Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Гражд.docx
Скачиваний:
16
Добавлен:
13.04.2015
Размер:
149.35 Кб
Скачать

2. Ліквідація

При ліквідації юр. особа припиняє діяльність без правонаступництва, тобто без переходу прав та обов'язків до інших осіб.

Підстави ліквідації:

А)Добровільна - за рішенням учасників або уповноваженого органу у разі закінчення строку, на який воно було створено, досягнення мети та ін підстави;

Б) Примусова - за рішенням суду у разі визнання судом недійсною держ. реєстрації юр. особи, визнання його банкрутом і за ін. підставами;

Примусова ліквідація може здійснюватись :

а) через процедура банкруцтва (з метою здійснення заходів щодо задоволення судом вимог кредиторів шляхом продажу майна ю.о.)

б) шляхом припинення діяльності ю.о. на підстві суд. ріш.,що не пов’язано з банкруцтвом(визнання судом недійсною держ.реєстр. ю.о.через допущені при її створенні порушення,які не можна усунути;провадж. ю.о. д-ті, що суперечить установлевчим документом або такої, що заборонено законом; наявність в єд.держ.реєстрі ю.о. запису про відсутність ю.о. за вказаним місцезнаходженням)

10.Правосуб'єктність держави Україна в цивільних правовідносинах. Участь держави Україна в цивільно-правовому обороті. Відповідальність держави за своїми зобов’язаннями. Відп. до ст.. 2 ЦКУ учасниками цивільних відносин є: держава Україна, Автономна Республіка Крим, територіальні громади, іноземні держави та інші суб'єкти публічного права, отже слід розрізняти суб’єкти цив.пр-н(ф.о. та ю.о.) та учасники цив. пр-н. Поняття учисники цив. пр.-н є ширшим,оскільки воно включ. в себе як суб’єктів цив. права так і суб’єктів публічного права, до яких і належить держава,АРК, тер.громади.

Правосубєктність держ. викликає багато дискусій,обумовлених специфікою участі держ. у цив відносинах.

Специфіка прав.полож. держ.у цив. пр-ах:

а)Держ. має суверенітет,який розповсюджується на всю територію Укр.;

б)Держ. сама визнач. правосуб’єктність ін. учасників цив. пр.-, приймаючи Н.А.,що регул. їх прав. статус.

в)Держ.користується імунітетом у між нар. Відносинах;

г) Держ.зберігає владні функції,приймаючи участь у правовідносинах,як суб’єкт права через свої держ. органи

Отже,правоздатність держ.- цільова,оскільки права та обов’язки держави обумовлені тими цілями і задачами,які вона повинна вирішувати.

Цільова правозд.держ.виник. з функцій публ.влади держави.

Терит. Громада,АРК також є суб’єктами публ.права і їх правд. – цільова.

Форми участі держ.у цив.прав-нах:

1)Опосередкована(через створені державою ю.о. публічного права)

2)Безпосередня участь(поруч з ін. суб’єктами цив. відносин):

- держава – власник майна

- держ. як учасник договірних відносин;

- держ. як суб’єкт позадоговірних відносин

- держ. може бути спадкоємцем за заповітом

  • Питання участі держ.у ц.пр-ах залежить від виду правовідносин.

  • ТГ приймають учать у ц. прав-ах. опосередковано через створені ними юр. особами публ. права.Опосередковано тер. громади діють через органи місц. самоврядування.

  • Безпосередню ТГ приймають:при створ.ю.о. прив.права;як власники майна; ТГ є учасником договірних відносин;є суб’єктом деліктних зобов’язань; може бути спадкоємцем за заповітом.

  • Ст..174-176 ЦК

  • За загальним правилом держава, АРК, ТГ відповідають за своїми зобов'язаннями своїм майном, крім майна, на яке відповідно до закону не може бути звернено стягнення.

  • Держава, АРК,ТГ не відповідають за зобов'язаннями створених ними юридичних осіб, крім випадків, встановлених законом. Ю.о., створені державою, АРК,ТГ не відповідають за зобов'язаннями відповідно держави, АРК,ТГ. Держава не відповідає за зобов'язаннями АРК,ТГ.АРК не відповідає за зобов'язаннями держави і ТГ. ТГ не відповідає за зобов’язаннями держ.,АРК.

  • Підставою відп-ті держ. у позадоговірних зобов’язаннях чітко визначені законом:

  • 1) Шкода, завдана особи, яка без відповідних повноважень рятувала від реальної загрози здоровя та життя ф.о.від реальної загрози для неї відшкодовується державою.

  • 2)Держ. відшкодовує шкоду,завдану органом держ.влади,посад. чи служб. особою держ.влади не залежно від вини цих органів та вини посад.осіб та служб. осіб. на підставі ст.. 1173-1175 ЦКУ

  • 3) Держ.відшкодовує шкоду,завдану незак. Ріш.,діями чи бездіял.органу дізнаня,досуд.слідства,прокуратури та суду.

  • 4) Держ.відшкодовує майнову шкоду, завдану ф.о. внаслідок злочину,якщо не встановлено особу,яка вчинила злочин або якщо така особа є неплатоспроможною.

  • 5) Держ.відшк.шкоду,завдану каліцтвом,ін.. ушкодж. здоров`я або смертю внаслідок злочину,якщо не встановлено особу, що вчинила злочин або така особа є неплатоспроможною.

  • 11.Поняття, види і класифікація об'єктів цивільних прав. Поняття речі як об'єкта цивільних правовідносин. Класифікація речей та її правове значення. Обєкти цив.пр-н та об’єкти цив.прав розгляд. як тотожні поняття,хоча це дискусійне питання.

Об`єкти цив. прав-н- це матер. та нема тер. Блага з приводу яких суб’єкти вступають у ц.прав-ни.

Види об’єктів цив.прав: речі, у тому числі гроші та цінні папери, інше майно, майнові права, результати робіт, послуги, результати інтелектуальної, творчої діяльності, інформація, а також інші матеріальні і нематеріальні блага.

Види і класифікація об’єктів ц. прав-н.: