Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
407
Добавлен:
09.05.2015
Размер:
1.07 Mб
Скачать

Третій етап реабілітації – підтримуючий

Хворі перебувають вдома, під наглядом кардіолога поліклініки. Займаються самостійно в домашніх умовах, 3–5 разів на тиждень. Заняття лікувальною гімнастикою, тренуванні на велотренажері, тредмілі від 10 до 20 хв., наприкінці місяця оптимальним вважають збільшення пульсу на 20–25 ударів на 1 хв., але не більше 120 ударів на 1 хв.

На додаток до лікувальної гімнастики показані прогулянки 2 рази в день на відстань 3–5 км, наприкінці місяця можливі прискорення під час ходьби зі збільшенням пульсу до 135–145 ударів на 1 хв.

За умови регулярних занять на попередньому етапі фізична працездатність наближається до 700–900 кгм/хв.

Завдання ФР:

– збереження і збільшення фізичної працездатності;

– профілактика повторного інфаркту.

Форми ФР:РГГ, ЛГ, ходьба, підйом по сходах на 3–5–й поверх 2–3 рази на день, заняття на тренажерах загальної дії, спортивні ігри з полегшеними правилами, масаж.

Ранкова гігієнічна гімнастика

1. В. п. – стоячи. Ноги на ширині плечей, руки вздовж тулуба. Повільно, глибоко дихати протягом 15–20 секунд, потім ходьба на місці 1–2 хвилини в середньому темпі (60–70 кроків на хвилину). Дихання не затримувати.

2. В. п. – те саме. Руки в сторони – вдих, опустити – видих. Повторити 5–6 разів.

3. В. п. – те саме. Руки на поясі, піднятися на носках, опуститися. Дихання вільне. Повторити 10–12 разів.

4. В. п. – те саме. Повернути корпус вправо, в ту саму сторону відвести праву руку – вдих, повернутися у в. п. – видих. Те саме вліво. Повторити 5–6 разів у кожну сторону.

5. В. п. – те саме. Ноги разом, стати обличчям до спинки стільця, однією рукою триматися за неї. Відвести ногу в бік, повернутися у в. п. Те саме іншою ногою. Дихання вільне. Повторити по 3–4 рази.

6. В. п. – те саме. Ноги на ширині плечей, руки на поясі. Відвести праву руку в сторону, повернути вправо голову – вдих, повернутися у в. п. – видих. Те саме в інший бік. Повторити 6–8 разів.

7. В. п. – те саме. Ноги на ширині плечей, руки вздовж тулуба. Нахилити корпус вбік – видих, повернутися у в. п. – вдих. Те саме в інший бік. Повторити 4–5 разів у кожну сторону.

8. В. п. – те саме. Ноги на ширині плечей, руки на поясі. Відвести плечі назад, прогнути спину – вдих, злегка нахилитися вперед – видих. Повторити 5–6 разів.

9. В. п. – те саме. Ноги на ширині плечей, руки вздовж тулуба. Витягнути руки вперед, підняти вгору – вдих, опустити – видих. Повторити 6–8 разів.

10. В. п. – те саме. Ноги на ширині плечей, руки вздовж тулуба. Повільно, глибоко дихати протягом 15–20 секунд, потім ходьба на місці 1–2 хвилини в середньому темпі (60–70 кроків на хвилину). Дихання не затримувати.

Комплекс вправ для самостійних занять

1. В. п. – стоячи. Ходьба протягом 3–4 хвилин в середньому темпі. Дихання вільне.

2. В. п. – те саме. Кисті рук до плечей; обертання ліктів вперед і назад; лікті рухаються назад – вдих, вперед – видих. Повторити по 5–6 разів в кожну сторону.

3. В. п. – те саме. Руки на поясі; повороти корпусу вправо і вліво: повертаючи корпус – видих, повертаючись у в. п. – вдих. Повторити по 5–6 разів в кожну сторону.

4. Ходьба 15–20 секунд в середньому темпі (60–70 кроків на хвилину), стільки ж у швидкому (70–80 кроків за хвилину) і стільки ж у середньому темпі. Дихання вільне. Відпочити 1,5–2 хвилини стоячи або повільно крокуючи (50–60 кроків за хвилину). Повторити 2–3 рази.

5. В. п. – стоячи. Ноги на ширині плечей, руки вздовж тулуба. Руки підняти вперед до рівня плечей – вдих, опустити – видих. Виконувати протягом 45–60 секунд. Відпочити 1,5–2 хвилини стоячи. Повторити 3–4 рази.

6. В. п. – те саме. Ноги разом, руки на поясі. Піднятися на носки, повернутися у в. п. Дихання вільне. Повторити 12–14 разів.

12. В. п. – те саме. Ноги на ширині плечей, руки вздовж тулуба. Підняти руки через сторони вгору – вдих, опустити – видих. Вправу виконувати 45–60 секунд, відпочити 1,5–2 хвилини, повторити 3–4 рази.

13. Піднятися на один проліт сходами (12–13 сходів) в середньому темпі (60–70 кроків на хвилину) і зійти вниз. Відпочити 1,5–2 хвилини стоячи або сидячи. Дихання вільне. Повторити 2–3 рази.

14. В. п. – стоячи. Встати боком до стільця, взятися за нього рукою. Відвести ногу вперед, потім назад (махові рухи). Те саме іншою ногою. Дихання вільне. Повторити по 6–8 разів.

15. В. п. – те саме. Встати обличчям до спинки стільця, тримаючись за неї рукою. Напівприсісти на повні ступні, відводячи вільну руку в сторону. Повернутися у в. п. Вправу виконувати протягом 45–60 секунд (13–15 напівприсідань). Дихання вільне. Відпочити 1,5–2 хвилини стоячи або сидячи. Повторити вправу 2–3 рази.

16. В. п. – те саме. Ноги на ширині плечей, руки вздовж тулуба. Руки підняти вгору – вдих, опустити – видих. Повторити 6–8 разів.

17. Ходьба на місці 1–2 хвилини в середньому темпі (60–70 кроків на хвилину). Дихання вільне.

Соседние файлы в папке Методические материалы для студентов