Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
407
Добавлен:
09.05.2015
Размер:
1.07 Mб
Скачать

Спланхноптоз

Загальна назва опущень органів черевної порожнини – спланхноптоз, гастроптоз – опущення шлунка, ентероптоз – опущення кишковика.

Опущення можуть бути вродженими і набутими. Вроджений спланхноптоз обумовлений конституціональною астенією. Придбані опущення виникають внаслідок ослаблення і розтягування зв'язкового апарату і м'язів черевного преса. Цьому можуть сприяти значне схуднення, багаторазові пологи у жінок, а також наслідки після видалення великих пухлин в черевній порожнині. Факторами, що сприяють опущенню органів черевної порожнини, є астенічний статура, малорухливий спосіб життя, тривала робота, пов'язана з підняттям тягарів, та ін. В результаті ослаблення м'язів, що оточують черевну порожнину і тазове дно, порушується їх підтримуюча функція: шлунок, кишковик і тазові органи зміщуються вниз, а зв'язки, які утримують їх, розтягуються.

Лікувально-реабілітаційні заходи включають дотримання дієти, носіння спеціального бандажа, заняття ЛГ (є провідним методом лікування) та масаж. Під впливом цілеспрямованого фізичного тренування зміцнюється м'язовий корсет, що дозволяє утримувати і підтримувати органи черевної порожнини.

Завдання ФР:

– зміцнення м'язово-зв'язкового апарату (м'язів черевної стінки, тазового дна, поперекової області і діафрагми);

– поліпшення рухової функції шлунково-кишкового тракту;

– загальнозміцнюючий вплив на організм хворого.

У перші 3–4 місяці необхідно займатися не менше 2-х разів на день, через 2–2,5 години після їжі. У цей період не рекомендуються біг, піднімання тягарів. Найбільш сприятливими є вихідне положення лежачи на спині з піднятим ножним кінцем або лежачи на спині, підклавши під сідниці подушку чи ковдру. Застосовуються також вихідні положення лежачи на животі, на боці, упор стоячи на колінах. Вихідне положення стоячи застосовується після зміцнення м'язів живота і тазового дна. Для зміцнення цих м'язів використовуються спеціальні вправи: повороти тулуба; відведення, приведення і обертання стегон; втягування заднього проходу; ходьба «перехресним» кроком. Кількість повторень поступово збільшують – від 4–6 до 14–16 разів; темп виконання вправ повільний, з поступовим переходом до середнього. Дозування і підбір вправ індивідуальні, залежно від сили м'язів хворого.

Всі вправи повинні поєднуватися з загальнорозвиваючими і дихальними; використовуються також вправи на координацію, виховання правильної постави. Виключаються вправи, здатні викликати зміщення органів черевної порожнини вниз (силові вправи, різкі нахили тулуба, стрибки, підскоки, вправи, що сприяють збільшенню внутрішньочеревного тиску).

Через 3–4 місяці переходять до занять один раз на добу.

Поряд з ЛГ рекомендуються масаж живота і самомасаж. Живіт масажують прийомами погладжування і легкого розтирання (за годинниковою стрілкою). Так само масажують спину, розтираючи кулаками грудний та попереково-крижовий відділи. Рублення виключається. Тривалість масажу 10–15 хв., на курс 15–20 процедур, на рік 3–4 курси.

Комплекс спеціальних вправ при нефроптозі

1. В. п. – стоячи обличчям до стіни, ноги на ширині плечей, руки зігнуті в ліктях, долоні притиснуті до стіни. М'яч затиснутий між стіною і животом. 1 – невелике переміщення центру ваги на праву ногу, коліна при цьому злегка зігнуті, м'яч переміщається вліво. 2 – те саме в інший бік. Повторити 8–10 разів.

2. В. п. – те саме. Злегка піднятися на носках і трохи присісти, м'яч при цьому повинен рухатися вгору – вниз по животу. Повторити 8–10 разів.

3. В. п. – лежачи на спині. Вдих, притиснути ногу до живота – видих. Опустити ногу – вдих. Повторити 4–6 разів.

4. В. п. – те саме. Спираючись на стопи і плечі, підняти таз. Опустити таз. Дихання повільне. Повторити 4–6 разів.

5. В. п. – те саме. Відвести ногу в сторону – вдих, в. п. – видих. Повторити 8–10 разів.

6. В. п. – те саме. Імітація їзди на велосипеді. Дихання повільне. Повторити 8–10 разів.

7. В. п. – те саме. Підняти руки вгору – вдих. Підняти ногу й доторкнутися руками до гомілки – видих. Повторити 5–6 разів.

8. В. п. – лежачи на боці. Вдих, притиснути ногу до живота – видих, опустити ногу – вдих. Виконати ту саму вправу, повернувшись на другий бік. Повторити 8–10 разів.

9. В. п. – те саме. Підняти ногу вгору – вдих, опустити ногу – видих. Виконати ту саму вправу, повернувшись на другий бік. Повторити 8–10 разів.

10. В. п. – те саме. По черзі піднімати прямі ноги. Дихання повільне. Повторити 8–10 разів.

Соседние файлы в папке Методические материалы для студентов