Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ11март!!!!!.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
31.08.2019
Размер:
581.12 Кб
Скачать

1.4.3. Метод хімічного споживання кисню

Метод хімічного споживання кисню ґрунтується на визначенні показника, що характеризує сумарний вміст у воді органічних речовин за кількістю витраченого на окиснення хімічно зв'язаного кисню. Цей показник називається хімічним споживанням кисню (ХСК). Як інтегральний (сумарний) показник, ХСК нині вважається одним з найбільш інформативних показників антропогенного забруднення вод [13, с.57]. Цей показник, у тому чи іншому варіанті, обов’язково використовується при контролі якості природних вод, дослідженні якості стічних вод. Результати визначення окиснюваності виражаються масою спожитого кисню (мг) у воді об’ємом 1 дм3 (мг/ дм3) [15, с.50].

Однак не всі органічні речовини в однаковому ступені приймають участь в реакції хімічного окиснення. Так само, як і при біохімічному окисненні, при хімічному окисненні можна виділити групи легко, нормально і важко окиснюваних органічних речовин. Тому завжди існує різниця між теоретично можливим і практично визначеним значенням ХСК [15, с.60].

Теоретичним значенням ХСК (ХСКтеор) називають масу кисню (або окиснювача в перерахунку на кисень) (мг/дм3), необхідну для повного окиснення атомів елементів здатних до окиснення у складі органічної сполуки  [16, с.112]. При такому окисненні карбон теоретично кількісно окиснюється до CO2, а сульфур і фосфор (якщо вони присутні в сполуці) – до SO3 і P2O5. Нітроген перетворюється на амонійну сіль; Оксиген, який входив до складу органічних молекул, є «будівельним матеріалом» для утворення продуктів окиснення, а гідроген переходить в   структуру  H2O або  в  амонійні   солі   [17, с.24]. Наприклад, при окиснюванні ціанідної кислоти відбувається реакція:

2HCN + 2H2O + O2 = 2NH3 + 2CO2        (1.9)

Значення ХСК близькі до ХСКтеор, але завжди відхиляються в той чи інший бік. При наявності важко окиснюваних органічних речовин їх окиснення за час реакції проходить неповністю, і це призводить до заниження результату. У той же час, за наявності в пробі неорганічних відновників, які також споживають кисень на власне окиснення, результат виходить завищений. Спільна дія обох факторів і викликає відхилення реального ХСК від ХСКтеор [15, с.121].

Таким чином, ХСК характеризує загальну кількість у воді відновників (органічних і неорганічних), що реагують із сильними окиснювачами. В якості таких окиснювачів зазвичай використовують біхромат- і перманганат-аніони, і, відповідно, основні методи визначення ХСК називають біхроматним і перманганатним методами аналізу.

Слід зазначити, що результати визначення окиснюваності однієї і тієї ж води за допомогою різних окиснювачів зазвичай неоднозначні із-за неоднакового ступеня окиснення речовин, які присутні у воді. Результати залежать також від властивостей окиснювача, його концентрації, температури, рН, тривалості окиснення, тощо [18, с.95]. Одержані результати можна порівнянювати тільки в тому випадку, коли точно дотримані всі умови проведення аналізу.

Біхроматне окиснення дозволяє отримати значення ХСК, найбільш наближене до ХСКтеор, тобто найбільш повне окиснення досягається калій біхроматом. Тому визначення біхроматного окиснення є основним методом визначення ХСК. В умовах цього методу більшість органічних сполук окиснюються на 95% і більше, однак окиснюються не всі сполуки (толуен, бензен, піридин, парафін практично не окиснюються). Каталізатором окиснення є аргентум сульфат, який додається в аналітичну рецептуру для прискорення реакції і підвищення повноти окиснення органічних речовин. Надлишок калій біхромату відтитровують розчином солі Мора. Реакцію проводять в жорстких умовах: додається розчин сульфатної  кислоти (w = 50%) при кип’ятінні.

Вміст    неорганічних   відновників   у    пробі      визначають        окремоспеціальними методами  і  вираховують  із  ХСК  проби  [16, с.59].   Біхромат-аніон  при  цьому  відновлюється   згідно  з  рівнянням: Cr2O72- + 14H+ + 6ē = 2Cr3+ + 17H2O;               (1.10)

За таких умов результат складає 95‑98%    від    ХСКтеор.  Значення  ХСКтеор  (мг/дм3) для різних сполук наведено в таблиці 1.3 [15, с.128].

Таблиця 1.3