Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
PERELIK_PITAN_NA_ISPIT_naglyad.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
19.09.2019
Размер:
291.84 Кб
Скачать

77. Основні вимоги до форми і змісту доповідних записок (довідок) за результатами комплексних перевірок стану додержання законів в органах і установах виконання покарань.

За результатами перевірки прокурор на місці вживає заходів до усунення виявлених порушень, складає довідку із зазначенням причин та умов, що їм сприяли, вимагає їх усунення. У подальшому здійснюється контроль за фактичним усуненням порушень законів. Форму довідки вироблено практикою. У довідці вказується дата і місце її складання, особа (особи), які її проводили, посадові особи, присутні при перевірці, спеціалісти, які залучались до неї. Не слід перенасичувати довідку статистичними даними (вони повинні долучатись до матеріалів перевірки як додаток), вказувати лише ті, що свідчать про ступінь поширення порушень законів та впливають на фактичний стан виконання їх вимог. У довідці висвітлюються основні питання, що перевірялися.Необхідно висвітлити характер виявлених порушень закону, причини та умови, що їм сприяли, прізвища та посади осіб, які їх допустили або з вини яких вони допущені. Дані про вжиті заходи щодо усунення порушень закону та поновлення прав засуджених, які внесено документи прокурорського реагування чи які слід внести на усунення виявлених порушень. Ефективність відомчого ко­н­т­ро­лю з боку центральних органів та їх регіональних підрозділів.

Висловити пропозиції щодо реалізації та використання результатів перевірок (внесення документів прокурорського реагування, розгляду на міжвідомчих, координаційних, оперативних нарадах тощо).

Довідка підписується особою (особами), які брали участь у перевірці, її зміст доводиться до начальника (органу) установи або особи, яка виконує його обов’язки.

Поряд з цим вивчення таких документів показало, що більшість з них складається за шаблоном. Не завжди зазначаються підстави для перевірки, прізвища посадових осіб, які брали в них участь, місце і дата складання довідки, а також відомості щодо усунення порушень, що виявлялись попередніми перевірками. Систематично не дотримується 10-ти денний строк направлення копій довідок за результатами перевірок та документів прокурорського реагування до прокуратур вищого рівня після їх підписання.

Довідки, як правило, перенасичені статистичною інформацією без будь-якого її аналізу та правової оцінки. Наприклад, щодо кількості осіб, які тримаються в установі (перебувають на обліку КВІ), їх складу за віком, строками покарання тощо, порушень режиму тримання, вилучених грошей, цінностей та інших речей та предметів, які заборонені для використання на об’єктах, що охороняються, у засуджених та ув’язнених. Такі статистичні дані повинні долучатись до матеріалів перевірки як додатки. Причини та умови, що сприяють таким правопорушенням, а також шляхи надходження до установ заборонених предметів, встановлюються не завжди, заходи прокурорського реагування, спрямовані на їх запобігання, у довідках не фіксуються.

Із змісту довідок не завжди можливо з’ясувати, чи перевірялась законність розпоряджень та наказів керівників органів і установ, в яких такі перевірки проводились. Не завжди дається оцінка ефективності відомчого контролю, яким чином усунуті порушення, виявлені працівниками центральних апаратів МВС, центрального органу виконавчої влади з питань виконання покарань, МОЗ, ДВС у складі Мінюсту та їх регіональних підрозділів.

За документами прокурорського реагування, внесеними на усунення виявлених порушень закону, належні заходи керівництвом органів і установ вживаються не завжди, а прокурори погоджуються з такими відписками. У документах реагування часто не ставиться питання про притягнення винних посадових осіб до передбаченої законом відповідальності та направлення до прокуратури копій відповідних наказів керівників.

Зазначені та інші прорахунки і недоліки знижують ефективність прокурорського нагляду та його вплив на зміцнення законності у місцях застосування до громадян примусових заходів, пов’язаних з обмеженням їх свободи.

Такі недоліки та упущення можна узагальнити і звести до наступних:

1. У довідках, це характерно і для документів прокурорського реагування, переписуються вимоги кримінально-виконавчого законодавства, що регламентують діяльність адміністрацій установ з тих чи інших питань, положення відомчих нормативних документів із зазначенням, що ці норми порушуються, але конкретно

2. У більшості довідок констатується той чи інший факт порушення, однак оцінка його невідповідності вимогам закону не дається. Наприклад, зазначається, що до дисциплінарної відповідальності притягнуто 80 засуджених, 20 з яких поміщено до дисциплінарного ізолятора. Проте оцінка законності прийнятих рішень керівником установи не робиться. Або, для застосування умовно – дострокового звільнення від подальшого відбування покарання направлено до суду подань стосовно 40 засуджених. Застосовано ця пільга стосовно лише 25 осіб. Які ж причини незастосування її до 15 засуджених та чи законно застосовано щодо 25 осіб, не з’ясовується.

3. Перелічуються виявлені порушення закону, але яких вжито заходів прокурорського реагування не вказується.

4. Не завжди вказується про вжиті заходи адміністрацією органів і установ щодо усунення порушень закону, виявлених попередніми перевірками.

5. Зазначається, що із заробітку засуджених за виконавчими листами утримано певну суму, але перераховано позивачам значно менше. Причини такого становища із змісту довідок не вбачається.

6. У довідках вказується на дебіторську заборгованість установ, але не зазначається, що робиться з цього приводу адміністрацією, які заходи вживаються щодо її погашення.

7. Не зазначається кількість працевлаштованих засуджених, які мають виконавчі листи, і причини не працевлаштування такої категорії засуджених, які заходи вживаються.

78. Первинний облік роботи і статистична звітність прокурора за результатами наглядової діяльності за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних справах та інших примусових заходів.

В органах прокуратури система первинного обліку є джерелом одержання даних для складання звітності “Про роботу прокурора” форми П.

Первинний облік покликаний забезпечувати повноту та до­стовірність звіту і враховувати фактично виконану роботу за звітний період.

Дані, що містяться в документах первинного обліку, можуть використовуватися для аналізу результатів роботи, а також для здійснення контролю за прокурорською діяльністю. Ведення передбачених наказом Генерального прокурора Ук­раїни форм первинного обліку роботи у відповідних органах проку­ратури є обов'язковим.

Інструкція регламентує порядок ведення первинного обліку роботи прокурора і збирання даних для складання звіту форми П.

Документами первинного обліку роботи прокурорів є книги, довідки, картки. Джерелом відомостей про роботу проку­рора можуть бути також наглядові провадження, наряди, справи, матеріали перевірок, процесуальні та інші документи.

У книгах, довідках, картках первинний облік ведеться шляхом заповнення відповідних реквізитів за кінцевими результатами викона­них дій, передбачених звітністю. Записи в книгах, довідках і картках дають змогу зробити в кінці звітного періоду підрахунок по кожній позиції окремо, а в разі необхідності – розшукати і самі матеріали.

Система первинного обліку роботи прокурора побу­дована таким чином, що може бути переведена на комп’ютерну обробку передбачених даних. Як правило, у прокуратурі ведеться одна книга кожної форми первинного обліку роботи. У разі необхідності форми первин­ного обліку роботи прокурора з одного напрямку діяльності, наприк­лад, нагляду за додержанням законів органами, що ведуть боротьбу із злочинністю, можуть бути розміщені в одній книзі. Книги запов­нюють працівники прокуратури, які виконали обліковану роботу. Якщо працівник виконує функції за різними напрямками прокурорської діяльності, то він повинен відображати дані про результати викона­ної роботи у відповідних облікових документах.

Відповідальність за своєчасне і повне відображення в книзі обліку всіх даних покладається на одного з працівників прокуратури згідно з розподілом обов'язків. Цей працівник підбиває підсумок даних про виконану роботу за звітний період, підписує форму пер­винного обліку і подає прокурору або начальнику структурного підрозділу для внесення показників до звіту.

Міські, районні, міжрайонні та прирівняні до них прокурори перед включенням даних до звіту зобов'язані перевірити достовірність їх відображення у формах первинного обліку. Відповідальність за організацію ведення первинного обліку покладається на керівників, які підписують звіт.

Керівники структурних підрозділів вищого рівня контролю­ють за напрямками діяльності ведення форм первинного обліку роботи у підпорядкованих прокуратурах.

Показники, пов'язані з роботою про охорону прав непов­нолітніх у формах первинного обліку відмічаються шляхом додатку до основних записів у рядках індексу "Н".

Показники первинного обліку роботи повинні формуватися в точній відповідності з вимогами Інструкції.

Інструкція зі складання звітності про роботу прокурора затверджена наказом Генерального прокурора України від 14 березня 2005 р. № 17 із змінами і доповненнями затвердженими наказами Генерального прокурора України від 3 березня 2006 року, № 9, від 26 грудня 2006 року № 67, від 26 лютого 2008 року № 13, від 2 березня 2009 року № 17

Звітність за формою П передбачає відображення статистичних даних про результати роботи органів прокуратури.

Звіт побудовано відповідно до Закону України “Про прокуратуру” та наказів Генерального прокурора України за напрямами діяльності прокуратури і орієнтована на відображення кінцевих результатів роботи прокурора.

Структура звітів про роботу прокурора сформована за галузями прокурорського нагляду.

Звіт за формою П складається із семи розділів, в яких містяться показники роботи прокурора про здійснення:

1) прокурорського нагляду за додержанням законів щодо захисту прав і свобод громадян та інтересів держави;

2) представництва інтересів громадян та держави в судах;

3) нагляду за додержанням законів органами, які ведуть боротьбу із злочинністю;

4) підтримання державного обвинувачення в судах та участь прокурорів у розгляді судами кримінальних справ;

5) нагляду за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних справах, а також при застосуванні інших заходів примусового характеру, пов’язаних з обмеженням особистої свободи громадян;

6) розгляду звернень громадян;

7) висвітлення діяльності органів прокуратури.

Органам прокуратури на місцях забороняється вводити додаткову звітність про роботу прокурора і змінювати передбачений цією Інструкцією порядок обліку даних та представлення звітів.

ПОРЯДОК СКЛАДАННЯ І ПОДАННЯ ЗВІТУ

Прокурори Автономної Республіки Крим, областей, міст Києва і Севастополя, міські, районні, міжрайонні та прирівняні до них прокурори подають звітність за формою П відповідно до підпорядкованості кожен квартал.

Звіт про роботу прокурора складають особисто міські, районні, міжрайонні та прирівняні до них прокурори на підставі документів і матеріалів первинного обліку, передбачених чинною Інструкцією про порядок ведення первинного обліку роботи прокурорів. В апаратах прокуратур Автономної Республіки Крим, областей, міст Києва і Севастополя та прирівняних до них прокуратур звіти складають начальники управлінь і відділів (старші помічники та помічники прокурорів) в обсязі своїх розділів. Звіти по управлінню і відділу підписують особисто начальники структурних підрозділів і подають їх у визначені терміни старшому помічнику прокурора з питань статистики для складання і зведення звіту по апарату прокуратури.

Старший помічник прокурора з питань статистики зобов'язаний перед складанням зведеного звіту по апарату прокуратури області чи відповідного регіону перевірити за книгами обліку достовірність показників наданого звіту управління чи відділу. Такий же порядок подання звітів поширюється на управління і відділи Генеральної прокуратури України.

Міські, районні, міжрайонні та прирівняні до них прокурори перед поданням звіту до прокуратури вищого рівня зобов'язані перевірити достовірність і повноту всіх показників, відображених у звіті.

Звіт про роботу прокурора готується в двох примірниках і підписується особисто прокурором, який відповідає за достовірність і повноту відображених у звіті показників та своєчасність його подання прокурору вищого рівня.

Звіт подається без супровідного листа, за винятком, коли у супровідному листі потрібно дати необхідні пояснення.

Прокурори Автономної Республіки Крим, областей, міст Києва і Севастополя та прирівняні до них прокурори зобов'язані організовувати у відділах та управліннях перевірку достовірності відображення у звітах показників, а також правильності їх заповнення.

Кожен перевірений і завізований в управліннях, відділах звіт передається старшому помічнику прокурора з питань статистики, який зобов'язаний перевірити контрольні та логічні рівності показників звіту.

Старші помічники прокурорів з питань статистики на підставі звітів підпорядкованих прокуратур складають зведені звіти по області чи відповідному регіону. До цих звітів включаються дані по апарату.

Аналогічний порядок складання та здачі звітів поширюється на районних у містах прокурорів, які представляють звіти до прокуратури міста та візують його у відділах (помічників, старших помічників).

Транспортні прокурори подають звіт за формою П прокурору вищого рівня у строки, встановлені для районних прокуратур.

Начальники управлінь і відділів (помічники, старші помічники прокурорів) зобов'язані контролювати достовірність звітних даних, вживати заходів щодо усунення викривлень звітності та несуть за це відповідальність.

Зведені звіти по області та відповідному регіону підписують особисто прокурори Автономної Республіки Крим, областей, міст Києва і Севастополя та прирівняні до них прокурори. Коригування статистичних показників допускається у процесі формування зведеного звіту по Україні.

Після підписання зведеного звіту в Генеральній прокуратурі України звіти не коригуються.

Звіти складаються тільки на бланках, форма яких затверджена Генеральним прокурором України.

Якщо показник звітності відсутній, то відповідна клітинка не заповнюється.

При складанні звітів необхідно дотримуватись контрольних рівностей чисел. Якщо у звіті допущено відхилення від рекомендованих контрольних рівностей і показників, то це необхідно пояснювати на полях звіту чи в окремій довідці.

Відділ статистичної інформації та аналітичної роботи Генеральної прокуратури України на підставі звітів прокурорів Автономної Республіки Крим, областей, міст Києва і Севастополя та прирівняних до них прокурорів складає зведений звіт за формою П про роботу прокурора в цілому по Україні, включаючи до нього показники звіту по апарату Генеральної прокуратури України. Один примірник зведеного звіту за півріччя та рік надсилати до Державного комітету статистики України. Звіт про роботу прокурора за формою П реєструється, копіюється, надсилається та зберігається у письмовому та електронному вигляді відповідно до чинних правил діловодства.

ТЕРМІНИ ПОДАННЯ ЗВІТНОСТІ

Звіти повинні подаватися до встановленого терміну. Датою подання звіту вважається дата надходження його прокурору вищого рівня. Відповідальність за своєчасне подання звітності покладається особисто на прокурорів, які підписали статистичні звіти.

Прокурори Автономної Республіки Крим, областей, міст Києва і Севастополя зведений звіт за формою П про роботу прокурора надсилають до Генеральної прокуратури України у визначений наказом Генерального прокурора України термін каналами електронного зв’язку, з одночасним наданням їх у паперовому вигляді.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]