Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
metod.kyrsov.2011.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
08.09.2019
Размер:
502.78 Кб
Скачать

3.5.Додатки

Додатки оформляють як продовження роботи на наступних її сторінках і розміщують їх у порядку появи в тексті роботи.

Якщо додатки оформлюють на наступних сторінках роботи, кожний такий додаток повинен починатися з нової сторінки. Додаток повинен мати заголовок, надрукований угорі малими літерами з першої великої симетрично відносно тексту сторінки. Посередині рядка над заголовком малими літерами з першої великої друкується слово «Додаток __» і велика літера, що позначає додаток.

Додатки слід позначати послідовно великими літерами української абетки, за винятком літер Г, Є, І, Ї, Й, О, Ч, Ь, наприклад, додаток А, додаток Б і т.д.

РОЗДІЛ 4. ОЦІНКА КУРСОВОЇ РОБОТИ

Як форма самостійної роботи курсова робота виконується з метою закріплення, поглиблення і узагальнення знань, одержаних студентами за час вивчення конкретної навчальної дисципліни і має навчально-дослідницький, творчий характер.

Після написання курсової роботи студенту необхідно подати її на перевірку науковому керівнику для ознайомлення та приведення змісту викладених матеріалів у відповідність з існуючими вимогами. Отримані від наукового керівника зауваження усуваються студентом в обумовлені терміни.

Курсова робота – це диференційований залік. Оцінка за неї виставляється на основі тексту, що представляється науковому керівнику, та захисту курсової роботи.

Захист курсових робіт проводиться перед комісією у складі двох-трьох викладачів кафедри всесвітньої історії та міжнародних відносин обов’язково за участю керівника курсової роботи.

Оцінка роботи визначається за такими основними критеріями:

– курсова робота, яка відповідає всім вимогам і за умов, що під час захисту студент проявив вміння доповісти суть свого дослідження, вірно відповів на запитання комісії, показав здатність відстоювати свою позицію, проводити наукову дискусію і визначити свої недоліки та помилки, оцінюється на «відмінно»;

– несуттєві відхилення від вимог до курсової роботи, які не знижують її загальної оцінки як закінченого самостійного дослідження (окремі неточності, мовні та стилістичні огріхи тощо), дозволяють при відповідному захисті виставляти «добре»;

– курсова робота, у якій проблема у цілому розглянута, але автор не врахував деякі обов’язкові вимоги, не розкрив до кінця поставленої мети і завдань, оцінюється на «задовільно»;

– робота, яка не відповідає вимогам і не пройшла захисту, отримує оцінку «незадовільно».

Критерії оцінювання курсових робіт на історичному факультеті (за вимогами кредитно-модульної системи)

У фаховій підготовці студентів велику роль відіграє самостійно виконані ними письмові наукові твори – курсові роботи.

Курсові роботи виконуються студентами І–ІІІ курсів денного відділення (у 2, 4 та 6-му семестрах) та студентами І–ІV курсів заочного відділення ( у 2, 4, 6 та 8-му семестрах).

Вид роботи

Кількість балів

1

Оформлення

10

2

Науковий апарат

10

3

Структура роботи

10

4

Розкриття теми

50

5

Захист

20

1. Оформлення курсової роботи повинно відповідати встановленим нормам і полягає у дотриманні вимог до оформлення наукового тексту.

2. Наявність наукового апарату передбачає присутність посилань, з них – 1 посилання на сторінку оцінюється до 5 балів, 2 і більше посилань на одній сторінці на різні джерела – до 10 балів.

3. Правильна структура роботи передбачає наявність вступу, в якому характеризуються актуальність, об’єкт, предмет дослідження, географічні межі, хронологічні рамки, мета, дослідницькі завдання, новизна, практичне значення роботи; дається оцінка сучасному стану досліджуваної проблеми та характеристика джерел (останні дві позиції можуть складати окремий розділ); 2–4 розділів з поділом на пункти, списку використаних джерел та літератури, додатків (за потребою).

4. Рівень розкриття теми.

Курсова робота повинна писатися на основі архівних та опублікованих джерел, джерел іноземного походження, містити посилання на інформаційні сайти мережі Інтернету та літературу на іноземних мовах (останнє є обов’язковою умовою для студентів, що спеціалізуються за спеціалізацією «Історія зарубіжних країн» або навчаються за напрямом підготовки «Міжнародні відносини»).

Курсова робота, в якій обрана тема розкрита лише на основі реферування опублікованих джерел та літератури, відсутні самостійні аргументовані висновки оцінюється до 20 балів.

Курсова робота, яка містить вичерпну систематизовану інформацію за обраною темою, у якій студент провів оцінку сформулював мету та завдання дослідження, зробив логічні висновки та обгрунтував власну позицію використаних архівних та опублікованих джерел, джерел іноземною мовою, чітко та пропозиції, оцінюється до 40 балів.

Курсова робота, в якій чітко викладено матеріал на основі власної оцінки спеціально підібраних джерел та літератури, використані наукові підходи та методи дослідження, а на підставі самостійно проведеного дослідження досягнуто певних результатів, що дало змогу зробити аргументовані висновки та обгрунтувати власні пропозиції, оцінюється до 50 балів.

5. Захист курсової роботи відбувається на засіданні комісії, склад якої призначається завідувачем кафедри і яка складається не менше, ніж із 3-х осіб.

Проведення захисту курсової роботи передбачає виступ студента та відповіді студента на поставлені питання.

У виступі студент коротко повинен пояснити суть актуальності обраної теми, вказати мету та дослідницькі завдання, охарактеризувати стан наукової розробки досліджуваної проблеми та джерела, якими він користувався при роботі над темою, викласти висновки, до яких він прийшов в наслідок проведеного дослідження. Виступ оцінюється до 5 балів.

Відповіді на питання повинні бути чіткими, конкретними, показати рівень осягнення студентом наукової теми. Відповіді на питання оцінюються до 15 балів.

Графік проведення захисту курсових робіт встановлюється відповідною кафедрою та затверджується розпорядженням декана. Недотримання студентами графіку захисту курсових робіт передбачає «штрафування» студента, а саме – зняття 10 балів.

Інтервальна шкала оцінювання курсових робіт за кредитно-модульною системою

Бали за шкалою університету

Оцінка за національною шкалою оцінювання

Оцінка за шкалою ECTS

90–100 (відмінно)

5 (відмінно)

А

80–89 (дуже добре)

4 (добре)

В

70–79 (добре)

С

65–69 (задовільно)

3 (задовільно)

D

60–64 (достатньо)

E

35–59 (незадовільно, з можливістю доопрацювання та повторного захисту)

2 (незадовільно)

FX

1–34 (незадовільно, з обов’язковим написанням курсової роботи наново та захистом)

F

Курсова робота є складовою частиною навчального процесу. Це своєрідний підсумок всіх умінь і навичок, що отримав студент за відповідний термін навчання. Її узагальненням є кваліфікаційні роботи бакалавра та дипломні роботи спеціаліста і магістра.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]