Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Analitic-M2-3.doc
Скачиваний:
60
Добавлен:
23.02.2015
Размер:
2.41 Mб
Скачать

Приклади ситуаційних завдань для підсумкового модульного контролю

  1. Спеціалісту контрольно-аналітичної лабораторії необхідно провести кількісне визначення глюкози за допомогою оптичного методу аналізу, який використовує оптичну активність досліджуваної речовини. Який метод використає спеціаліст? Охарактеризуйте принцип методу, наведіть закон, що дає змогу провести кількісне визначення речовини. .

  2. Спеціалісту контрольно-аналітичної лабораторії необхідно провести кількісне визначення дихромату калію за допомогою спектрального методу аналізу, заснованого на поглинанні досліджуваною речовиною світла на видимій ділянці спектру. Який метод використає спеціаліст? Охарактеризуйте принцип методу, наведіть закон, що дає змогу провести кількісне визначення речовини.

  3. При визначенні цинку в лікарській сировині методом порівняння взяли наважку лікарської сировини масою 1,0 г, розчинили в кислоті та перенесли в мірну колбу місткістю 100 см3. Атомне поглинання цього розчину при 213,9 нм складає 6,0 поділок на шкалі приладу. Стандартний розчин цинку з концентрацією 0,6 мкг Zn в 1 см3 дає показання за шкалою 11,5 поділок. Визначте масову частку цинку в лікарській сировині.

  4. Визначте концентрацію розчину глюкози (%), якщо відомо, що показник заломлення даного розчину дорівнює 1,3557, F = 0,00142, а показник заломлення розчинника дорівнює 1,3330.

  5. Спеціалісту контрольно-аналітичної лабораторії необхідно провести кількісне визначення броміду калію за допомогою методу рефрактометрії. Охарактеризуйте принцип методу, наведіть закон, що дає змогу провести кількісне визначення речовини.

  6. Спеціалісту контрольно-аналітичної лабораторії необхідно провести кількісне визначення глюкози за допомогою оптичного методу аналізу, який використовує оптичну активність досліджуваної речовини. Який метод використає спеціаліст? Охарактеризуйте принцип методу, наведіть закон, що дає змогу провести кількісне визначення речовини.

  7. Визначте величину молярного коефіцієнта поглинання розчину калію гексаціаноферату (II), якщо оптична густина його 0,002 моль/дм3 розчину дорівнює 0,435, а товщина шару – 2 см.

  8. Розрахуйте потенціал скляного електрода у розчині рН=5,3 (при 200 С) по відношенню до хлорсрібного електрода, якщо при рН=3,38 потенціал цього електроду по відношенню до хлорсрібного електрода дорівнює – 33 мВ.

Короткі методичні вказівки до роботи на практичному занятті

Студенти отримують варіанти тестових завдань для підсумкового модульного контролю і відповідають на тестові завдання. Бланки з відповідями сдають викладачеві, після чого робиться перерва, після якої студенти приступають до розвязання ситуаційних завдань. Бланки з відповідями на ситуаційні завдання сдають викладачеві.

127

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]