Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Загальні питання (Автосохраненный).doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
10.12.2018
Размер:
536.58 Кб
Скачать

20. Вкажіть рік схвалення Нантського едикту.

Нантський едикт 1598 року — указ французького короля Генріха IV, виданий 13вересня 1598 у м. Нанті з метою припинення релігійних воєн між католиками та гугенотами-протестантами. Був своєрідною мирною угодою між гугенотами та урядом Франції. За Нантським едиктом 1598р., католицизм залишався панівною релігією у Франції, але гугеноти отримали свободу віросповідання і деякі політичні та громадянські права. Їм, зокрема, надавалося право займати судуво-адміністративні і військові посади. Для вирішення судових справ гугенотів при парламентах Парижа, Тулузи, Бордо, Гренобля були утворені окремі палати, що складалися наполовину з гугенотів. Гугенотам дозволялося скликати свої політичні конференції та синоди. За таємними додатковими статтями едикту (строк дії яких становив 9 років, потім кілька разів продовжувався) гугеноти отримали 100 фортець з гарнізонами (головні — Монпельє, Монтобан, Ла-Рошель), право мати армію та ін. привілеї. Нантський едикт спричинив різку опозицію папи римського, католицького духівництва та парламентів ряду європейських країн. Король Людовік XIV 17 жовтня 1685р. скасував цей едикт.

21. Вкажіть німецького гуманіста, автора книги «Корабель дурнів».

БРАНТ, Себастьян (бл. 1458, Страсбург - 10.05.1521) — німецький письменник. Літературна діяльність Бранта розпочалась у Базелі в 1490 р. Він писав латинською і німецькою мовами праці юридичного, політико-історичного та дидактичного плану. Створив багато невеликих дидактичних і публіцистичних віршів для «летючих листків» — листівок з лубковими малюнками і віршами, широко поширених у тогочасних містах. Брант уклав збірку латинських фацецій (1496) виховного характеру, видав збірку висловів німецького середньовічного мораліста Фрейданка (1498), який виступив проти пороків папської курії та князів, що підривали єдність імперії. Все це стало основою для роботи над знаменитою сатирично-дидактичною книжкою «Корабель дурнів» («Das Narrenschif», 1494), яка зробила автора широко відомим.

22. Вкажіть німецького гуманіста, автора твору «Похвала глупоті».

Еразм Роттердамський (27 жовтня, 1466/1469 — 12 липня, 1536) — мислитель епохи пізньогоВідродження. Вибране ним латинське ім'я складається із трьох частин: імені Desiderius, що походить від слова desiderium (бажання, прагнення), грецького слова εράσμιος, що значить коханий, улюблений і латинізованої назви міста, в якому він народився —Роттердама.

Еразм був найвизначнішим знавцем латини своєї епохи. Його твори — взірець чистої класичної мови. Мислитель усе життя залишався вірним католиком, хоча й критикував церкву за надмірності.

Працею життя Еразма було видання класичного тексту Біблії грецькою мовою. Окрім того найвідомішим твором мислителя є книга «Похвала глупоті».

23. Вкажіть рік початку революції в Нідерландах:

Нідерландська революція 1566-1609 років. У 1566 році делегація нідерландських дворян звернулася до намісниці іспанського короля у Нідерландах Марії Пармської зі зверненням, у якому вони прохали припинити діяльність інквизиції. Звернення подавала велика група бідно одягнутих дворян, яких один придворних назвав “гезами”, тобто жебраками. Ця кличка була підхоплена, і скоро гезами стали називати всіх, хто боровся з іспанським режимом. На чолі опозиції став Вільгельм Оранський. У Нідерландах почалися повстання проти іспанців і католицької церкви. Повстанці нищили церкви, монастирі, палили ікони. Пилип ІІ вирішив скористатися повстання як приводом для окупації країни і 17 березня 1567 року послав у Нідерланди 60-тисячну іспанську армію на чолі з герцогом Альбою, який був відомий своєю жорстокістю. Нідерландці зрозуміли, що втрачати їм нічого, і розгорнулася партизанська війна.