Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ11март!!!!!.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
31.08.2019
Размер:
581.12 Кб
Скачать

Розділ 2 визначення біохімічного споживання кисню у стічних водах м. Херсона

2.1. Методика визначення біохімічного споживання кисню

Метод визначення БСК включає нейтралізацію досліджуваної проби води та її розведення різними об’ємами води, насиченої киснем, з аеробними мікроорганізмами, у разі потреби, з нітрифікуючими добавками. Інкубацію проби проводять протягом певного періоду (n днів) при температурі 20 ± 1°С без доступу повітря та світла у повністю заповненій та закоркованій склянці. Визначення концентрації розчиненого кисню до і після інкубаційного періоду здійснюється методом об’ємного йодометричного титрування [30, с.51].

Крім перелічених вище головних умов, які визначають основний характер біохімічного споживання кисню, хід визначення обмежено рядом правил, дотримання яких потрібно для одержання відтворювальних результатів. У першу чергу треба додержуватись умов, за яких під час визначення кількість наявного кисню відповідає його споживанню.

Ця відповідність залежить від ступеня розведення проб з великим біохімічним споживанням кисню, від застосування тієї самої води для розведення та однакового способу обробки води перед її аналізом. Вміст кисню в пробі має бути таким, щоб за весь час інкубації були забезпечені нормальні умови протіканні аеробних процесів.

Для додержання цих умов, перед початком визначення пробу необхідно наситити киснем повітря (8-9 мг/дм3 О2). Під час інкубаційного періоду концентрація кисню може знизитись на 2 мг/дм3 або й більше, але при цьому залишкова концентрація кисню після всього інкубаційного періоду має бути не менше 3 мг/дм3.

Окрім аерації води для розведення, попередньо проводять орієнтовне розрахування її кількості, за результатами визначення оксидації біхроматним методом (ХСК) наступним чином. Умовно приймають, що БСК дорівнює 50% від ХСК. А так як у воді після інкубації, за умови правильного розведення, має залишитись 3-4 мг/дм3 кисню, то визначене значення ХСК ділять на 3 або 4. Отриманий результат показує у скільки разів необхідно розвести воду, яку аналізують. Об’єм проби для аналізу, рекомендоване розведення і округлення результатів наведено у таблиці 2.1 [31, с.117].                                                                                              

           Таблиця 2.1                                               Розведення проб

Діапазон

БСК5, мг/дм3 О2

Розведення

Об’єм проби в 1 дм3 розчину, см3

Округлення результатів до

мг/дм3 О2

3 – 6

1

Нерозведена проба

0,1

6 – 12

2

500

0,2

10 – 30

5

200

0,5

20 – 60

10

100

1

40 – 120

20

50

2

100 – 300

50

20

5

400 – 1200

200

5

20

1000 –3000

500

2

50

При розведенні необхідно також стежити за тим, щоб вода для розведення та отримана після розведення суміш мали температуру 20 ± 1°С при pH у межах 6,5-8.

Стічні води, у яких значення pH виходить за межами діапазону 6-9, треба попередньо нейтралізувати. Кислі води нейтралізують розчином натрій гідроксиду (w = 4 %), а лужні – розчином сульфатної кислоти (w = 5 %). У кожному випадку до проби води, відібраної для аналізу, додають розраховану кількість лугу або кислоти. Потрібну кількість титранта визначають титруванням проби відповідним розчином. Титрування ведуть до pH = 7 візуально у присутності бромтімолового синього, або потенціометрично з застосуванням скляного електроду [32, с.145].

Після завершення попередньої обробки проб води та води для розведення, готують реактиви та безпосередньо виконують вимірювання.

Для цього, після завершення аераціїї протягом однієї години, на лабораторному столі виставляють два ряди пронумерованих кисневих склянок, кількість яких залежить від кількості проб. У дві нульові кисневі склянки з обох рядів за допомогою лійки з довгим носиком наливають аеровану воду до верху, слідкуючи за тим, щоб у склянці не було бульбашок повітря. Далі розраховують потрібний об’єм проб досліджуваних стічних вод для склянок № 1, № 2, № 3, № 4, № 5 за формулою:

                         , (2.1)

де V – об’єм досліджуваної стічної води у склянці, см3;

ХСК – показник хімічного споживання кисню, мг/дм3.

У циліндр з міткою на 700 см3 вносять розрахований для кисневої склянки № 1 об’єм проби стічної води та до мітки додають аеровану воду для розведення. Закривають циліндр пробкою та перевертають його 16 разів. Одержаним розчином за допомогою лійки з довгим носиком заповнюють до верху кисневу склянку № 1. Так само, попередньо розрахувавши об’єми стічних вод, заповнюють наступні кисневі склянки обох рядів.

Після заповнення усіх кисневих склянок розчинами розведених стічних вод, кисневі склянки другого ряду закривають притертими пробками таким чином, щоб не залишилось бульбашок повітря. Потім ковпачки від склянок заповнюють аерованою водою. Склянки перевертають дном догори і ставлять їх у ковпачки, витісняючи з ковпачків воду таким чином, щоб туди не потрапило повітря. Після цього склянки перевертають у нормальне положення.

Далі проводять визначення вмісту кисню в усіх кисневих склянках першого ряду. Для цього, у кожну кисневу склянку, яка до верху заповнена розведеною пробою стічної води, додають розчину манган(II) сульфату (С( MnSO4) = 2,0 моль/дм3) об’ємом 2 см3 наступним чином: заповнену піпетку занурюють до половини кисневої склянки, потім відкривають піпетку (2 см3) і повільно виймають. Іншою піпеткою додають у кожну пробу розчин калій гідроксиду з калій йодидом об’ємом 2 см3. При цьому кінчик піпетки занурюють тільки під рівень проби у горловині кисневих склянок. Склянки обережно закривають так, щоб під пробкою не залишились бульбашки повітря. Горловину склянок ополіскують водою і вміст ретельно перемішують, перевертаючи склянки, до утворення пластівців осаду на дні, де він накопичується протягом 10-15 хв. [33, с.89].

Після випадіння осаду манган(II) гідроксиду склянки відкривають і піпеткою з широким кінцем, зануреним під рівень проби, додають концентровану сульфатну кислоту об’ємом 2 см3. Кисневі склянки знову закривають і перемішують їх вміст, перевертаючи їх кілька разів догори дном. Потім з кисневих склянок відбирають аліквоту об’ємом 100 см3 у колбу для титрування. Після 5 хв. йод відтитровують розчином натрій тіосульфату (С( Na2S2O3) = 0,02 моль/дм3) до світло жовтого забарвлення. Додають розчин крохмалю об’ємом 1 см3 і продовжують титрування до знебарвлення.

Вміст розчиненого кисню у кисневих склянках другого ряду визначають після проходження п’яти діб тим самим методом, що і для кисневих склянок першого ряду. Усі склянки другого ряду вміщують у термостат при 20 ± 1°С . Через п’ять діб після початку інкубації виймають по одній склянці з термостату і проводять визначення БСК.

У результаті проведення досліджень проб стічних вод, отримані дані кисневих склянок № 1, № 2, № 3, № 4, № 5 використовують для розрахунку БСК за такою формулою:

        (2.2)

де V1 – об’єм розчину натрій тіосульфату витраченого на титрування розчину проби у перший день, см3;

V2 – об’єм розчину натрій тіосульфату витраченого на титрування розчину проби через п’ять днів, см3;

ΔV – різниця об’ємів розчинів натрій тіосульфату, що були витрачені на титрування нульових проб у перший і п’ятий день, см3;

 а – поправка до титру натрій тіосульфату, см3.

Поправку до титру натрій тіосульфату розраховують за формулою:

а = k∙8∙0,002∙10, (2.3)

де k – це коефіцієнт, що обчислюється за таким співвідношенням:

, (2.4)

де V1 = 20 см3;

V2  –  об’єм  натрій  тіосульфату,  що  був  витрачений  на  титрування, см3.

Суміш для визначення коефіцієнта k готують наступним чином: у колбу наливають Н2О об’ємом 100 см3, розчин KI (w = 15%) об’ємом 10 см3,  розчин   H2SO4  (1:4) об’ємом  5 см3 та розчин  K2Cr2O7  (С( ) = 0,02 моль/дм3) об’ємом  20  см3. Отриману суміш  перемішують залишають   у   темному   місці  на  5  хвилин.  Потім  суміш  титрують  розчином Na2S2O3 (С( ) = 0,02 моль/м3) та одержують V2 для розрахунку.

Отримане БСК5 округлюють у відповідності з таблицею 2.1 і виражають як БСК5 ±Δ (де Δ – похибка вимірювання БСК5 , значення якої  наведені  в  таблиці  2.2)  [31, с.242].                                                                                                          Таблиця 2.2