Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1 Робоча програма економіка агр підпр ОЛІЙНИК Т...doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
17.08.2019
Размер:
671.23 Кб
Скачать

Тема 3.2. Економічні результати та ефективність діяльності

підприємства.

Оцінювання економічних результатів аграрних підприємств. Поняття ефекту і ефективності виробництва. Критерій економічної ефективності сільськогосподарського виробництва Види ефективності. Соціальна ефективність, екологічна ефективність.

Система показників економічної ефективності сільськогосподарського виробництва. Натуральні і вартісні показники. Методика визначення показників економічної ефективності виробництва. Валова продукція як первісний результат органічного поєднання факторів виробництва. Необхідність і методика визначення валової продукції в натуральній і вартісній формах. Рівень виробництва валової продукції сільського господарства та її органічна структура. Взаємодоповнюючі (компліментарні), конкуруючі і неконкуруючі види продукції.

Товарна продукція і канали її збуту. Вартісна оцінка товарної продукції. Абсолютна та відносна товарність і методика їх визначення. Досягнутий рівень товарності. Фактори, що впливають на обсяг товарної продукції і на ціну її реалізації.

Кінцева продукція аграрних підприємств і агропромислових формувань: суть і методика визначення. Методичні підходи до визначення кінцевої продукції АПК. Співвідношення валової, товарної і кінцевої продукції.

Економічна суть чистої продукції (новоствореної вартості) як основної складової валового продукту. Методика визначення чистої продукції і характер факторів, що впливають на її величину.

Прибуток як найважливіший кінцевий продукт діяльності підприємств.

Методика визначення прибутку, що підлягає оподаткуванню. Механізм розрахунку прибутку від реалізації продукції. Прибуток від торгівлі цінними паперами і деривативами. Формування прибутку за рахунок інших доходів підприємства – дивідендів, процентів, авторських прав, ліцензій тощо. Прибуток як найважливіший критерій оцінки ефективності виробництва і визначення позиції підприємства на ринку.

Норма беззбитковості та її обчислення. Механізм визначення обсягу продажу для одержання заданої суми прибутку. Характеристика надійності підприємства як партнера і визначення ступеня залучення підприємством позичкового капіталу, коефіцієнта довгострокового фінансового ризику і коефіцієнта кратності процентів.

Сутність рентабельності сільськогосподарського виробництва. Показники рентабельності сільськогосподарського виробництва: рівень рентабельності і норма прибутку. Методика визначення показників рентабельності виробництва. Сукупний рівень рентабельності сільськогосподарських підприємств і фактори, що зумовлюють його підвищення. Нормативи рентабельності господарств, що забезпечують самофінансування. Рентабельність продажу за чистим прибутком. Сучасний рівень рентабельності виробництва сільськогосподарських підприємств за умов ринкових відносин.

Оцінювання позиції підприємства на ринку капіталів. Визначення суми активів підприємства, що матеріально забезпечують випущені ним облігації. привілейовані та звичайні акції. Показники ступеня надійності покриття активами цінних паперів підприємства.

Оцінювання ринкової позиції підприємства за показниками прибутковос­ті. Методика визначення коефіцієнтів покриття процентного доходу по обліга­ціях і привілейованих акціях прибутком підприємства. Співвідношення між окремими видами цінних паперів у капіталі і його значення для оцінювання економічного стану підприємства. Коефіцієнт надійності звичайних акцій. Методика визначення і економічний зміст показника співвідношення між доходом на звичайну акцію та її ринковою ціною. Ступінь оплати дивідендів по звичайних акціях і логіка використання цього показника для оцінювання ринкової позиції підприємства.

Раціональне використання земельних, трудових, матеріальних і фінансових ресурсів у сільському господарстві та інших галузях АПК. Удосконалення розміщення виробництва. Посилення режиму економії, зменшення матеріальних витрат і коштів на одиницю продукції. Підвищення якості продукції. Розвиток різних форм власності і видів господарювання. Впровадження прогресивних форм організації виробництва і оплати праці за кінцеві результати. Розвиток і вдосконалення ринкових відносин.