, щоб на осях графіка задати заголовки, можна клацнути правою кнопкою миші на вільній частині зони діаграми, у контекстному меню обрати пункт Параметри діаграми, у діалоговому вікні обрати вкладку Заголовки та ввести або відредагувати будь-який заголовок. Якщо клацнути правою кнопкою миші по заголовку і вибрати пункт меню Формат назви осі, то ■ на вкладці Вирівнювання можна змінити орієнтацію заголовка і повернути його на будь-який кут.

)

з

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]