Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпоры по макро.docx
Скачиваний:
10
Добавлен:
28.10.2018
Размер:
185.31 Кб
Скачать

15. Рівноважний рівень цін, рівноважний реальний обсяг національного вир-ва

модель сукупного попиту та сукупної пропозиції (модель AD - AS)

Макроекономічна рівновага є центральною проблемою суспільного відтворення. Це ключова категорія економічної теорії та економічної політики, яка характеризує збалансованість та пропорційність економічних процесів: виробництва і споживання, пропозиції та попиту, виробничих витрат і результатів, матеріально-речових та фінансових потоків. Рівновага відбиває той вибір, який влаштовує усіх у суспільстві.

Розрізняють ідеальну та реальну рівновагу.

Ідеальна (теоретично бажана) рівновага досягається у економічній поведінці індивідів про повній оптимальній реалізації їх інтересів у всіх структурних елементах, секторах, сферах народного господарства.

Для досягнення ідеальної рівноваги необхідні такі передумови:

1. Усі індивіди повинні знайти на ринку предмети споживання.2. Усі підприємці повинні знайти на ринку фактори виробництва.3. Увесь продукт минулого року повинен бути реалізований. 4. Наявність досконалої конкуренції та відсутність екстерна лій (зовнішніх ефектів).

У реальній економіці відбуваються різні порушення названих передумов.

Реальна макроекономічна рівновага - це рівновага, яка встановлюється у економічній системі в умовах недосконалої конкуренції та при впливу зовнішніх чинників на ринок. 3

Перетин кривих Ad та AS дозволяє знайти точку макроекономічної рівноваги, яка визначає рівноважний рівень національного виробництва та рівноважний рівень цін.

Короткострокова та довгострокова макроекономічні рівноваги

Розглянемо, як встановлюється рівновага у точці перетину AS та AD на висхідному, проміжному відрізу. Рівноважний рівень цін та рівноважний обсяг виробництва визначимо Pe та Pq відповідно. Щоб доказати, чому саме Pe є рівноважним рівнем цін, а Pq - рівноважним обсягом виробництва, припустимо, що рівень цін не Pe а нижчий і дорівнює Р1. Крива сукупної пропозиції показує, що за таким рівнем цін виробники запропонують реальний обсяг національного виробництва не більше, ніж Q1. А який обсяг національного виробництва будуть готові купити споживачі, фірми, іноземці за ціною Р1? Крива сукупного попиту показує, що таким обсягом буде Q2. Величина сукупного попиту перевищує величину сукупної пропозиції, конкуренція між покупцями підвищить рівень цін до Ре. Підвищення рівня цін до Ре спонукатиме виробників збільшувати обсяг виробництва з Q1 до Qe, а споживачів - зменшити свої купівлі з Q2 до Qe. Коли реальні обсяги виробленого та купленого продукту зрівняються, в економіці встановиться стан рівноваги.

Рис. 3. Рівновага на проміжному відрізку

кривої сукупної пропозиції.

Висновок: якщо збільшення попиту відбувається на висхідному відрізку, зростає одночасно і рівень цін і реальний обсяг виробництва.

Розглянемо, у якому стані буде економіка, якщо криві AD та AS перетинатимуться на кейнсіанському (горизонтальному відрізку), який характеризує національний обсяг виробництва у короткому періоді. У цьому випадку рівень цін не має значення у створенні рівноважного реального обсягу національного виробництва. Згадайте, що в цей період існують незайняті ресурси, тому навіть при даному рівні цін виробники можуть збільшувати обсяг національного виробництва, припустимо, до точки Q2.

Рис. 4. Рівновага на кейнсіанському відрізку

кривої сукупної пропозиції

Наявного сукупного попиту не вистачить, щоб придбати весь вироблений продукт, у підприємств почнуть зростати незаплановані запаси, тому підприємства скоротять обсяги виробництва до рівноважного рівня - Qe. Може скластися і інша ситуація: виробники запропонують обсяг національного продукту Q1, що значно менше сукупного попиту. Запаси, які були на підприємствах, вичерпаються, фірми почнуть збільшувати виробництво і економіка повернеться до рівноважного обсягу виробництва Qe.

Висновки: кейнсіанський відрізок відбиває негнучкість цін, тому при зміні попиту виробники будуть пристосовувати обсяги виробництва не до цін, а до величини попиту.

Якщо крива AD перетинає криву AS на класичному (вертикальному) відрізку, що свідчить про зростання сукупного попиту, зростання реального обсягу національного виробництва не відбудеться, ціни зростуть, тобто зросте номінальний національний продукт.

Ефект храповика та його графічне зображення

Розглянемо ситуацію, коли сукупний попит зменшується. Розглянута нами модель AD - AS вказує, що на кейнсіанському відрізку реальний обсяг національного виробництва зменшиться, а ціни залишаться незмінними. На класичному відрізку ціни зменшаться, а реальний обсяг національного виробництва залишиться на рівні повної зайнятості. Модель стверджує, що на проміжному відрізку кривої AS реальний обсяг нац3іонального виробництва і рівень цін зменшаться.

Ефект храповика та його графічне зображення

Розглянемо ситуацію, коли сукупний попит зменшується. Розглянута нами модель AD - AS вказує, що на кейнсіанському відрізку реальний обсяг національного виробництва зменшиться, а ціни залишаться незмінними. На класичному відрізку ціни зменшаться, а реальний обсяг національного виробництва залишиться на рівні повної зайнятості. Модель стверджує, що на проміжному відрізку кривої AS реальний обсяг нац3іонального виробництва і рівень цін зменшаться.

Рис. 5 Ефект храповика.

Ці прогнози наслідків зниження сукупного попиту на класичному та кейнсіанському відрізках викликають значний сумнів. Справа у тому, що зворотній рух сукупного попиту (тобто його зменшення) можуть і не відновити рівновагу, особливо - за короткий період часу. Пояснюється це дією ефекту храповика, в економіці - це негнучкість цін у сторону зниження. Інакше кажучи, якщо ціни зросли внаслідок зростання сукупного попиту, то при зменшенні попиту вони не повертаються до попереднього рівня. Покажемо це на графіку, у якому для спрощення ми пропускаємо проміжний відрізок кривої AS. Якщо сукупний попит зростає зAD1 до AD2, то економіка рухається від рівноваги P1Q1 у точці e1 на кейнсіанському відрізку у напрямку до нової рівноваги P2 Qf у точці е2 на класичному відрізку.

Якщо сукупний попит буде зменшуватись від AD2 до AD1, економіка не повернеться у попередній стан у точці е1, збережеться рівень цін Р2, а рівноважним обсягом виробництва буде Q2. , тобто він знизиться.