Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ROZMOVNYK.pdf
Скачиваний:
104
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
2.4 Mб
Скачать

Додаток 3

Японія – основні відомості

Територія Японії 372 тисячі квадратних кілометрів, тобто Країна Сонячного Сходу майже удвічі менша від України. Розташована Японія на островах, з яких найбільші Хоккайдо, Хонсю, Кюсю та Сікоку. Всі острови, а їх близько 3900, простяглися на 3400 кілометрів з півночі на південь вздовж східного узбережжя Азії. Східний берег Японії омивається Тихим океаном, західний – Японським морем, північний – Охотським морем, південний – Східно-Китайським та Філіппінським морем.

Японія – гірська країна. Найвідоміша вершина Японії – гора Фудзіяма заввишки 3776 метрів. Крім неї, ще 16 гірських вершин сягають висоти понад 3 тисячі метрів. Кожного року в Японії стається 1500 землетрусів. Проте сильні землетруси бувають рідко. Останній великий землетрус стався у 1995 році, коли найбільше постраждало місто Кобе. В Японії 15 діючих вулканів. Досить часто Японію відвідують тайфуни, ураганна сила яких руйнує і нищить усе на своєму шляху.

Населення Японії – 125 мільйонів осіб. Густота населення дуже велика – 324 особи на 1 км2, це в чотири рази більше, ніж в Україні. 99 відсотків людності – японці. З них 20% живе в 15 найбільших містах, з яких 10 мають понад мільйон мешканців.

Сучасна Японія – це високорозвинена промислова країна, яка займає друге місце у світі після США з виробництва найголовніших промислових товарів. Провідна галузь – машинобудування, в тому числі енергетичне, електротехнічне, електронне (комп’ютери,

197

мікропроцесори, відеомагнітофони, роботи), а також приладобудування, виробництво медичної, оптичної та кіно- й фотоапаратури, кораблебудування.

Державний устрій Японії – конституційна монархія. На чолі держави стоїть імператор, який є символом держави та єдності народу. Реальної влади він не має. Від 1989 року імператором є Акіхіто. Виконавча влада належить Кабінету міністрів у складі 20 міністрів на чолі з прем’єр-міністром. Найвищу законодавчу владу здійснює парламент, який складається з палати представників (511 депутатів) і палати радників (262 депутати). Палата представників обирається один раз на чотири роки, палата радників – один раз на шість років. Адміністративно країна поділяється на 47 префектур.

Основна релігія японців – синтоїзм. Друге місце займає буддизм. Християнство поширене значно менше.

Грошова одиниця Японії – єна. Паперові гроші складаються з купюр по 10000, 1000 і 500, а металеві з 100, 50, 10, 5 та 1 єни. Курс єни останнім часом тримається на рівні 110–120 єн за один американський долар.

Токіо та його визначні місця

Столиця Японії – Токіо. Місто нараховує близько 11 мільйонів мешканців. Розташоване в південно-східній частині острова Хонсю на березі Токійської затоки. Площа 577 км2. Складається з 23 міських районів. Є головним політичним, економічним і культурним центром країни. Засноване місто в 1457 році під назвою Едо. З 1869 року Едо стало резиденцією япон-

198

ських імператорів і було перейменовано в Токіо – східну столицю. Міжнародним аеропортом Токіо є аеропорт Наріта. Ще один аеропорт у Токіо – Ханеда. В Токіо побудовано і діє 10 ліній метрополітену. Головна вулиця Токіо – Ґіндза (Срібне подвір’я). Вона виникла 350 років тому на місці монетного двору, де карбували срібні монети. Ґіндза – найважливіша торговельна вулиця японської столиці.

У центрі Токіо розташований імператорський палац. Він займає площу близько 100 гектарів і оточений широким ровом. Відкривається для відвідування лише два рази на рік – 2 січня та 29 квітня. Поруч з імператорським палацом – район Касуміґасекі, де сконцентровані головні державні установи та міністерства. Найбільші банки, фірми, готелі та універмаги, а також Центральний токійський вокзал розташовані у діловому центрі столиці Маруноуці. У центрі міста є ще парк Хібія зі своєю відомою музичною бібліотекою та залом для музичних вистав.

Сіндзюку – район найвищих у Токіо будинків, тут розміщуються різні фірми, готелі, кінотеатри, ресторани, універмаги. В цьому ж районі є і залізничний вокзал Сіндзюку.

Театр Кабукі – найкращий національний театр японської драми – розташовано в чудовому будинку в японському стилі із залом на 2000 глядачів.

Найбільший парк у Токіо – парк Уено, де містяться Музей національного мистецтва, Музей західного живопису, Державний науковий музей, зоопарк. Поруч з парком один із найбільших вокзалів столиці – Уено.

Храм Мейдзі побудований на честь імператора Мейдзі в 1920 році. Він оточений зовнішньою огорожею, в якій – національний стадіон на 55 тисяч глядачів, спортивне поле для бейсболу на 60 тисяч глядачів, плавальний басейн на 12 тисяч глядачів.

В іншому парку, Сіба, побудована телевежа заввишки 333 метри з оглядовим майданчиком, звідки відкривається захоплюючий вид на Токійську затоку і на саму столицю Японії.

199

Найбільші міста Японії

Йокогама (йокохама). Друге за величиною після Токіо місто-порт. Населення – 3,3 мільйона осіб.

Кіото (кьоото). Колишня столиця Японії, сьогодні – адміністративний центр префектури Кіото. Населення – 1,96 мільйона осіб.

Кобе (кообе). Один з важливих морських портів на південному заході Японії. Населення 1,47 мільйона осіб.

Наґасакі (наґасакі). Місто є базою океанічної риболовлі. Населення – 445 тисяч осіб.

Осака (оосака). Центр великого торговельно-промислового

конгломерату Кансай.

 

Населення – 3 мільйони осіб.

 

Саппоро

(саппоро). Адміністративний центр губернаторства

Хоккайдо. Населення

 

1,8 мільйона осіб.

 

Токіо (тоокьоо). Столиця Японії. Населення – 11 мільйонів осіб.

 

Хіросіма

(хіросіма). Один з центрів автомобіле- і суднобудування. Населення –

 

1,086 мільйона осіб.

 

Фукуока (фукуока). Знаходиться на півночі острова Кюсю. Населення – 1,296 мільйона осіб.

200

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]