Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
111
Добавлен:
09.05.2015
Размер:
165.38 Кб
Скачать

Тимчасові протипоказання (або обмеження) до занять спортом

Найменування захворювань, пошкоджень, перед- і патологічних

станів

Рекомендації

Інфекційні захворювання

У період реконвалесценції – індивідуальна гімнастика; після клінічного одужання і функціонального відновлення – тренування за індивідуальним планом до відновлення адекватної реакції на звичний руховий режим. Після хвороби Боткіна – термін відновлення тренувань не раніше 6-12 місяців під контролем клінічних, біохімічних і функціональних досліджень печінки; після скарлатини, дифтерії, грипу, відновлення занять через 25-40 днів при сприятливих даних інструментального і функціонального дослідження серцево-судинної системи, лабораторного дослідження крові й сечі.

Гострі запальні процеси (або загострення хронічних) будь-якої локалізації

Терміни відновлення тренувань залежно від тяжкості процесу, клінічного перебігу, тривалості, локалізації; враховуються вид спорту, умови зовнішнього середовища, проведення занять.

При ангіні катаральній, фолікулярній, гострому гаймориті, фронтиті, отиті) відновлення тренувань через 12-20 днів із подовженням термінів при заняттях водними і зимовими видами спорту до 16-28 днів. При ангіні флегмонозній, гострому гнійному отиті – до 30 днів з подовженням термінів при заняттях водними і зимовими видами спорту до 37-40 днів. У всіх випадках перевірка аналізу крові, електрокардіограми.

Ревматична лихоманка

Відновлення занять не раніше, ніж через 1-3 роки за відсутності ускладнень і при сприятливих показниках клиніко-інструменталь-них, біохімічних досліджень.

Травми опорно-рухового апарату (удари, розтягування зв'язкового апарату, надриви, розриви м'язів, переломи, вивихи).

Терміни відновлення занять (тренувань) залежно від тяжкості пошкоджень, локалізації травми, ефективності подальшого комплексу лікування. Враховується спеціалізація і кваліфікація постраждалих. Орієнтовні терміни після розтягувань 30-35 днів; розривів м'язів 45-50 днів, переломів 45-200 днів, вивихів 45-120 днів.

Струс мозку

При легкому ступені відновлення занять (тренувань) через 4-5 тижнів. При середньому ступені через 2-2,5 місяці, при важкому ступені – після 3-х місяців і більше за відсутності скарг, відхилень при неврологічному і офтальмологічному контролі. Враховується вид спорту: подовження термінів при заняттях мото- велоспортом, ковзанярським спортом, стрибками у воду, стрибками на лижах з трампліну, гімнастикою, хокеєм, футболом.

Нокаут

Після одноразового – змагання можливі через 3 місяці, після повторних – не раніше ніж через рік.

Наслідки фізичного перенапруження – метаболічна кардіоміопатія; аритмії, обумовлені порушенням регулювання вегетативної іннервації серця; перехідна артеріальна гіпертензія; астенічний стан.

Після завершення відновлювального лікування поступове включення в тренувальний процес за індивідуальним планом при систематичному лікарському спостереженні.

Стан після оперативних втручань, грижорозтину, апендектомія та інші порожнинні операції. Стан після оперативного втручання у зв'язку з травмами опорно-рухового апарату.

У періоді реконвалесценції індивідуальна гімнастика. Відновлення занять і тренувань через 3-4 місяці; подовження терміну – при заняттях важкою атлетикою, боротьбою, стрибками. Терміни, об'єм і характер допустимих фізичних навантажень за узгодженням з хірургом.

Стан після операції у зв'язку з оториноларин-гологічною патологією; радикальна операція верхньощелепної порожнини; аденомотомія; тонзилектомія.

Операція верхньощелепної порожнини – до 1 місяця, аденомотомія 20-25 дні, тонзилектомія 20-25 дні.

Шкірні захворювання: контагіозні

Групові заняття за всіма видами заборонені до повного вилікування.

Фурункульоз

Терміни відновлення визначаються загальним станом з урахуванням спеціалізації, подовжуються при заняттях водними видами спорту, боротьбою, боксом і фехтуванням.

Примітка: Терміни допуску до змагань після перерахованих захворювань визначаються тривалістю перерви в регулярних заняттях та індивідуальними особливостями спортивної підготовленості.

Соседние файлы в папке Методические материалы для студентов