Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Загальні питання (Автосохраненный).doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
10.12.2018
Размер:
536.58 Кб
Скачать

Спеціальні питання (відповідь розлога – від 4-5 до 6-7 речень).

1. Західна Європа та Північна Америка в ранній новий час

(Кін. XV- перша пол. XvіІст.).

1.Оберіть причини, які зумовили Великі географічні відкриття:

Більшу роль відіграли матеріальні причини. Західна Європа була вже доволі густо заселена, й «у деяких країнах був надмір населення, що не міг найти собі потрібного прожитку.  Ці люди шукали собі нових засобів до життя і пробували найти їх на морі. Морське розбишацтво розвивалося упродовж цілих середніх віків, і між тими піратами було багато сміливих моряків, що відважилися на найбільш ризиковані експедиції і багато причинялися до нових відкриттів». Ще однією причиною географічних відкриттів була торгівля, яка розвинулася під час хрестових походів і набула на кінець середньовіччя характеру постійних торговельних зв'язків. До пошуків казкової Індії спонукала європейців ще й інша причина. Товарне господарство, що розвинулося в Європі, потребувало великої кількості дорогоцінних металів. Золото й срібло ставали дедалі більш необхідними у господарських цілях для феодалів і зростаючої буржуазії Європи.

2.Вкажіть ім'я мореплавця, який здійснив першу навколосвітню подорож.

Фернан (Фернандо) Магеллан ( 1480 –  27 квітня 1521) — португальський мореплавець на іспанській службі.

Магеллан запропонував іспанському королю свій проект знайти західний шлях до Азії до островів прянощів і уклав для себе вигідний договір.

20 вересня 1519 року п’ять невеликих кораблів з екіпажем у 319 чоловік відпливли з Іспанії та взяли курс на береги Південної Америки. Атлантичний океан вдалося перетнути за два місяці. Далі розпочалися пошуки проходу в сусідній океан, які тривали майже цілий рік. 21 жовтня 1520 року мандрівникам поталанило знайти вузьку протоку, згодом названу Магеллановою, якою протягом місяця вдалося пройти трьом кораблям. Долаючи протоку, мореплавці побачили великий острів, на якому горіли багаття й Магеллан назвав його Вогняною Землею. 28 листопада 1520 року мандрівники вийшли у невідомий до того європейцям океан. Іспанці потрапили сюди під час спокійної погоди без вітру. Тому Магеллан назвав відкритий ним океан Тихим.

Лише 15 березня 1521 року експедиція з 140 чоловік досягла Філіппінських островів, де вдалося одержати воду й їжу.  В одній з сутичок з місцевими жителями Магеллан та 24 його супутники загинули. Після смерті Магеллана керування експедицією взяв на себе Хуан Елькано. Йому вдалося довести два судна до заповітних Островів Прянощів, завантажити трюми гвоздикою та мускатним горіхом. І лише другий – “Вікторія” з 18 людьми на борту повернулася на батьківщину, здійснивши першу в історії людства навколосвітню подорож, яка тривала 1081 добу, тобто майже 3 роки.           

3.Вкажіть ім'я мореплавця, який відкрив морський шлях до Індії:

Баско да Гама (1460— 1524) — португальський мореплавець, який відкрив морський шлях із Західної Європи до Індії. 

Васко да Гама вийшов з Лісабона, від островів Зеленого Мису взяв курс на захід, потім повернув на схід і дійшов до африканського узбережжя поблизу мису Доброї Надії. На східному узбережжі Африки португальці вступили в конфлікт з місцевими арабськими правителями, але в порту Малінді їх зустріли доброзичливо. Васкода Гама найняв досвідченого лоцмана, під керівництвом якого флотилія перетнула Індійський океан і 20 травня 1498 р. досягла Калікута (Кожікоде) на Малабарському березі Індії. У Лісабон експедиція повернулася в серпні 1499 р. Зі 170 учасників плавання живими залишилося 55. На батьківщину був доставлений цінний вантаж — перець та інші східні прянощі.

4.Вкажіть назву іспанських учасників завойовницьких походів у Центральну та Південну Америку в XVІ ст.

Конкістадори —учасникиіспанських загарбницьких походів — конкісти, які у XVI столітті вирушали до Америки після її відкриття з метою загарбання цих земель і поневолення місцевого населення.

5.Вкажіть історичну особу про яку йдеться в поданому описі: «До кінця своїх днів він був переконаний, що відкрив західний шлях у Азію й досяг берегів Індії. Французький письменник Віктор Гюго про нього написав: «…Він не може написати свого імені на власному відкритті»

Христофор Колумб.

6. Вкажіть рік відкриття Христофором Колумбом Америки.

Христофор Колумб – ( 29 жовтня 1451 р. (інша версія — 1446 р.) — 20 травня 1506 р.) — іспанський мореплавець. Експедиція Х.Колумба з метою пошуку морського шляху в Індію, 12 жовтня 1492 р. Колумб відкрив о. Сан-Сальвадор, а потім і інші острови та весь континент Вест-Індію, названий Америкою в честь мореплавця А.Веспуччі.

7. Вкажіть подію, що відбулася у 1492 р.

Х.Колумб був на службі в іспанського короля, добився спорядження експедиції для пошуку західного шляху до Індії. У 1492 р. каравели «Санта-Марія», «Пінта»та«Нінья» вирушили у плавання на захід. Подорож Атлантичним океаном тривала 33 дні. Моряки були у відчаї. Вони не вірили в існування суходолу потойбіч Атлантики і готувалися до бунту. Аж раптом вахтовий з корабля «Пінта» сповістив: «Земля!».

Колумб був упевнений, що досяг берегів багатої й таємничої Індії. З легкої руки мандрівника статних і гостинних жителів із червонуватою шкірою назвали індіанцями. А самі острови дістали назву Вест- Індія, тобто Західна Індія. Нині - це Багамські та Антильські острови.

Колумб здійснив до цих берегів ще кілька плавань і твердо був переконаний, що відкрив західний шлях до Індії. З часом стало очевидним — великий мореплавець досяг нової частини світу, тобто Америки.

12 жовтня 1492 р. вважають офіційною датою відкриття Америки.

8. Вкажіть роки правління першого представника династії Стюартів.

Стюарти — династія королівШотландії (в 1371—1651, 1660—1707 рр.) Англії (в 1603—1649, 1660—1694, 1702—1707 рр.) Ірландії (в 1603—1649, 1660—1694, 1702—1714 рр.) та Великобританії (в 1707—1714 рр.).

9.Назвіть термін, який характеризує абсолютну більшість селян в Англії XVI-XVII ст.

Копігольдери (від анлг. copyholders — утримувач за копією). Категорія залежного селянства у середньовічній Англії, яка отримувала право на володіння земельною ділянкою, хоч і зі значними обмеженнями та зобов'язанням виконувати великі повинності, на основі копії — виписки з протоколу маноріальної курії (звідси й назва).

10. Назвіть термін, яким означувалися селяни в Англії, право на землю яких наближалося до приватної власності XVI-XVII ст.

Фригольдери - довічні або спадкові держателі землі у феодальній Англії; фригольдерами могли бути феодали, городяни, селяни; селяни-фрігольдери, будучи особисто вільними, виплачували лорду манора фіксовану ренту і володіли правом вільного заповіту, розділу і відчуження свого тримання і зашиті в королівських судах.

11. Доберіть до поданого поняття визначення: пуритани – це:

Пуритани — послідовники кальвінізму в XVI — XVII столітті вАнглії, які вимагали очищення англіканської церкви від старих католицьких обрядів.

Пуритани вимагали замінити єпископат виборними старійшинами (пресвітерами), замістьмеси вести проповіді, обряди спростити, а деякі навіть знищити, позбавити церкви прикрас. Пуританізм став ідеологічним прапором Англійської революції 1640 - 1649. Неоднорідність соціально-політичного складу пуритан призвела до виділення серед них трьох сил: помірної (пресвітеріани), радикальної (індепенденти) течій, а також низів Англії (левеллери). Внаслідок урядових репресій багато пуритан були змушені переселитися в континентальну Європу, а також у Північну Америку.