Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НЕ УДАЛЯТЬ.rtf
Скачиваний:
11
Добавлен:
04.08.2019
Размер:
520.06 Кб
Скачать

1. Пояснення нового матеріалу. Сприйняття мистецтва (12хв.).

Малюнок відомий з давніх - давен і є основним засобом пізнання та вивчення дійсності. Залежно від призначення ма­люнки можна поділити на такі: художній, науково-пізнаваль­ний, технічний. Учитель демонструє приклади малюнків.

Художній малюнок - є основою образотворчого мистецт­ва, мета якого - передача настрою, емоційного характеру форм, стану природи та явищ навколишньої дійсності. В ньому художник передає своє ставлення до зображувального, підкреслює основне, характерне, зберігаючи живе сприйнят­тя натури. Художник, як і письменник, не копіює натуру, а створює художній образ, викликаючи у глядача відповідні почуття.

Науково-пізнавальний - пояснює характер об'єктів та явищ навколишнього світу. Такі малюнки зустрічаються в підруч­никах.

Технічний малюнок передає зовнішній, часто і внутрішній вигляд деталі, вузла, машини. Він є основним джерелом інформації в галузях промисловості, архітектури тощо.

Ми вивчатимемо художній малюнок. За виконанням ху­дожні малюнки можна поділити на лінійні та тональні. Ос­новними образотворчими засобами техніки виконання худож­ніх малюнків є штрих і пляма. Лінією можна передати не тільки зовнішні обриси предмета, а й його об'єм, положення в просторі. Характер лінії, насамперед залежить від призна­чення малюнка. Лінія повинна виявляти характер натури. Ху­дожність та емоційність лінійного малюнка досягається при виконанні його виразною лінією, яка має різну товщину, наси­ченість і довжину. Слід пам'ятати, що контурна лінія однако­вої товщини часто надає зображенню сухості, недостатньої виразності: малюнок тоді нагадує креслення.

Спостереження різноманітних ліній викликають різні по­чуття та асоціації.

Асоціативність - це встановлення зв'язків між окремими уявленнями, внаслідок чого одне з них викликає друге, третє, четверте тощо.

Різні форми ліній та їх напрямок - це елементи виразності.

Горизонтальні лінії- символізують міцність, спокій, тишу.

Вертикальні - передають прагнення вгору, ріст, урочи­стість.

Спіральні - характеризують обертаючі рухи, розвиток.

Ламані - асоціюються з агресивністю, неврівноважені­стю, погрозою.

Хвилясті - виражають рух різною швидкістю.

Висхідні або активні - асоціюються з надією, злетом, під­йомом тощо.

Нисхідні чи пасивні - викликають почуття нестабільно­сті, суму, безсилля, туги.

Виразна лінія - різноманітна по товщині, щільності олів­ця, тональності. Невиразна лінія - в'яла, штрихувата, суха.

Необхідно звернути увагу на техніку проведення ліній. Від вміння правильно і точно проводити лінії на аркуші паперу залежить якість роботи. Варто проводити лінію одразу, одним рухом, не зупиняючись без потребщне зловживаючи гумкою.

Учитель демонструє учням зображення різних рослин, в яких найбільш яскраво передаються характерні особливості форми. Форма предмета може впливати на емоційні стан людини. Обрис форми, який складається з чітких, ламаних, гострокутних ліній, асоціюється з агресією, хаотичністю, страхом та злом. Форма, контур якої утворюється з хвилястих, спіральних та м'яких ліній, викликає почуття надії, спокою, добра. Учні під керівництвом учителя вибирають необхідні лінії для створення певного образу рослини.