Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпоры по макро.docx
Скачиваний:
10
Добавлен:
28.10.2018
Размер:
185.31 Кб
Скачать

20. Інвестиції

інвестиції - це майнові і інтелектуальні цінності, вкладені в різні види діяльності з метою отримання доходу. Інвестування, або капіталоутворення - чистий приріст реального капіталу у суспільстві. У чистих інвестиціях особливу роль відіграють інновації, тобто капіталовкладення у принципово нові технології.Чинниками, які формують інвестиційний попит є:- Очікувана норма чистого прибутку. Якщо отриманий дохід від інвестицій відшкодує витрати на придбання та експлуатацію інвестиційних товарів і принесе чистий прибуток - інвестування здійсниться.- Податки з підприємства , якщо податок вище очікуваного прибутку, інвестування не відбудеться.- Реальна ставка позичкового відсотку. Якщо очікувана норма прибутку вище реальної ставки відсотку, підприємці інвестують.Це - основні чинники.Досліджуючи сукупний попит, Кейнс дійшов висновку, що споживчий попит є більш-менш стабільним, а інвестиційний попит - вкрай нестабільний. Система вільного підприємництва не має автоматичного регулятора інвестицій - вони можуть бути надлишковими або недостатніми, тому держава повинна регулювати саме інвестиційний попит.

Парадокс заощадливості

Здається, що чим більше населення заощаджує, тим більші можливості для інвестування, тим вище рівень виробництва та зайнятості. В дійсності це не зовсім так. Якщо домогосподарства починають збільшувати заощадження при даному рівні доходу, рівень виробництва і зайнятості буде нижчим. Це так званий парадокс заощадливості. Цей парадокс стверджує, що зростання збережень небажане тому що їх збільшення у домогосподарствах призводить до скорочення споживання, а значить - і до зменшення сукупного попиту. простій кейнсіанській моделі доходів - витрат саме рівень сукупного попиту визначає рівень виробництва і пов'язаний з ним рівень зайнятості. Тому внаслідок зростання збережень відбувається падіння виробництва і цей ефект посилюється дією мультиплікатора - він починає діяти в протилежному напрямку. Збільшення збережень не компенсується збільшенням інвестицій. Чому? По-перше, плани заощаджень і інвестицій не співпадають. По-друге, коли споживчий попит скорочується, нема сенсу нарощувати інвестиції, адже ви пам'ятаєте, що попит на ресурси є похідним від попиту на вироблені товари. Отже, при зростанні збережень зменшується стимул для інвестування.

невідповідність інвестиційних планів та планів заощаджень

Відомо, що в рівновага у економіці досягається рівністю заощаджень та інвестицій, тобто коли всі заощадження перетворюються на інвестиції.

Завважте, що розрізняють фактичні та планові інвестиції. Фактичні інвестиції можуть перевищувати планові за рахунок утворення надлишкових запасів. До того ж, плани інвестицій і плани заощаджень можуть не співпадати. Це призводить до таких наслідків:

1. Різниця між заощадженнями та інвестиціями народжує різницю між планами по виробництву та планами по витратам у економіці.

2. Різниця між планами сукупного виробництва та планами витрат викликає непередбачені інвестиції, або скорочення інвестицій у товарно- матеріальні запаси.

3. Доки буде зберігатися тенденція до зростання непередбачуваних інвестицій у товаро-матеріальні запаси, підприємці будуть змінювати плани щодо свого виробництва, зменшуючи його обсяги, тому ЧНП зменшиться. І навпаки, доки будуть існувати непередбачувані скорочення інвестицій у товаро-матеріальні запаси, фірми будуть планувати розширення виробництва, що призведе до зростання ЧНП.

4. Тільки коли заплановані інвестиції і заощадження будуть рівні, рівень ЧНП буде стабільним, рівноважним.