Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Міністерство освіти і науки.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
21.08.2019
Размер:
97.64 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України

Український державний університет фінансів та міжнародної торгівлі

Кафедра міжнародного менеджменту та маркетингу

Індивідуальне завдання

З дисципліни «Основи міжнародного менеджменту»

На тему «Особливості міжнародного менеджменту на прикладі ВАТ «Лукойл»

Виконали:

студенти БДМЗЕД-4-1:

Куліш О. (1,2 розділи)

Кудінов Ф. (3,4 розділи)

Ковалевська: (5 розділ)

Кудінов Г. (6 розділ)

Лисенко А. (7 розділ)

Перевірила:

ст. викл. Гринчак Н.А.

Київ 2012

ЗМІСТ

Вступ розділ 1. Загальна характеристика діяльності ват «лукойл»

ВАТ "Лукойл" - російська нафтова компанія. Офіційна назва - ВАТ "Нафтова компанія "ЛУКОЙЛ"". Найменування компанії походить від перших букв назв міст нафтовиків (Лангепас, Урай, Когалим) і слова "ойл"(від англ. oil - нафта).

Основні види діяльності компанії - операції по розвідці, видобутку і переробці нафти і природного газу, реалізації нафти і нафтопродуктів. Девіз компанії – завжди в русі.

Штаб-квартира " Лукойлу" знаходиться в Москві, на Сретенскому бульварі. Також у компанії є північноамериканська штаб-квартира, розташована в Іст-Мідоу - передмісті Нью-Йорка.

Бренд "Лукойл"

Офіційно найменування «ЛУКойл», що складається з перших букв міст, в яких розташовані нафтовидобувні підприємства, було закріплено в Постанові Уряду РРФСР № 18 від 25 листопада 1991 року «Про утворення нафтового концерну «ЛангепасУрайКогалимнефть»(Лукойл)». З цього моменту починається історія бренду «ЛУКОЙЛ».

В якості фірмових кольорів Компанії були прийняті: білий, чорний, червоний. Словесний товарний знак (логотип) російською мовою і в латинському написанні був виконаний із застосуванням шрифту «Футуріс», який прийнятий фірмовим шрифтом Компанії.

Д ля оформлення об'єктів автозаправних комплексів і етикеток на упаковках мастильних матеріалів було розроблено стилізований логотип з краплею замість букви «О».

У 2001 р. до атрибутів бренду «ЛУКОЙЛ» додався слоган «ЗАВЖДИ В РУСІ!», що виражає ключову ідею бренду «ЛУКОЙЛ» - безперервне прагнення Компанії до розвитку і вдосконалення у всіх областях.

Заснування компанії

Державний нафтовий концерн "ЛангепасУрайКогалымнефть"("Лукойл") був створений постановою Ради міністрів СРСР № 18 від 25 листопада 1991 року. У новому нафтовому концерні було об'єднано три нафтовидобувні підприємства "Лангепаснефтегаз", "Урайнефтегаз", "Когалымнефтегаз", а також переробні підприємства "Пермнефтеоргсинтез", Волгоградський і Новоуфимський нафтопереробні заводи (останній незабаром перейшов під контроль влади Башкортостану).

На підставі указу президента РФ № 1403 від 17 листопада 1992 року "Про особливості приватизації і перетворення в акціонерні товариства державних підприємств, виробничих і науково-виробничих об'єднань нафтової, нафтопереробної промисловості і нафтопродуктозабеспечення" в 1993 році на базі державного концерну було створено акціонерне товариство відкритого типу "Нафтова компанія "Лукойл"".

ВАТ "Лукойл" - одна з найбільших міжнародних вертикально інтегрованих нафтогазових компаній, що забезпечує 2,2%% світового видобутку нафти.

Лідируючі позиції Компанії є результатом двадцятирічної роботи по розширенню ресурсної бази завдяки збільшенню масштабів діяльності і укладенню стратегічних угод. Щодня більше 150 000 чоловік об'єднують свої зусилля і талант, щоб забезпечити Компанії передові позиції на ринку.

ЛУКОЙЛ сьогодні :

  • 2,2% загальносвітового видобутку нафти

  • компанія №1 серед найбільших світових приватних нафтогазових компаній за розміром доведених запасів нафти;

  • компанія №3 серед найбільших світових приватних нафтогазових компаній за об'ємом видобутку нафти;

  • 17,8% загальноросійського видобутку нафти і 18,2%% загальноросійської переробки нафти;

  • найбільша російська нафтова бізнес-група з виручкою в 2010 році більше 100 млрд. дол. і чистим прибутком більше 9 млрд. виручка "Лукойлу" від реалізації в 2011 р. склала 133 млрд. 650 млн. дол.(+27,3% в порівнянні з аналогічним періодом попереднього року). згідно з матеріалами компанії, при цьому чистий прибуток "Лукойлу" з урахуванням прибутку, що відноситься до неконтрольованої долі в дочірніх компаніях, за 2011 р. виріс на 15% - до 10,357 млрд. дол.

Бізнес-сегмент «Геологорозвідка і видобуток»

«Лукойл» реалізує проекти по розвідці і видобутку нафти і газу в 12 країнах світу ( у Казахстані, Єгипті, Азербайджані, Узбекистані, Саудівській Аравії, Ірані, Колумбії, Венесуелі, Кот-Д’Івуарі, Іраку)

Доведені запаси вуглеводнів групи " ЛУКОЙЛ" за станом на 1 січня 2011 складають 17,3 млрд. барр. н. е.

На Росію доводиться 89,8%% доведених запасів Компанії і 90,6%% видобутку товарних вуглеводнів. За кордоном Компанія бере участь в 11 проектах по видобутку нафти в п'яти країнах світу.

Основна частина діяльності Компанії здійснюється на території чотирьох федеральних округів РФ - Північно-західного, Приволжского, Уральського і Південного. Основною ресурсною базою і основним регіоном нафтовидобутку Компанії залишається Західна Сибір, на який доводиться 44% доведених запасів і 49% видобутку вуглеводнів.

На міжнародні проекти доводиться 10,2% доведених запасів Компанії і 9,4% видобутку товарних вуглеводнів.

Бізнес-сегмент «Переробка і збут»

Переробка і збут є другим важливим бізнес-сегментом Групи "Лукойл". Розвиток цього сегменту дозволяє Компанії понизити залежність від високої цінової мінливості на ринку нафти і поліпшити свої конкурентні позиції в основних регіонах діяльності шляхом випуску і реалізації високоякісної продукції з високою доданою вартістю.

Компанія володіє нафтопереробними потужностями в розташованими в Росії ( у Пермі, Волгограді, Ухті і Нижньому Новгороді), Східній і Західній Європі, а також країнах ближнього зарубіжжя. Продукція Компанії реалізується в Росії, Східній і Західній Європі, країнах ближнього зарубіжжя і США (з урахуванням НПК ISAB і НПЗ TRN).

Сумарна потужність нафтопереробних заводів Групи "Лукойл" за станом на кінець 2010 року складає 71,5 млн. т/рік. Сукупна потужність зарубіжних НПЗ Компанії складає 26,4 млн. т/рік нафти.

У Росії Компанії належать чотири нафтопереробні заводи і два міні-НПЗ, а також чотири газопереробні заводи. Крім того, до складу російських активів Групи "Лукойл" входять 2 нафтохімічні підприємства.

Сьогодні Компанія випускає широкий асортимент високоякісних нафтопродуктів, продукції газопереробки і нафтохімії і реалізує свою продукцію оптом і уроздріб більш ніж в 30 країнах світу, включаючи Росію, країни ближнього зарубіжжя і держави Європи (Азербайджан, Білорусь, Грузія, Молдова, Україна, Болгарія, Угорщина, Фінляндія, Естонія, Латвія, Литва, Польща, Сербія, Чорногорія, Румунія, Македонія, Кіпр, Туреччина, Бельгія, Люксембург, Чехія, Словаччина, Хорватія, Боснія і Герцеговина), а також США, і налічує 199 об'єктів нафтобазового господарства із загальною резервуарною місткістю 3,13 млн. м3 і 6620 автозаправних станцій (включаючи франчайзингові).

Лукойл в Україні

Російська нафтова компанія "Лукойл" прийшла в Україну в 1997 році: тоді відкрилися перші автозаправні комплекси в Сімферополі і Севастополі. А в 1999-му для подальшого розвитку мережі, що складалася з 11 АЗС, було створено підприємство з іноземними інвестиціями "Лукойл-Україна". За станом на лютий 2007 року ВАТ "Лукойл-Україна" (генеральний директор - Фейруз Ісаєв) розташовувала 215 АЗС і близько 30 газозаправними станціями в 20 регіонах країни.

У 1999 році "Лукойл" переміг в конкурсі ФДМУ з продажу контрольного пакету акцій Одеського нафтопереробного заводу(зараз він називається ВАТ "ЛУКОЙЛ - Одеський НПЗ"). Інвестиційна програма розвитку і технічного переозброєння підприємстві до 2013 року передбачає, зокрема, привести якість усіх видів моторного палива, що випускається підприємством, до вимог світових(європейських) стандартів; відповідати європейським нормам за екологічними показниками до продукції, що випускається; збільшити глибину переробки нафтової сировини до 85-90%%.

ВАТ "Лукойл" вважає своєю ціллю:

  • створення нової вартості;

  • підтримка високої прибутковості і стабільності свого бізнесу;

  • забезпечення акціонерів високим доходом на інвестований капітал шляхом підвищення вартості активів Компанії і виплати грошових дивідендів.

Для досягнення цих цілей ЛУКОЙЛ використовуватиме усі доступні можливості, включаючи :

  • подальші зусилля із скорочення витрат;

  • зростанню ефективності своїх операцій;

  • поліпшенню якості вироблюваної продукції і послуг, що надаються;

  • застосуванню нових прогресивних технологій.