Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1 Робоча програма економіка агр підпр ОЛІЙНИК Т...doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
17.08.2019
Размер:
671.23 Кб
Скачать

Тема 3.2. Розширене відтворення і нагромадження в аграрних підприємствах.

Поняття простого і розширеного відтворення. Особливості розширеного відтворення у сільському господарстві. Необхідність розширеного відтворення за умов переходу до ринкових відносин.

Показники розширеного відтворення і методика їх визначення. Збільшення виробництва валового продукту, відтворення виробничих фондів і робочої сили.

Валова продукція та її складові. Наукові основи розподілу валової продукції в сільськогосподарських підприємствах. Відшкодування матеріальних витрат (фонд відшкодування) як основна умова відтворення. Чиста продукція, чистий дохід і прибуток, їх взаємозв'язок і методика розрахунку. Рух складових частин валового продукту в процесі розширеного відтворення. Розподіл валового продукту, чистої продукції і прибутку. Фонди нагромадження і споживання, їх склад і співвідношення за умов господарської самостійності підприємств і ринкових відносин.

Сутність і умови нагромадження в аграрних підприємствах. Розширене відтворення родючості землі, засобів виробництва і кваліфікованої робочої сили як неодмінна умова розширеного відтворення. Джерела нагромадження. Оптимальне співвідношення нагромадження і споживання. Земельна рента - джерело розширеного відтворення. Роль амортизаційних відрахувань у розширеному відтворенні. Кредитування і його особливості за умов ринкових відносин. Темпи розширеного відтворення та його показники. Норма нагромадження і норма розширеного відтворення фондів, методика їх розрахунку. Проблема прискорення темпів розширеного відтворення.

Тема 3.4. Розміщення і спеціалізація сільськогосподарського виробництва та галузева структура аграрних підприємств

Суспільні форми організації виробництва та їх соціально-економічне значення. Сутність і об’єктивні умови розвитку спеціалізації сільськогосподарського виробництва. Спеціалізація як форма суспільного поділу праці.

Особливості спеціалізації у сільському господарстві. Зональна, господарська і внутрішньогосподарська спеціалізація. Внутрішньогалузева спеціалізація та її умови. Показники спеціалізації.

Поняття галузі і галузевої структури. Економічна характеристика головних, додаткових і підсобних галузей. Показники економічної ефективності галузевої структури. Визначення ефекту від структурних зрушень у співвідношенні галузей аграрних підприємств.

Вибір галузей і оцінка альтернатив у процесі формування галузевої структури підприємства. Типи спеціалізації господарств. Рівень і економічна ефективність спеціалізації сільськогосподарського виробництва.

Тема 3.5. Економіка виробництва продукції рослинництва

Економічне значення рослинництва, його структура, сучасний стан і проблеми розвитку основних галузей. Рівень продуктивності галузей, продуктивності праці, окупності витрат і рентабельності.

Натуральні і вартісні показники економічної ефективності виробництва продукції рослинництва. Оцінка ефективності рослинництва як галузі в цілому. Порівняльна економічна оцінка виробництва окремих видів продукції. Порівняльна економічна оцінка агротехнічних заходів.

Фактори та шляхи підвищення ефективності виробництва продукції.