Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
курсак Саня(3).docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
107.86 Кб
Скачать

Приблизні економічні пороги шкодочинності (епш) головних шкідників сільськогосподарських культур в Україні

Лучний метелик - гусениця багатоїдна. Навесні при прогріванні ґрунту на глибині залягання коконів до 12 °С вони заляльковуються, а на початку травня за середньодобової температури повітря 15 – 17 °С починається виліт метеликів. Тривалість стадії личинки 10-20 днів. Літ їх триває один — два місяці залежно від метеорологічних умов. Метелики активні з настанням присмерків до півночі й перед сходом сонця. Активно летять на світло в теплі ночі, а за високої температури, особливо під час грози, їх рухливість різко зростає і вони здатні мігрувати на значні відстані. Метелики потребують додаткового живлення нектаром квіток або краплиннорідкою вологою. Гусениці після виплодження живляться з нижнього боку молодих листочків, вигризаючи тканини і не пошкоджуючи верхньої шкірочки, а потім грубо обгризають листки, обплітаючи їх павутинням; гусениці старших віків повністю з’їдають листки, а також верхівки стебел, соковиті пагони і плоди. Розвиваються гусениці 15 – 30 днів. Заляльковуються гусениці в тих місцях, де закінчили живлення, в грунті на глибині 3 – 5 см, в видовженому коконі, кінець якого досягає поверхні грунту.

Метелики другого покоління літають наприкінці червня — в липні, третє – в сепні – вересні.

Гороховий зерноїд- твердокрилі, зернівки. Зимує в середині зерна в коморі або під рослинними рештками. ЕПШ складає: 15-20 жуків на 10-20 помахів сачком в період бутонізації.

Сірий щетинистий довгоносик - жуки сірі, подовжені з коротким хоботком. Зимують жуки у ґрунті і під рослинними рештками. ЕПШ відповідно становить 10-15 екземплярів/м2.

У довгоносиків при шкодо чинності 10-12 штук на 1м2 – шкодочинність зростає до 10% листової поверхні.

При середній шкодо чинності листової поверхні на 13,5% реальні втрати зерна гороху досягає до 1,5ц/га

Оцінка забур’яненості посівів сільськогосподарських культур

Засміченість гороху курячим просом визначають кількісно – ваговим, окомірним або кількісним методом та оцінюють за шкалою.

Таблиця 2.3

Кількість бур’янів на 1 м2

Оцінка в балах

Ступінь забур’яненості

5

1

Дуже слабка

5,1-15

2

Слабка

15,1-50

3

Середня

50,1-100

4

Сильна

більше 100

5

Дуже сильна

На основі отриманих даних по кожнуму полю вираховуємо середні показники забур’яненості по видам і в цілому, прово­димо балове групування забур’яненості: дуже слабка—до 5 бур’янів на 1 м2, слабка — 5,1—15, середня — 15,1—50, сильна 50,1— 100 і дуже сильна — більш 100 бур’янів на 1 м2.

Розділ 3 Строки хімічних обробок

Графік 3.1

Пристосованість фенології шкідливих організмів до стадій розвитку гороху

Шкідливий організм, генерація, фаза

Строк зявлення шкідливого організму й знаходження його на полі

III

IV

V

VI

VII

VIII

IX

X

1

2

3

1

2

3

1

2

3

1

2

3

1

2

3

1

2

3

1

2

3

1

2

3

Сірий щетинистий довгоносик

Х

Лучний метелик

Х

Гороховий зерноїд

Х

І ржа

Х

Просо куряче

Х

Фаза розвитку гороху

Сівба

Сходи

Перший листок

Цвітіння

Збиран-ня

Бутонізація

Бобоутворення

Полив

Умовні позначення:

… – наявність або накопичення шкідливих організмів; ▬ - масове з’явлення шкідливих організмів, коли вони здатні нанести шкоду; Х - строки обробок.

В захисті рослин від шкідників передбачається застосування різних методів. Насамперед це агротехнічний спосіб коли заходи, що використовуються в технології вирощування тієї чи іншої культури, за умови знання екологічних вимог шкідника можуть бути спрямовані на погіршення умов його існування і утримують чисельність шкідника нижче ЕПШ.

У разі, коли шкідник загрожує урожаю поточного року неможливо обійтись без винищувальних заходів. Серед них основне місце посідає хімічний метод, який поряд з високою біологічною та економічною ефективністю, швидкістю дії має і суттєві недоліки. Застосування фітофармзасобів потребує чіткості і організованості, обґрунтованості, дотримання вимог з техніки безпеки.

Доцільність хімічної обробки вирішується за наслідками обстежень поля з метою виявлення видового складу шкідників та їх щільності.

З допомогою цієї схеми, а також переліку пестицидів, дозволених до використання в Україні (де показані препарати для кожної культури, придатність їх для боротьби з конкретними збудниками, норми витрати, періоди очікування та можлива кратність обробок), можна всебічно обґрунтувати вибір необхідних пестицидів. У разі необхідності одночасної боротьби з хворобами, користуючись таблицею сумісності пестицидів і фунгіцидів, можна вибрати фітофармзасоби для комплексних обробок.

Також існує біологічний метод, імунологічний, генетичний та інші. Ці всі методи є ефективними при боротьбі не тільки з шкідниками, а й з хворобами та бур’янами.

Перед посівом гороху необхідно провести обов’язкове протруєння насіння Вітаваксом 200 ФФ – 2,5 кг/т. Кращий ефект дає завчасний обробіток насіння перед посівом.

У період появи сходів гороху обприскують Карате 10,1-0,0125 л/га – при виявленні 10-15 жуків бульбочкових довгоносиків на 1м2 – десь 2 декада квітня.

У період вегетації хімічні обробки проводять проти комплексу шкідників – горохової попелиці, листогризучих совок. Ці шкідники заселяють посіви гороху, мігруючи на них з інших станцій і тому, в першу чергу, зосереджуються на крайових смугах, поступово займаючи і середину посіву. Враховуючи, що першу обробку проти них проводять по краях посіву гороху, захоплюючи смуги, шириною 30-40м. Для захисту посівів гороху від – горохової зернівки, бобової та акацієвої вогнівок, попелиці,трипсів, застосовують обприскування посівів Акталіком – 1л/га, Бі – 58 новий – 0,5-1,0л/га, Золоном 1,4л/га, Децисом – 0,2л/га. Проти горохової попелиці на посівах гороху ефективні інсектициди: Акталік 1л/га; Децис 0,2л/га. Першу крайову обробку проводять у фазі бутонізації – перша декада травня. Другу і третю через 7-8 днів після попередньої, притому, також обмежують крайовими смугами в тому випадку, коли заселення гороху шкідниками охоплює не все поле.

При посиленості забур’яненості сходів додатково боронують посіви, але не пізніше фази третього листка.