Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

черняк

.pdf
Скачиваний:
42
Добавлен:
19.03.2015
Размер:
4.29 Mб
Скачать

Рис.12.6. Діалогове вікно Регрессия

Результати регресійного аналізу показано на рис. 12.7:

323

Рис.12.7. Результати регресійного аналізу

Розраховані значення залишків моделі:

324

Рис.12.8. Розраховані значення залишків моделі

Вибіркова регресійна функція має такий вигляд:

Yˆt 1,56 0,07X1 0,078X2,

R2 0,99,

ˆ2 4,48, RSS 624,171, ESS 33916,73, TSS 34540,9.

325

Практичне значення статистики Фішера

Fpr 842,252,

імовірність того, що модель неадекватна (Значимость F) значно менша, ніж рівень похибки 0,05.

Усі коефіцієнти моделі значущі, оскільки відповідні значення стовпчика P-Значение менші за 0,05.

326

Розділ 13. Розв'язання задач у середовищі EViews

13.1. Основи роботи із програмним пакетом EViews

13.1.1. Створення робочої книги

Економетричний пакет EViews являє собою складний інструмент опрацювання економічних даних, що дозволяє швидко й ефективно керувати даними, робити економетричний і статистичний аналіз, моделювати економічні дані та генерувати прогнози в Windows- орієнтованому комп'ютерному середовищі. Цей пакет поєднує в собі інноваційний інтерфейс зі складним механізмом аналізу.

Робота із програмою Eviews починається зі створення робочого файлу, у якому будуть зберігатися дані, побудовані моделі тощо. Для створення нового робочого файлу слід скористатися меню пакета

File New Workfile. У вікні треба вказати періодичність даних, а також початковий і кінцевий періоди аналізу. Наприклад, для річних даних слід указати номер початкового та кінцевого років:

Рис.13.1. Робота з річними даними

Для піврічних, квартальних і місячних даних указують рік, потім через двокрапку номер півріччя, кварталу або місяця. Наприклад, для квартальних змінних вікно періодичності та діапазону даних робочого файлу матиме вигляд:

327

Рис.13.2. Робота з квартальними даними

Для добових даних слід указати повністю дату, наприклад, запис 27:12:2006 відповідає даті 27 грудня 2006 року. Під час введення послідовних даних слід указати індекс першого та останнього елементів.

Після закриття цього вікна створюється новий робочий файл:

Рис.13.3. Меню діапазону даних

Верхня частина вікна являє собою меню. Нижче наведено діапазон (Range) даних. Це означає, що у файлі міститимуться лише дані з 1 кварталу 1990 року по 4 квартал 2006 року. Щоб змінити діапазон, слід два рази натиснути на полі Range або обрати в меню

Procs Change Workfile range…

Наступне поле (Sample) указує на вибірку, яку буде враховано під час здійснення різноманітних операцій та оцінювання моделей. Ця вибірка не може бути більшою за діапазон файлу. Змінити цей параметр можна за допомогою подвійного натискання мишею на полі Sample, або за допомогою меню Procs Sample... При цьому можна не лише вручну ввести початкову та кінцеві дати, а й указати умову відбору, наприклад, до вибірки можна включити лише ті елементи, для яких значення змінної більше від певного рівня (а > 178).

328

Нижче у вікні показано обєкти, що існують. Eviews автоматично створює два системні обєкти. Перший із них називається С і містить нульові значення. Він виконує роль константи під час побудування моделі. Усі аналогічні обєкти буде позначено за допомогою символу . Змінна Resid міститиме залишки від побудування моделей. Кожного разу під час оцінювання нової моделі ця змінна буде наповнятися новими значеннями. Усі змінні в Eviews буде позначено за допомогою символу .

Фільтрацію відображених обєктів можна здійснити за допомогою елемента Filter (подвійне натискання мишею на полі Filter) або за допомогою меню View Display Filter:

Рис.13.4. Фільтрація відображених обєктів

За допомогою фільтра можна показувати лише обєкти визначеного типу, наприклад, лише часові ряди (Series), групи вибірок (GroupSamples), побудовані регресії (Estimation Objects), системи рівнянь

(Models) тощо.

Щоб записати створений файл на диск, треба скористатися меню File Save as…, указавши необхідну папку та назву файлу:

329

Рис.13.5. Запис даних

Слід зазначити, що назви файлів і папок цифрами.

EViews не сприймає кириличні символи, тому слід писати лише латинськими літерами та

Відкрити файл можна за допомогою команди File Open Workfile…

13.1.2. Створення змінних та імпорт даних

Для введення даних до програми існує кілька можливостей. Перша полягає в створенні обєкта-змінної та ручного набирання

необхідної інформації. Для цього слід обрати меню Objects New Object… Серед запропонованих варіантів обрати тип Series і вказати назву змінної:

330

Рис.13.6. Меню введення даних

При цьому до списку обєктів робочої книги додається нова змінна data_1:

Рис.13.7. Список обєктів робочої книги

Щоб переглянути її значення, двічі натискаємо на обєкті. Усі значення змінної ще невизначені. Щоб розпочати введення даних, слід переключитися до режиму редагування за допомогою кнопки меню Edit+/-. Після цього дані можна ввести до чарунок листа:

331

Рис.13.8. Введення даних

Аналогічним чином можна редагувати змінні. Іноді при цьому корисно представити інформацію не у стовпчику, а у більш структурованому вигляді. Це дозволяє зробити перемикач Wide+/-.

Друга можливість для створення нових змінних полягає в імпортуванні їх з інших джерел. Найчастіше таким джерелом виступає файл MS Excel або текстовий файл.

Передусім для здійснення імпорту даних треба підготувати файл. Дані мають бути структуровані та підписані. Слід зазначити, що перед здійсненням імпорту файлу MS Excel, його треба зберегти у версії Книга Excel 5.0/95. Приклад оформлення даних такий:

332

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]