Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Загальні питання (Автосохраненный).doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
10.12.2018
Размер:
536.58 Кб
Скачать

88. Вкажіть рік скликання Віденського конгресу:

1 жовтня 1814 р. у Відні відкрився міжнародний конгрес, що повинний був визначити пристрій післявоєнної Європи. У ньому формально брали участь представники всіх європейських держав, навіть малюсіньких німецьких і італійських князівств. Але на ділі всі рішення приймалися великими державами: Росією, Австрією, Пруссією й Англією. Інші учасники Віденського конгресу в основному віддавалися світським звеселянням, тому сучасники часто називали конгрес «танцюючим».

89. Вкажіть місяць та рік коли відбулася битва під Ватерлоо.

Ватерлоо — містечко у Бельгії, в 20 км від Брюсселя, на великій дорозі з Шарлеруа, де 18 червня 1815р. відбулася вирішальна битва періоду Наполеонівських війн.

Поразка при Ватерлоо означала поразку всієї кампанії, поразку Франції у війні з коаліцією. Вона привела до повторного Наполеонового зречення престолу (22 червня), до зміни політичної влади у Франції, а надалі — до її окупації союзними арміями й відновлення влади Бурбонів.

90. Вкажіть рік підписання Тільзитського мирного договору.

Тільзитський мир — мирні договори між Францією і Росією та Францією і Пруссією, укладені у містечку Тільзиті (тепер Совєтськ Калінінградської області, Росія) відповідно 25 червня (7 липня) 1807р. та 27 червня (9 липня) 1807р. після перемоги Наполеона Бонапарта в російсько-прусько-французькій війні 1806—1807. Вели переговори і укладали угоду між Францією і Росієюособисто Олександр І та Наполеон І.

91. Вкажіть державами між якими підписаний Тільзитський мир:

ТІЛЬЗІТСЬКИЙ МИР 1807р. — 1) Мирний договір між Росією і Францією, підписаний 25. 6(7.7) в Тільзіті внаслідок переговорів між імператорами Олександром І і Наполеоном І. Поклав кінець російсько-пруссько-французькій війні 1806— 1807рр., яку вела Росія в складі 4-ї коаліції європейських держав (Великобританія, Росія, Пруссія, Швеція) проти Франції. За Тільзітським миром Пруссія втрачала прибл. половину території і населення: з цих земель створювалися Вестфальське королівство і Варшавське герцогство; м. Бялисток з прилеглим до нього округом відходило від Пруссії до Росії; Данціг (тепер Гданськ) оголошувався вільним містом. Росія зобов'язувалася припинити війну з Туреччиною і стати посередником у мирних переговорах між Францією і Великобританією. Франція зобов'язувалася виступити посередником у переговорах між Туреччиною і Росією. Росія приєднувалася до континентальної блокади і визнавала суверенітет Франції над Іонічними о-вами, зобов'язувалася вивести свої війська з Валахії і Молдавського князівства.

2) Мирний договір між Францією та Пруссією, підписаний 27.6 (9. 7) в Тільзіті, за яким Пруссія визнала зміни, записані в статтях миру між Росією і Францією. Пруссія зобов'язувалася сплатити Франції контрибуцію в 100 млн. франків, скоротити свою армію до 40 тис. чол. і приєднатися до континентальної блокади. Тільзітський мир поставив у безпосередню залежність від наполеонівської Франції всю Німеччину. Обидва договори зберігали силу до вторгнення Наполеона І в Росію 1812р..