Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1 Робоча програма економіка агр підпр ОЛІЙНИК Т...doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
17.08.2019
Размер:
671.23 Кб
Скачать

Тема 3.6. Економіка виробництва і використання кормів

Кормова база і її значення в розвитку тваринництва. Поняття кормової бази та її сучасний стан, вимоги до кормової бази. Кількісні і якісні зміни в кормовиробництві. Якість кормів та її вплив на ефективність тваринництва. Економічне значення повноцінної годівлі тварин. Вплив кормової бази на галузеву структуру тваринництва.

Джерела кормових ресурсів і їх економічна характеристика. Польове кормовиробництво як основне джерело кормів. Виробництво кормів з природних кормових угідь. Корми тваринного походження і відходи промислового виробництва. Ефективне використання побічної продукції, відходи галузей рослинництва і харчової промисловості.

Економічна оцінка кормових культур, кормів і раціонів. Мета, показники і методика економічної оцінки кормових культур, окремих видів кормів і раціонів. Економічна оцінка кормових ресурсів як фактор удосконалення структури кормовиробництва.

Шляхи збільшення виробництва і зниження собівартості кормів. Інтенсифікація польового і лукопасовищного кормовиробництва. Розширення пожнивних, післяукісних, змішаних і ущільнених посівів. Поверхневе і докорінне поліпшення сіножатей. Створення культурних пасовищ.

Прогресивні способи збирання, зберігання і згодовування кормів та їх економічна оцінка. Реалізація продукції кормовиробництва.

Тема 3.7. Економіка виробництва продукції тваринництва

Значення тваринництва в продовольчому забезпеченні населення. Структурні зрушення і галузева структура тваринництва. Сучасний стан розвитку галузей тваринництва, його особливості і проблеми.

Рівень продуктивності основних галузей, продуктивність праці, окупність виробничих витрат і кормів. Інтенсивність галузей, інтенсивні технології. Підвищення забезпеченості високоякісними і дешевими кормами. Поліпшення якості продукції, ріст продуктивності галузей, ліквідація втрат продукції, її зберігання, переробка та реалізація.

Методичні основи визначення економічної ефективності систем тваринництва, виробництва продукції і зооветеринарних заходів.

Змістовний модуль 4. Економічні важелі формування та підвищення ефективності діяльності підприємства

Тема 4.1. Ціноутворення на продукцію

Економічний зміст і функції цін. Мета та методи ціноутворення за умов ринку. Модифікація цін. Посилення функції ціни як економічного регулятора розширеного відтворення. Вплив співвідношення валютних курсів на динаміку цін.

Види ринкових цін. Трансфертні ціни. Зміст конкурентної ціни і умови її формування. Частка підприємства в ринку залежно від співвідношення ціни підприємства і конкурентної ціни. Стимулююча, синхронізуюча і сигнальна функції ціни.

Рентний принцип ціноутворення у сільському господарстві. Структура ціни на сільськогосподарську продукцію. Психологічні ціни та економічні мотиви до встановлення їх рівня на продовольчі товари. Підтримувальні і світові ціни на сільськогосподарську продукцію.

Адаптивність цін у ринковій економіці і механізм її забезпечення. Ціна як інтегрований показник якості продукції.

Причини виникнення цінової конкуренції між виробниками і характер її прояву. Обмежувальні фактори зниження ціни. Цінова конкурентоспромож­ність товарів. Поняття мінімальної ціни. Фактори підвищення цінової конкурентоспроможності аграрних підприємств. Ціновий механізм у системі економічних взаємовідносин сільського господарства з іншими сферами АПК.

Ціноутворення і ціни на сільськогосподарську продукцію. Види цін, пов'язаних з реалізацією продукції сільського господарства, їх структура. Роль закупівельної ціни у стимулюванні сільськогосподарського виробництва і підвищенні його ефективності. Договірні і вільні ціни. Біржова ціна як різновид вільних цін. Регульовані державні ціни. Заставна ціна на сільськогосподарську продукцію в процесі здійснення експортних операцій. Поняття внутрішньогосподарських і середньо реалізаційних цін.

Поняття паритетності цін і необхідність еквівалентного обміну між сільським господарством і галузями, що забезпечують його матеріально-технічними ресурсами. Особливості ціноутворення на сільськогосподарську продукцію в міру освоєння ринкових відносин в сучасний період. Державне регулювання цін.

Основні принципи ціноутворення.. Стимули виробництва основних видів сільськогосподарської продукції за найбільш сприятливих регіональних умов. Забезпечення еквівалентності обміну між промисловістю і сільським господарством. Державне регулювання цін. Урахування світового досвіду ціноутворення на сільськогосподарську продукцію.