Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Міністерство освіти і науки.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
21.08.2019
Размер:
97.64 Кб
Скачать

Розділ 7. Особливості здійснення контролю і надання звітності в міжнародній компанії

Компанія «Лукойл» регулярно готує і розкриває річну, а також проміжну звітність, відповідно до стандартів бухгалтерського обліку та веде постійний контроль за діяльністю компанії.

На всіх етапах організації облікового процесу та підготовки консолідованої фінансової звітності Компанія застосовує різні процедури я зовнішнього так внутрішнього контролю. Це забезпечує достовірність інформації, що публікується фінансової інформації, а також інформації, яка використовується менеджментом Компанії.

В якості основних процедур і методів організації внутрішнього контролю можна відзначити наступні:

  • розподіл повноважень і відповідальності;

  • підготовка консолідованої фінансової звітності має свою специфіку в силу того, що більша частина товариств групи «Лукойл» самостійно не готує звітність. роботи по підготовці звітності здійснюються централізовано бухгалтерією ват «Лукойл»;

  • внутрішні перевірки.

Компанія має службу внутрішнього аудиту , яка в тому числі здійснює перевірку достовірності фінансової звітності товариств Групи «Лукойл». Крім цього Бухгалтерія Компанії має власні процедури, забезпечують додатковий контроль за правильним складанням фінансової звітності дочірніх товариств. Серед них:

- проведення виїзних перевірок, метою яких є підтвердження правильності та достовірності фінансової звітності товариств групи;

- надання консультацій товариствам групи на регулярній основі за обліковими питань

- рішення складних питань обліку.

На щорічній основі проводяться виїзні семінари для бухгалтерів товариств , на яких доводиться до відома схвалена Компанією практика застосування окремих стандартів, з метою покращенн знань для надання інформації правильного формату.

Бухгалтерія компанії організовує процедури перевірки та взаємозв'язки різних показників фінансової звітності товариств групи, здійснює контроль за правильністю та достовірністю підготовки фінансової звітності.

Для цілей мінімізації впливу «людського фактора» на регулярній основі здійснюється повторна перевірка отриманих фінансових і виробничих показників, як по окремих товариствам Групи, так і на консолідованому рівні.

Фактичні ж дані, підготовлювані Бухгалтерією, також використовуються різними підрозділами Компанії для коригування попередніх результатів діяльності та розрахунків ключових показників діяльності для дочірніх товариств Групи та інших цілей.

Працівники Бухгалтерії спільно з працівниками Головного управління з контролю, внутрішнього аудиту та управління ризиками є членами ревізійних комісій дочірніх товариств. Це забезпечує додатковий контроль з боку Бухгалтерії Компанії за достовірністю представленої дочірніми товариствами інформації. Існує єдина облікова політика компанії яка переглядається не рідше одного разу на рік Проводиться, також зовнішній аудит компанії, відповідальною особою за який є аудитор Компанії, він затверджується щорічно, Загальними зборами акціонерів.

Для забезпечення додаткового контролю за діяльністю товариств групи і більшої достовірності одержуваної інформації аудитором фінансової звітності основних товариств Групи в даний час є той же аудитор.

Аудитор Компанії є незалежним. Незалежність аудитора визначається:

стандартами з аудиту, загальноприйнятими в США, і внутрішніми процедурами контролю самого аудитора.

З метою збереження незалежності та відповідно до аудиторськими стандартами аудитор Компанії здійснює регулярну зміну основного партнера з аудиту - не рідше одного разу на сім років.

У Компанії створено систему внутрішнього контролю, метою якої є

  • Захист інтересів і прав акціонерів Компанії,

  • збереження її активів,

  • забезпечення дотримання порядку, процедур і правил організації та ведення діяльності організаціями Групи «Лукойл».

Основним документом, що визначає структуру, завдання та функції системи внутрішнього контролю в Компанії, є Положення про внутрішній контроль і внутрішньому аудиті в ВАТ «Лукойл», затверджене Радою директорів.

Учасниками системи внутрішнього контролю,діяльність на різних рівнях, є:

  • Рада директорів і його Комітет з аудиту,

  • Президент Компанії,

  • Головне управління з контролю, внутрішнього аудиту та управління ризиками,

  • спеціалізовані підрозділи по контролю та внутрішнього аудиту дочірніх товариств,

  • структурні підрозділи ВАТ «Лукойл»,

  • ревізійні комісії організацій Групи «Лукойл».

Головне управління з контролю, внутрішнього аудиту та управління ризиками (ГУКВАУР) є структурним підрозділом Компанії, відповідальним за організацій Групи «Лукойл».

ГУКВАУР підпорядковується безпосередньо Президенту Компанії, підзвітний йому у всіх аспектах своєї діяльності. За результатами своєї роботи воно інформує Президента, а за його дорученням - органи управління та структурні підрозділи ВАТ «Лукойл», про виявлені суттєві порушення у діяльності організацій Групи, їх причини і обставини, а також запропонованих заходи реагування. Він також повідомляє про виявлені порушення Комітету з аудиту.

ГУКВАУР розробляє процедури внутрішнього контролю, забезпечує їх однакове застосування, координує діяльність інших учасників внутрішнього контролю, за винятком Ради директорів, Комітету з аудиту і Президента.

Внутрішній контроль охоплює всі сфери діяльності Компанії, в тому числі:

  • відповідність вимогам законодавства країн, на території яких ВАТ «Лукойл» і його дочірні товариства здійснюють свою діяльність;

  • дотримання рішень органів управління Компанії та її локальних нормативних актів;

  • забезпечення збереження активів (майна) організацій Групи «Лукойл» і ефективність їх використання,

  • забезпечення достовірності управлінської та бухгалтерської звітності.

У фінансовій діяльності внутрішній контроль організований на всіх рівнях

проходження документів, від первинних документів до складання фінансової

(Бухгалтерської) звітності. Крім цього, ГУКВАУР регулярно перевіряє виконання організаціями Групи «Лукойл» чинного законодавства, облікових політик і інших локальних нормативних актів Компанії в частині фінансового обліку та звітності.

Ревізійні комісії в організаціях Групи «Лукойл» щорічно перевіряють фінансову (бухгалтерську) звітність перед поданням її на Загальні збори акціонерів (учасників).

ГУКВАУР також організовує моніторинг виконання заходів по усуненню товариствами Групи виявлених недоліків.

Існуючі в Компанії програми та механізми контролю досить ефективні, але Компанія постійно веде роботу з їх вдосконалення. Так, у другій половині 2010 року були розроблені нові редакції основних документів, що регламентують внутрішній контроль та внутрішній аудит в Компанії, які вступили в силу в 2011 році після їх затвердження Радою директорів.

На думку Компанії, що існують внутрішні нормативні документи, діючі служби внутрішнього контролю та аудиту, встановлені методики і контрольні процедури, а також оперативні заходи реагування на виявлені порушення і недоліки дозволяють констатувати, що в Компанії організована і функціонує ефективна система внутрішнього контролю.

Існуюча в Компанії практика ризик-менеджменту в першу чергу спрямована на мінімізацію основних ризиків, включаючи ризики виникнення збитків, недосягнення поставлених цілей, а також ризики прояву інших негативних факторів.

Комітет з аудиту Ради директорів відповідно до покладених на нього завдань наділений повноваженнями в частині оцінки системи управління ризиками, яка існує в Компанії, та підготовки відповідних рекомендацій Раді директорів Компанії.

Комітет з аудиту подає Раді директорів Компанії щорічний звіт про результати своєї діяльності, що містить у тому числі пропозиції щодо удосконалення системи управління ризиками, на підставі яких Радою директорів Компанії приймаються відповідні рішення. Менеджери по основним напрямкам діяльності Компанії здійснюють управління ризиками відповідно до існуючих корпоративними вимогами.

У 2010 році з метою підвищення ефективності системи управління ризиками були визначені напрямки роботи щодо її вдосконалення та розроблено проект Політики ВАТ «Лукойл» з управління ризиками, яка вступила в силу в 2011 році після її затвердження Радою директорів.

Компанія регулярно проводить оцінку наявних ризиків і включає інформацію про них в свої звітні документи. За результатами кожного року компанія публікує консолідовану фінансову звітність, підготовану згідно з загальноприйнятими принципами бухгалтерського обліку . У консолідовану фінансову звітність включені дані про фінансовий стан і результати діяльності Компанії, а також її дочірніх компаній. Отже, консолідована фінансова звітність відображає фінансовий стан ВАТ «Лукойл» і дочірніх компаній, включає порівняння з минулим роком, також звітність містить результати їх діяльності і руху грошових засобів.

Остання консолідована звітність була опублікована 4 березня 2011 року, аудит проведено ЗАТ «КПМГ» Москва, Російська Федерація.