Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Міністерство освіти і науки.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
21.08.2019
Размер:
97.64 Кб
Скачать

Розділ 3. Стратегічне планування та управління в ват «Лукойл»

Основною метою компанія «Лукойл» визначає нарощування своїх конкурентних переваг, збільшення капіталу і підвищення ефективності проектів. Місія «Лукойл» полягає у прагненні стати однією з провідних нафтових компаній світу.

Враховуючи зміни, що відбулися в останні часи в світовій економіці та безпосередньо в нафтовій галузі, Рада директорів «Лукойл» розробила та ухвалила оновлену Стратегічну концепцію розвитку компанії, що спрямована на вдосконалення роботи та підвищення конкурентоздатності Компанії.

В сфері розвідки та видобутку нафти пріоритетним завданням «Лукойл» є значне зростання видобутку нафти при одночасному скороченні витрат. Це подвійне завдання вирішується через реалізацію наступних напрямків:

  • розробка високопродуктивних запасів в нових перспективних регіонах (Тиман-Печора, північ Каспію);

  • підтримка обсягів видобутку нафти в Західній Сибірі, на Уралі та у Поволжі;

  • участь у проектах по розробці високопродуктивних запасів нафти та газу за межами Росії ;

  • проведення геолого-розвідних робіт;

  • розширення використання сучасних технологій, що дозволяють знижувати витрати виробництва.

У галузі нафтопереробки та маркетингу мета компанії - збільшення обсягу продажів та розширення ринків збуту на основі:

  • збільшення кількості центрів переробки нафти в Росії та закордоном в поєднанні з розширенням роздрібної мережі реалізації нафтопродуктів та освоєнням нових ринків збуту, включаючи закордонні;

  • модернізація нафтопереробних потужностей з метою розширення асортименту та підвищення якості нафтопродуктів, що виробляються.

Інші стратегічні напрямки ВАТ «Лукойл» включають:

  • подальшу диверсифікацію бізнесу Компанії (нафтохімія, транспортування, газовидобування та пов’язані з цим послуги);

  • підвищення ступеню фінансової прозорості шляхом переходу на міжнародні стандарти звітності;

  • поєднання росту діючих підприємств з новими поглинаннями та альянсами, що дозволяє збільшити потенціал Компанії та знизити витрати.

Метод "Дерево цілей" використовується для побудови ієрархічної моделі цілей підприємства, з метою виокремлення основних галузей, та встановлення взаємозв’язку між окремими цілями. Для ВАТ «Лукойл» "дерево цілей" має такий вигляд:

21 листопада 2004 року в Женеві відбулося засідання Ради директорів ВАТ «ЛУКОЙЛ», на якому було затверджено Програму стратегічного розвитку групи «ЛУКОЙЛ» на 2004—2013 роки. Програма передбачає збільшення основних фінансових показників у 2—2,5 рази та обсягу видобутку вуглеводнів у 1,8 рази при інвестиціях понад $25 млрд.

Стратегія ВАТ «ЛУКОЙЛ» є спрямованою на значне підвищення прибутковості на вкладений капітал шляхом ретельного відбору інвестиційних проектів компанії та збільшення потоку готівки за рахунок:

  • інтенсифікації видобутку на існуючих родовищах у короткостроковій перспективі та прискорення вводу нових ефективних проектів у Тимано-Печорі, на Каспії та за кордоном;

  • реалізації газової програми;

  • найбільш ефективного розміщення нафти й нафтопродуктів за рахунок покращення логістики як основи діяльності зі скорочення транспортних витрат при збільшенні експорту й реалізації нафтопродуктів через мережі АЗС у бізнес-сегменті «Переробка та збут».

Стратегія менеджменту групи «ЛУКОЙЛ» на 2004—2013 роки полягає в значному посиленні зацікавленості керівників стратегічних бізнес-сегментів Компанії в економічних результатах їх діяльності, формуванні інвестиційного плану на основі попроектного підходу.

РОЗДІЛ 4. ОСОБЛИВОСТІ ПРИЙНЯТТЯ РІШЕНЬ У ВАТ «ЛУКОЙЛ»

Прийняття рішень в «Лукойл» здійснюються на основі ряду принципів, що і визначають специфіку даного процесу. Власне, перерахуємо ці принципи.

  1. Наділення підприємств Компанії необхідними засобами. Компанія-керівник вкладає кошти в дочірні підприємства - наділяє дочірні підприємства необхідними основними і оборотними засобами для ефективного їх функціонування.

  2. Призначення керівників Підприємств. Для управління підприємствами Компанія призначає директорів цих підприємств, на яких покладається відповідальність за ефективність роботи цих підприємств.

  3. Принцип повної самостійності Підприємств. Усі Підприємства є самостійними структурами і знаходяться на повному госпрозрахунку, самофінансуванні і самоокупності. Кожне окреме Підприємство не несе відповідальності за зобов'язаннями будь-яких інших Підприємств, у тому числі за зобов'язаннями Головної компанії.

  4. Принцип вузької спеціалізації. Створення і функціонування ВАТ «Лукойл» здійснюється за принципом вузької спеціалізації. Будь-яке нерентабельне підприємство, виходячи з несприятливої ринкової ситуації, підлягає ліквідації або зміні спеціалізації.

  5. Принцип взаємовигідної співпраці. Горизонтальні взаємини між Підприємствами Компанії повинні будуватися на принципах взаємовигідної співпраці. У разі порушення умов співпраці одним з Підприємств Компанії, що спричинило збиток для іншого Підприємства, останнє повинне подати претензію першому. Вирішення суперечок між Підприємствами Компанії виробляється третейським судом в особі компанії-керівника. Рішення третейського суду підлягає обов'язковому виконанню.

  6. Принцип дотримання інтересів кожного Підприємства Компанії. Не допускається нав'язування будь-яких рішень, що ущемляють інтереси одного Підприємства на користь іншого.

  7. Принципи вертикальних стосунків в Компанії. Стратегічне і оперативне планування. Питання стратегічного планування знаходяться у веденні компанії, що Управляє. Питання оперативного планування діяльності підприємств знаходяться у веденні керівництва підприємств.

  8. Обмеження повноважень директорів Підприємств. Директори підприємств не мають права самостійно без узгодження з компанією, що Управляє, укладати угоди і брати позики понад встановлені суми, а також самостійно продавати і закладати майно Підприємства.

  9. Принцип єдиноначальності. Персонал Підприємства підкоряється тільки директорові Підприємства. Керівництво Компанії не повинне давати розпорядження персоналу Підприємства через голову Директора.

  10. Відповідальність за порушення термінів по звітах. Кожне Підприємство повинне своєчасно подавати в компанію, що Управляє, необхідні плани і звіти. У разі порушення цих термінів Підприємства повинні платити неустойку компанії, що Управляє, розмір якої встановлюється єдиним для усіх.

Ці принципи управління дозволяють створити гнучку систему управління з жорстким центром, що дозволяє швидко пристосовуватись до турбулентного середовища, але і притримуватись загальної стратегії, розробленої Материнською компанією. Вони також дуже чітко розмежовують повноваження Материнської компанії та дочірніх підприємств, а також створюють умови для продуктивного співробітництва між різними відділеннями компанії.