Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Гражд.docx
Скачиваний:
16
Добавлен:
13.04.2015
Размер:
149.35 Кб
Скачать

1)У залежності від порядку створення (за цк):

А)Приватного права (створюються з волі приватних суб'єктів на підставі установчих документів)

Б)Публічного права (створюються розпорядчим актом органу державної влади, МС для реалізації публічних інтересів суспільства і держ)

2)В залежності від форми власності:

А) Засновані на приватній формі власності (ПП по ГК і госп товариства по ГК)

Б) Колективної (виробничі кооперативи та ін.)

В)Державної (держ., комерційні, казенні підприємства по ГК)

Г)Комунальної власності територіальної громади(комунальні підприємства та ін.)

Д)Змішоної форм власності (об`єднання майна різних ф. власності)

3)У залежності від мети д-ті:

А)Комерційні (підприємницькі за ЦК, господарські по ГК)

Б)Некомерційні (не мають мети отримати прибуток, діяльність спрямована на задоволення культурних, соціальних, наукових потреб - .. добро організації, політ партії)

4)У залежності від порядку створення складу засновників, подільності їх майна:

А)Корпоративного типу (створюються двома або більше засновниками, які входять до складу організації, їх майно поділено на частини, склад і внутрішні відносини формуються на принципах членства)

Б)Унітарного типу (створюються одним суб'єктом, він всі організації, майно не ділиться на частини, внутр відносини формуються на принципах трудового найму, єдиноначальства та підпорядкованості - .. ПП, держ., казенні підприємства, міністерства)

5)За організаційною ознакою:А)Просте (В складі немає ін юр осіб);Б)Складне (корпорація)

6)У залежності від наявності між ю.О.Відносин залежності:

А)- холдингові компанії(акціонерне тов-во,яке володіє, користується та розпоряджається холдинговими корпоративними пакетами акцій, 2-х або більше корпоративних підприємств;

- корпоративні підприємства( госп.тов-во господарське товариство, холдинговим корпоративним пакетом акцій (часток, паїв) якого володіє, користується та розпоряджається холдингова компанія

Б) – головне госп. тов.-во

- залежне госп. тов.-во (ін..головному тов.-ву належить 20 %або більше статутного капіталу ТОВ,ТДВ, або 20 %обо більше простих акцій тов.-ва)

В) існування простої та вирішальної залежності асоційованих підприємств

Г) ЗУ «Про банки і банк.д-ть» щодо відносин залежності містить поняття «афілійована особа банку»

9.Створення і реєстрація юридичної особи. Місце знаходження юридичної особи. Припинення юридичної особи: поняття, способи, їх характеристика. СТАДІЇ СТВОРЕННЯ Ю.О.:

  1. Прийняття рішення про створення ю.о. (визначення організаційно-правової форми, основних напрямків діяльності тощо)

Основні способи утворення ю.о.:

Розпорядчий - створюється внаслідок розпорядження (вираження волі) власника майна або його представника. Напр., ю.о. публічного права створюється розпорядчими актами ПУ, органами держ влади, органом влади АРК або ОМС.

Нормативно-явочний - умови створення ю.о. зафіксовано у НПА у вигляді загального дозволу держави, але для виникнення конкретної організації потрібні вияв ініціативи її організаторів (рішення засновників) і реєстрація у відповідному органі. У такому порядку виникають кооперативи та громадські об'єднання.

Договірний – ю.о. створюється на підставі договору між засновниками. Наприклад, повне і командитне товариство.

Дозвільний - полягає у вимозі отримання дозволу відповідного державного органу, підприємства тощо на створення юридичної особи. Зокрема, дозвіл відповідних державних органів необхідний для створення організацій, які будуть займатися діяльністю, пов'язаною із забезпеченням правопорядку, охороною здоров'я, освітою тощо.

  1. Стадія формування майнової бази (наприклад, формування статутного капіталу АТ згідно з ЗУ «Про АТ», який становить 1250 мін. заробітних плат)

  2. Стадія організації та проведення засновницьких зборів та відповідне оформлення результатів таких зборів.

Установчими документами є:

  • Статут (для ТОВ, АТ, ТДВ, виробничого кооперативу тощо).

  • Засновницький договір (для колективного та повного товариства).

  • Меморандум – це установчий документ КТ з одним повним учасником.

  • Установчий акт – установчий документ установи.

  1. Державна реєстрація ю.о. (з цього моменту вона вважається створеною)

Юридична особа підлягає державній реєстрації у порядку, встановленому законом. Дані державної реєстрації (відомості про організаційно-правову форму юридичної особи, її найменування, місцезнаходження, органи управління, філії та представництва, мету установи, а також інші відомості, встановлені законом.) включаються до єдиного державного реєстру, відкритого для загального ознайомлення. Порушення встановленого законом порядку створення юридичної особи або невідповідність її установчих документів закону є підставою для відмови у державній реєстрації юридичної особи. Відмова у державній реєстрації з інших мотивів (недоцільність тощо) не допускається.

  1. Постановка на облік в органах статистики, державної податкової служби, пенсійного фонду України

Місцезнаходженням ю.о. є фактичне місце ведення діяльності чи розташування офісу, з якого проводиться щоденне керування діяльністю юридичної особи (переважно знаходиться керівництво) та здійснення управління і обліку. Місцезнаходження юридичної особи вказується в її, установчих документах.

Припинення ю.о.- ю.о. припиняється в результаті передання всього свого майна, прав та обов'язків іншим юридичним особам - правонаступникам (злиття, приєднання, поділу, перетворення) або в результаті ліквідації.

1.Правонаступництво - форма припинення юр. особи, при якій права та обов'язки переходять до іншого юр. особі в порядку загального правонаступництва. ГК йде від терміна, виділяючи форми припинення: злиття, поділ, приєднання,перетворення.

-При злитті одного юр. особи з іншим усі майнові права та обов'язки переходять до новоствореної ю.о. в порядку загального правонаступництва.

-При приєднанні права та обов’язки 1-єї або кількох ю.о. переходять до ін.. ю.о. одночасно з припиненням діял-ті всіх ю.о. і виникнення нової ю.о.

- При поділі на базі 1-єї ю.о., що припиняє свою діяльність утвор. 2 аба більше ю.о.