Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1 Робоча програма економіка агр підпр ОЛІЙНИК Т...doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
17.08.2019
Размер:
671.23 Кб
Скачать

Тема 2.5. Оборотні фонди та фонди обігу підприємства.

Економічна сутність оборотного капіталу і його поділ на оборотні фонди та фонди обігу. Склад і структура оборотного капіталу. Критерії віднесення засобів виробництва до оборотних фондів. Оборотні фонди і фонди обігу аграрних підприємств. Склад і джерела їх формування. Співвідношення між оборотними фондами сільськогосподарського і промислового походження. Джерела формування оборотних фондів.

Забезпеченість аграрних підприємств оборотними фондами і показники її вимірювання. Фактори, що зумовлюють розмір вкладень в оборотні фонди. Кругообіг авансованих коштів в оборотні фонди. Велике і мале коло кругообігу. Технологічні та економічні фактори впливу на тривалість кругообігу. Методика визначення середньозваженої тривалості циклу кругообігу оборотних фондів на виробничій стадії і можливі напрями її скорочення.

Система показників ефективності використання оборотного капіталу, методика їх визначення й економічної оцінки. Поняття матеріаломісткості продукції і матеріаловіддачі. Кількісний аналіз факторів впливу на матеріаловіддачу.

Основні напрями поліпшення використання оборотного капіталу в аграрних підприємствах. Необхідність нормування оборотних коштів за критерієм мінімальної достатності. Економічні підходи до нормування окремих складових оборотних коштів.

Економічна доцільність мінімізації сукупних витрат на виробничі запаси переробних промислових виробництв. Методика визначення обсягу замовлення ресурсу, за якого досягаються мінімальні сукупні витрати на виробничі запаси.

Тема 2.6. Фінансово-кредитні та нематеріальні активи підприємства

Поняття фінансових ресурсів підприємства, джерела їх формування. Внутрішнє і зовнішнє фінансування підприємства. Кредит як важлива форма фінансування. Оренда і лізинг як спеціальні форми довгострокового фінансування. Випуск та продаж акцій і облігацій як форма фінансування підприємства.

Поняття і склад нематеріальних ресурсів підприємства. Об’єкти, що охороняються авторськими та суміжними правами. Нетрадиційні об’єкти інтелектуальної власності. Патенти, свідоцтва, ліцензії як форми юридичного захисту об’єктів інтелектуальної власності. Важливість їх використання підприємствами для зміцнення економіки за умов ринкових відносин. Нематеріальні ресурси як об’єкт власності. Спільні риси нематеріальних ресурсів. Види нематеріальних ресурсів (активів) та їх характеристика: право на користування земельною ділянкою, право на винахід, на промислові зразки, товарні знаки, авторські права, ноу-хау, гудвіл тощо.

Способи і джерела придбання нематеріальних активів та їх грошова оцінка. Документальне забезпечення нематеріальних активів у разі їх придбання. Нематеріальні ресурси як об’єкт нарахування амортизації. Результат від продажу нематеріальних ресурсів і його відображення у валовому доході (валових витратах) підприємства. Ефективність використання нематеріальних ресурсів. Поняття роялті. Напрями використання фінансових і нематеріальних ресурсів.

Тема 2.7. Авансований і власний капітал підприємства

Економічна сутність авансованого капіталу і необхідність його об’єктивного виміру та раціонального формування. Відмінності і спільні риси між категоріями авансованого капіталу і виробничого потенціалу аграрних підприємств. Структура авансованого капіталу за критерієм сфер застосування його складових. Джерела формування авансованого капіталу. Позичковий капітал і обґрунтування критерію доцільності його залучення для розширених масштабів виробництва. Методика визначення ефективності залучення позичкового капіталу й економічний ризик.

Необхідність оцінки авансованого капіталу за повною економічною вартістю ресурсів. Сучасне відображення авансованого капіталу в активі балансу. Оцінка авансованого капіталу на підставі витрат і її використання для виявлення причин зміни його ринкової вартості.

Власний капітал підприємства, його економічна суть і методика визначення. Платоспроможність аграрних підприємств і методи її визначення. Поточні витрати і власний оборотний капітал. Моментальна (миттєва) ліквідність і методика її визначення.

Ефективність використання авансованого капіталу. Часткові показники ефективності (абсолютні, відносні і ефективності додаткових вкладень) та методика її визначення. Узагальнюючий показник ефективності використання авансованого капіталу. Норма прибутку на власний капітал підприємства. Фактори підвищення економічної ефективності використання авансованого капіталу.