Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Загальні питання (Автосохраненный).doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
10.12.2018
Размер:
536.58 Кб
Скачать

46. Вкажіть роки протягом яких тривала «парламентська фронда».

Історія парламентської Фронди 1648—1649 р. наочно продемонструвала, що в середині XVII в. у Франції вже мало місце помітне невідповідність між новими продуктивними силами і старими, феодальними виробничими відносинами, але ця невідповідність поки ще могла викликати тільки окремі революційні рухи, породити окремі революційні ідеї, але не революцію.

47. Вкажіть назву грошового збору, що гарантував спадковість посад у Франції:

Полета – щорічний грошовий унесок до скарбниці у Франції з 1604 року, який робили державні чиновники і який давав їм право продавати або передавати у спадок утримувану посаду.

48. Вкажіть країну, в якій відбулося повстання камізарів:

Франція.Повстання камізаров 1702-1705 рр..Свою назву камізари отримали у зв'язку з тим, що поверх звичайного одягу вони надягали білі сорочки. Повстання було викликано насильницькими заходами з боку королівської адміністрації і католицького духовенства проти гугенотів після скасування Нантського едикту 1598 року і посиленням податкового гніту через війну за іспанську спадщину. Ідейним прапором повсталих став кальвінізм. Камізари висунули зрівняльну програму, вважали себе покликаними встановити «царство рівності і братерства».

49. Вкажіть роки Семирічної війни:

Семирічна війна (17561763рр.— великий військовий конфлікт XVIII століття, один з наймасштабніших конфліктів Нового часу. Виникла в результаті конфлікту між Австрією і Пруссією і між Францією й Англією за колоніальне домінування.Англія і Пруссія завдали поразки Франції, Австрії, Іспанії і Росії; Англія установила контроль над Індією й іншими колишніми колоніями Франції, включаючи Канаду. Іспанія передала Англії Флориду в обмін на Кубу; Пруссія в підсумку стала однією з наймогутніших європейських держав. Війна закінчилася Паризьким договором 1763, підписаним Францією, Англією й Іспанією.

50. Вкажіть рік підписання Утрехтського миру.

Утрехтський мир був підписаний в 1713 році в Утрехті. Це узагальнена назва серії двосторонніх мирних договорів, які закінчили війну за іспанську спадщину. З одного боку їх підписали Франція та Іспанія, з іншого боку - їх супротивники: Португалія, Великобританія, Голландська республіка, Священна Римська імперія і Савойя. Пізніше, в березні 1714 року, мир був доповнений Раштадтскім миром.

Причиною підписання договору стала Війна за іспанську спадщину, яка почалася в 1701 році. Після смерті короля Іспанії Карла II Священна Римська імперія заявила про свої права на іспанський трон. Франція почала за рахунок Іспанії розширювати свої території, щоб не дати їй посилитися до Священної римської імперії приєдналися Великобританія і Голландська республіка. Решта країн об'єдналися проти Франції та Іспанії, щоб отримати нові території.

Після укладення Утрехтського миру найбільшу вигоду отримала Великобританія, яка отримала захоплені нею у Іспанії Гібралтар і порт Маон на острові Менорка, а також французькі володіння навколо Гудзонової затоки, Акадію і о.Ньюфаундленд.

Савойя отримала від Іспанії Сицилію, частина герцогства Міланського і Монферрато. До Пруссії відійшла частина Верхнього Гелдерн.