Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Учебник Широковой.doc
Скачиваний:
47
Добавлен:
30.08.2019
Размер:
2 Mб
Скачать

Упражнения

1. Переведите текст и определите, от каких прилагательных образована пре­восходная степень:

„A ještě musím pochválit tebe, tebe, česká řeči, jazyku nejtěžší mezi všemi, jazyku z nejbohatších všemi významy a odstíny, řeči nejdoko­nalejší, nejcitlivější, nejkadencovanější ze všech řečí, které znám nebo které jsem slyšel mluvit. Chtěl bych umět napsat vše, co dovedeš vyjá­dřit, chtěl bych užít aspoň jedinkrát všech krásných, určitých, živou­cích slov, která jsou v tobě..." (Karel Čapek, Chvála řeči české).

2. Имена прилагательные в скобках напишите в сравнительной и превосход­ной степени:

Moskva je jedním z (velké) měst celého světa, Praha je jedno z (krás­ných) měst v Evropě. — Praha je mi (drahé — 3. st.) městem světa. — Karlův most je (starý) ze všech mostů přes Vltavu. — Chrám sv. Víta je (veliká) stavba na Hradčanech. — Praha leží na křižovatce (živých) evropských cest. — Za (velká — 3. st.) povinnost občana považujeme dát vlasti každý den svého života. — To je cesta k (šťastný — 2. st.) zítřku. — Tento rok se stal rokem řešení (palčivých — 3. st.) otázek našeho života. — Pavel je můj (dobrý) přítel. — Ta zdánlivě (krátká a přímá — 3. st.) cesta je cestou do propasti. — Čím (přirozená — 2. st.) je řeč, tím je lepší. —Čím (tichá) je voda, tím je (hluboká). —Čím (hebká) vlna, tím je (drahá). — Referát musíte udělat trochu (krátký). — Stává se pořád (hloupý). — Letošní zima je (krutá) než loňská. — V zimě jsou noci (dlouhé) než v létě. — Která z těch písní je (pěkná)? — Černé moře je (hluboké — 2. st.) než Azovské. — Sovětský balet je (oblíbený) v celém světě. — Leninova třída je (široká) než Gorkého třída. — Letadlo je (rychlý) dopravní prostředek. — Tmavá látka je (praktická) než světlá. — Přímá cesta je vždy (krátká). — Otec je (starý) než matka o pět let. — Bratr je (mladý) než sestra o tři roky. — Před pěti lety byla daleko (hezká). — První krok je vždy (těžký — 3. st).

3. Образуйте страдательные причастия от следующих глаголов:

hrát, vyčistit, posoudit, vrátit, hodit, zamilovat, přesvědčit, tvořit, otevřít, pozvat, očekávat, založit, napsat, vychovat, vychovávat, snížit, snižovat, šířit, rozšiřovat, uvařit, přečíst, přinést, spojit, využívat, budovat, zachovat, stavět, dosáhnout, vytisknout, ocenit

4. Образуйте страдательный залог при помощи описательного пассива:

Pražskou univerzitu založil Karel IV. г. 1348. — Prahu často poklá­dají za nejkrásnější město v Evropě. — Praha se budovala po dlouhá staletí. — Sovětská armáda osvobodila Československo od fašistických okupantu. — Naše státy podepsaly smlouvu o přátelství a poválečné spolupráci. — Tyto knihy ilustrovali známí malíři. — Překvapilo mě to. — Naši dělníci dosáhli velkých úspěchů, — Dopis jsem napsal a odeslal před týdnem. — Závodní výbor zhodnotil naše výkony. — Účet jsem zaplatil včas. — Počasí ohrožuje úrodu. — Přinutili nás k tomu. — Raněné odvezli do nemocnice. — Všechny moje věci mi vrátili před týdnem. — Nový československý film promítali skoro ve všech kinech. — Delegaci uvítali představitelé závodu.

5. Образуйте действительный залог:

Образец: Byli jsme tím velice překvapeni. — To nás velice překvapilo. Byl připraven plán. — Připravili (jsme) plán.

Všechny závazky jsou plněny. — Jednotlivé výkony byly hodnoceny zvlášť. — V našem hospodářství bylo dosaženo značných úspěchů. — Moskevská univerzita byla založena r. 1755. — Zprávy byly veřejně šířeny některými lidmi. — Kým jsi byla pozvána na koncert? — V naší zemi jsou budovány nové školy, instituty, jsou zakládány nové podniky. — Naše přátelství je zpečetěno společně prolitou krví. — Praha byla mnohokrát opěvována českými básníky.—J. Fučík byl zatčen gestapem v r. 1942, později odvezen do Německa a v roce 1943 popraven. Jeho kniha „Reportáž psaná na oprátce" byla přeložena do mnoha jazyků. — Národní divadlo v Praze bylo postaveno za peníze lidu. — Praha je obdivována všemi cizinci. — Praha byla budována po dlouhá staletí v různých slozích. — Praha je dnes rozdělena na deset obvodů. — Vltava je překlenuta třinácti mosty.