Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпоры по макро.docx
Скачиваний:
10
Добавлен:
28.10.2018
Размер:
185.31 Кб
Скачать

13. Сукупна пропозиція

Сукупна пропозиція ( AS -aggregate supply) - це пропозиція реального обсягу національного виробництва, сукупність пропозицій індивідів, фірм, держави. Форма кривої сукупної пропозиції (AS) відбиває погляди двох напрямків економічної думки - класичної та кейнсіанської.

Кейнсіанський відрізок кривої сукупної пропозиції (1) характеризує обсяг виробництва у короткостроковому періоді. Кейнс виходив з того, що у короткостроковому періоді ціни не гнучкі, фіксовані. Фіксованими є і інші номінальні величини. Пояснюється це тривалістю трудових договорів, державним регулюванням заробітної плати, строками дії контрактів на поставку сировини та готової продукції, діяльністю профспілок. До того ж у цей період спостерігається неповна зайнятість ресурсів, у тому числі - робочої сили. За цими умовами обсяги виробництва можуть зростати і за незмінними цінами. Графічно кейнсіанський відрізок представлено горизонтальною лінією (1).

Класична модель характеризує довгостроковий період, у якому рівень виробництва залежить від обсягів капіталу і праці, наявної технології, а не від рівня цін. Класики розглядають економіку у стані повної зайнятості. У довгостроковому періоді всі ресурси задіяні. Ціна може зростати, а обсяги виробництва - залишатися незмінними. Припустимо, ви прагнете розширити обсяги виробництва, збільшити пропозицію свого товару. Оскільки всі ресурси зайняті, для того, щоб відволікти робітників від інших фірм і залучити у свою, ви повинні платити їм більшу заробітну плату, щоб отримати додаткові матеріальні ресурси, за них треба також більше заплатити. Рівень цін зросте. А загальний обсяг виробництва? Він не зміниться, оскільки ваша фірма збільшить пропозицію, а ті фірми, в кого ви відібрали ресурси - зменшать. Тому на графіку класичний відрізок кривої сукупної пропозиції (3) буде показано вертикальною лінією.

Висхідний (проміжний) відрізок кривої сукупної пропозиції.

Проміжний відрізок (2) показує, що і рівень цін, і реальний обсяг виробництва зростають. Чому? Ви пам'ятаєте, що ми здійснили агрегування, об'єднавши всі ринки країни, всі галузі в єдиний ринок, а всі ціни - у рівень цін? Але ж у кожній галузі може скластися своя, відмінна від інших галузей, ситуація. Так, у новій галузі, що стрімко розвивається, або в якомусь економічному районі може виникнути нестача робочої сили, для її залучення треба підвищувати ставку заробітної плати. Доставка ресурсів у віддалені райони, що розвиваються, підвищує витрати. У деяких галузях може виникнути дефіцит ресурсів, у тому числі - і людських. Підприємства змушені залучати не надто кваліфікованих робітників, використовувати старі технології, це призводить до зростання витрат на одиницю продукту, отже - і до зростання цін.

14. Сукупна пропозиція

Сукупна пропозиція ( AS -aggregate supply) - це пропозиція реального обсягу національного виробництва, сукупність пропозицій індивідів, фірм, держави.

До нецінових чинників сукупної пропозиції належать:1. Зміна цін ресурсів (факторів виробництва). Якщо ціни матеріальних ресурсів зростають, обсяги виробництва зменшуються, крива AS рухається ліворуч, і навпаки. На ціни ресурсів впливає, насамперед, наявність внутрішніх ресурсів. Необхідним ресурсом є земля. Відкриття копалин, покращення агро технологій, меліоративні роботи перетворюють те, що раніше не було ресурсом, на ресурс, тому пропозиція зростає, крива AS зсувається праворуч. Але частіше відбувається протилежне: копалини вичерпуються, земля втрачає родючість, піддається ерозії, розростаються міста, пропозиція зменшується, крива AS зсувається ліворуч. Трудові ресурси. У витратах виробництва розвинених країн біля 70% складає вартість робочої сили. Є чинники, які підвищують заробітну плату, а є - які знижують. Так, широке залучення до праці жінок знизило заробітну плату, це зменшило витрати і призвело до збільшення пропозиції, крива AS зсунулась праворуч. Капітал: наявність запасів капіталу є умовою зростання сукупної пропозиції.Ціни на імпортні ресурси. Якщо ціни на імпортні ресурси знижуються, знижуються і витрати, сукупна пропозиція зростає і навпаки.Продуктивність праці, зміна технології. Підвищення продуктивності праці, яка обумовлена застосуванням більш досконалих технологій, зменшує витрати на одиницю продукту, пропозиція зростає.Зміни інституційного середовища, зміни правових норм, державне регулювання економіки. Якщо законодавча база непередбачувано змінюється, змінюються "правила гри" для господарюючих суб'єктів, це відбивається на пропозиції. Зростання податків також зменшує сукупну пропозицію, крива AS рухається ліворуч. Якщо держава надає субсидії, створює сприятливі умови для підприємництва, сукупна пропозиція зростає.