Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ11март!!!!!.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
31.08.2019
Размер:
581.12 Кб
Скачать

1.4.4. Метод біохімічного споживання кисню

Метод біохімічного споживання кисню ґрунтується на визначенні відповідного показника якості води, що характеризує сумарний вміст у воді органічних речовин. Цей показний називається біохімічним споживанням кисню (БСК) [23, с.65].

Визначення БСК базується на вимірюванні концентрації розчиненого кисню у пробі води безпосередньо після відбору, а також після інкубації проби. Інкубацію проби проводять без доступу повітря в кисневій склянці (тобто в тому ж посуді, де визначається розчинений кисень) протягом часу, необхідного для протікання реакції біохімічного окиснення. Так як швидкість біохімічної реакції залежить від температури, інкубацію проводять в режимі сталої температури (20 ± 1) °С. Від точності підтримки сталої температури залежить точність виконання аналізу БСК [24, с.16].

Зазвичай визначають БСК за 5 діб інкубації (БСК5), однак вміст деяких сполук більш інформативно характеризується величиною БСК за 10 діб або за період повного окиснення (БСК10 або БСКповн відповідно). Похибка у визначенні БСК може внести також висвітлення проби, що впливає на життєдіяльність мікроорганізмів і здатне в деяких випадках викликати фотохімічне окиснення. Тому інкубацію проби проводять без доступу світла (у темному місці) [25, с.137].

Величина БСК збільшується з часом, досягаючи деякого максимального значення – БСКповн, при цьому забруднювачі різної природи можуть підвищувати (знижувати) значення БСК. Динаміка біохімічного споживання кисню при окисненні органічних речовин у воді наведена на рисунку 1.1 [22, с.145].

Рисунок 1.1.  Динаміка  біохімічного  споживання  кисню: ряд 1 – речовини, які легко окиснюються («біологічно м’які») – цукор, формальдегід, спирти,  феноли  тощо; ряд 2 – речовини, які нормально окиснюються – нафтоли, крезоли, аніоногенні  ПАР,  сульфанол   тощо; ряд 3 – речовини, які важко окиснюються («біологічно жорсткі») – неіоногенні ПАР, гідрохінон тощо.

Таким чином, БСК – маса кисню (мг), що необхідна для окиснення органічних речовин, які знаходяться в воді об’ємом 1 дм3 в аеробних умовах, без доступу світла, при 20 °С, за певний період у результаті протікання в воді біохімічних процесів [23, с.68]. Орієнтовно приймають, що БСК5 становить близько 70% БСКповн, але може складати від 10 до 90% залежно від речовини, яка  окиснюється [26, с.72].      Природні і господарсько-побутові стічні води містять велику кількість мікроорганізмів, здатних розвиватися за рахунок органічних речовин у воді. Багато видів промислових стічних вод стерильні або містять мікроорганізми, які не здатні до аеробної переробки органічних речовин. Однак мікроби можуть адаптуватися (пристосуватися) до присутності різних сполук, в тому числі токсичних. Тому при аналізі таких стічних вод (для них характерно, як правило, підвищений вміст органічних речовин) зазвичай застосовують розведення водою, насиченою киснем і добавки адаптованих мікроорганізмів.

При визначенні БСКповн  промислових стічних вод попередня адаптація мікрофлори має вирішальне значення для отримання правильних результатів аналізу, тому що до складу таких вод часто входять речовини, які сильно уповільнюють процес біохімічного окиснення, а іноді токсично діють на бактеріальну мікрофлору [27, с.165].

Якщо в пробі дуже багато органічних речовин, до неї додають воду для розведення. Для досягнення максимальної точності аналізу БСК проба або суміш проби з водою розведення повинна містити таку кількість кисню, щоб під час інкубаційного періоду відбулося зниження його концентрації на 2 мг/дм3 і більше, причому залишкова концентрація кисню через 5 діб інкубації повинна становити не менше 3 мг/дм3. Якщо ж вміст розчиненого кисню в воді недостатній, то пробу води попередньо аерують для насичення киснем повітря. Найбільш правильним (точним) вважається результат такого визначення, при якому      витрачено     близько    50%  спочатку    присутнього  в  пробі   кисню  [26, с.93].      У поверхневих водах величина БСК5 коливається в межах від 0,5 до 5,0 мг/дм3; вона схильна до сезонних і добовим змін, які, в основному, залежать від зміни температури і від фізіологічної і біохімічної активності мікроорганізмів [28, с.120]. Дуже значні зміни БСК5 природних водойм присутні при забрудненні їх стічними водами.

Норматив на БСКповн не повинен перевищувати для водойм господарсько-питного водокористування – 3 мг/дм3, для водойм культурно-побутового водокористування – 6 мг/дм3. Гранично-допустимі  значення  БСК5  для  тих  же  водойм  становлять  2 мг/дм3  і   4  мг/дм3  [29, с.76].

Висновки до першого розділу  

1. У поверхневих водах вміст розчиненого кисню варіює в широких межах (від 0 до 14 мг/дм3) і схильний до сезонних і добових коливань, але відповідно до вимог щодо складу і властивостей води пунктів питного і санітарного водокористування вміст розчиненого кисню в пробі не повинно бути нижче 4 мг/дм3 у будь-який період року.

2.  Ступінь бактеріологічного і біологічного забруднення водойм залежить від наявності у воді значної кількості поживних речовин, патогенних мікроорганізмів, сольового складу, а також місця розташування самої водойми.

3.  Оцінювання стану забрудненості водних об’єктів здійснюється на основі фізичних, хімічних та бактеріологічних показників, які насамперед залежать від протікання біохімічних процесів у воді.

4.  Основними методами визначення вмісту кисню у воді є йодометричний метод, методи визначення показника ХСК (перманганат ний і біхроматний), метод визначення показника БСК.