Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
metod_ukr_2009.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
5.05 Mб
Скачать

Тема 8. Хол²нонегативн² засоби.

Актуальн³сть теми. Вивчення теми дозволяº поглибити уявлення студент³в про механ³зми впливу л³карських речовин на синаптичну передачу (конкурентна блокада рецептор³в, множинн³сть механ³зм³в нервово-м'язового блоку), що створюº необх³дну основу для наступного пророблення таких тем як «Антиг³пертензивн³ засоби», «Засоби корекц³¿ порушень функц³я орган³в травлення й орган³в дихання», знайомить студент³в ³з засобами, що застосовуються в профес³йн³й д³яльност³ л³карями р³зних спец³альностей (х³рургами, анестез³ологами, терапевтами), у т.ч. для надання нев³дкладно¿ медично¿ допомоги при станах, що загрожують життю (набряк леген³, г³пертон³чний криз ³ т.п.).

Ц³ль (загальна): Ум³ти використовувати (вибирати ³ виписувати) хол³нонегативниі засоби для корекц³¿ порушень функц³й, регульованих хол³нерг³чними нервами.

Конкретн³ ц³л³

Óì³òè:

1. Визначати групову приналежн³сть хол³нонегативних засоб³в.

2. Передбачати зм³ни функц³й орган³зму п³д впливом хол³нонегативних засоб³в в³дпов³дно до ¿х фармакодинам³ки ³ фармакок³нетики (у терапевтичних ³ токсичних дозах).

3. Вибирати бажаний напрямок д³¿ хол³нонегативних засоб³в при патолог³чних синдромах (кольки, г³перацидн³ стани шлунка, г³пертензивний синдром, брад³аритм³¿, судоми ³ т.д.).

4. Застосовувати в³домост³ про форми випуску, дози при виписуваннн³ рецепт³в.

П³сля засвоºння необх³дних базисних знань переходить до наступного (ор³ºнтовна основа д³й при п³дготовц³ до заняття):

1.Прочитайте теоретичн³ питання до заняття.

2.Вивчить п³дручник: Ком³ссаров ². В. та ³н. «Фармаколог³я: введення у фармако- ³ х³м³отерап³ю» — Донецьк, «Новий св³т», 2004, с. 52-58 ³ лекц³ю.

3.Вивчить граф лог³чно¿ структури теми.

4.Розв‘яжить задач³ для вироблення навичок застосування вивченого матер³алу.

5. У препаратному зошит³ склад³ть список препарат³в по форм³, що рекомендуºться.

6. У робочому зошит³ випиш³ть: атроп³ну сульфат для л³кування виразково¿ хвороби шлунка:, платиф³л³ну г³дротартрат для усунення кишково¿ кольки, атроп³ну сульфат для л³кування ³риту, таблетки «Аерон» для проф³лактики заколисування, пентам³н для усунення г³пертон³чного кризу, ардуан для розслаблення к³стякових м'яз³в при порожнинн³й операц³¿.

Теоретичн³ питання, на п³дстав³ яких можливе виконання ц³льових вид³в д³яльност³: М-хол³ноблокатори: атроп³ну сульфат, екстракт беладони, скополам³ну г³дробром³д, «аерон», платиф³л³ну г³дротартрат, метацин, п³рензеп³н, ³пратроп³ю бром³д. Механ³зм д³¿. Вплив на функц³ю секреторних кл³ток, гладком'язових орган³в, серце, центральну нервову систему. Особливост³ д³¿ окремих речовин. Кл³н³чне застосування.

Гангл³облокатори: пентам³н. Механ³зм д³¿, фармаколог³чн³ ефекти, кл³н³чне застосування.

М³орелаксанти (курарепод³бні засоби): антидеполяризуючі (ардуан) ³ деполяризуючі (дитил³н). Механ³зм д³¿, ефекти, застосування. Способи декураризац³¿.

Навчальн³ задач³:

1 С якою речовиною ви працюºте, якщо ацетилхол³н викликаº до введення ц³º¿ речовини короткочасне зниження артер³ального тиску, а п³сля ³н'ºкц³¿ речовини - пресорний ефект?

А.М-хол³ноблокатором. Б.Гангл³облокатором. В.Антидеполяризуючим м³орелаксантом. Г.Деполяризуючим м³орелаксантом.

2. Речовина ³стотно не зм³нювала тонус ³зольованого в³др³зка кишечнику, але усувала здатн³сть н³котину викликати його скорочення. Що можна сказати про його групову приналежн³сть, якщо додатково в³домо, що вона усуваº скорочення м'яз³в кишечнику, викликан³ п³локарп³ном?

А.М-хол³ноблокатор. Б.Гангл³облокатор. В.Антидеполяризуючий м³орелаксантом. Г.Деполяризуючий м³орелаксантом.

3. Подразнення електричним струмом периферичного к³нця блукаючого нерва зм³нювало д³яльн³сть серця. Цей ефект не спостер³гався п³сля введення досл³джувано¿ речовини, але д³я на серце ацетилхол³ну збер³галась. До яко¿ групи засоб³в в³дноситься досл³джувана речовина?

А.М-хол³ноблокаторам. Б.Гангл³облокаторам. В.Антидеполяризуючим м³орелаксантам. Г.Деполяризуючим м³орелаксантам.

4. Спинальній к³шц³ введений пентам³н у терапевтичн³й доз³. Як зм³ниться системний артер³альний тиск п³сля введення ц³º¿ речовини?

А. Понизиться. Б. П³двищиться. В.Залишиться незмінним.

5. Речовина усувала д³ю п³локарп³ну ³ лобел³ну на тонус ³ перистальтику кишечнику, але не впливала на здатн³сть останнього зм³нювати частоту дихання. До яко¿ групи засоб³в в³дноситься ця речовина?

А.М-хол³ноблокаторам. Б.Гангл³облокаторам. В.Антидеполяризуючим м³орелаксантам. Г.Деполяризуючим м³орелаксантам.

6. Вам необх³дно зд³йснити премедикац³ю еф³рного наркозу з метою попередження п³двищення бронх³ально¿ секрец³¿ ³ т.п. Яку з названих речовин варто використовувати?

А. Атроп³н. Б. П³рензеп³н. В. Платиф³л³н. Г. Пентам³н. Д. Ардуан.

7. Вам необх³дно призначити л³кування хворого з г³перацидним гастритом? Який з М-хол³ноблокатор³в варто вибрати?

А. Атроп³н. Б. Метацин. В.П³рензеп³н. Г. Платиф³л³н.

8. Який з хол³нонегативних засоб³в варто використовувати для забезпечення ³нтубац³¿ трахе¿?

А. Атроп³н. Б. Пентам³н. В. Платиф³л³н. Г. Ардуан.

Еталонна в³дпов³дь до завдань: 1:А.

ОР²ªНТОВНА ОСНОВА Д²Й ПРИ ВИБОР² ХОЛ²НОНЕГАТИВНИХ ЗАСОБ²В ПРИ КОРЕКЦЇЇ ФУНКЦ²Й, ЩО РЕГУЛЮЮТЬСЯ ХОЛ²НЕРГ²ЧНИМИ НЕРВАМИ.

1.В³дпов³дно до завдання визначите ефект, що маº бути досягнутий при л³куванн³ виразково¿ хвороби шлунка; г³перацидного гастриту, гострого набряку леген³в, г³пертон³чного кризу, бронхоспазму, ³риту, також для забезпечення д³агностичного досл³дження очного дна, полегшення ³нтубац³¿ при наркоз³; вимиканн³ дихання при оперативному втручанн³ на органах грудно¿ кл³тки.

2.Назв³ть групу (и) засоб³в, що викликаº потр³бний ефект.

3.Вибер³ть придатну речовину з необх³дними фармакодинам³чними ³ фармакок³нетичними властивостями ³ бажаними формами випуску.

Приклад: г³пертон³чний криз.

1. Необх³дно швидко знизити п³двищений артер³альний тиск, для чого можна усунути пот³к судинозвужувальних ³мпульс³в в³д судинорухового центра, що надходять через симпатичн³ нерви.

2. Така здатн³сть притаманна гангл³облокаторам.

3. Варто вибрати пентам³н, як швидкод³ючий зас³б, що ³снуº в готов³й ³н'ºкц³йн³й форм³.

МЕТОДИЧН² ВКАЗ²ВКИ ДО РОБОТИ СТУДЕНТ²В НА ПРАКТИЧНОМУ ЗАНЯТТ²

I. Перев³рка (список препарат³в, домашн³ рецепти) ³ корекц³я вих³дного р³вня (самост³йне письмове виконання ³ндив³дуальних завдань).

II. Самост³йна робота ³ розб³р ¿¿ результат³в.

1. Робота з тестами.

2. Розв‘язування задач.

III. Виписування рецепт³в за показаннями: для ³моб³л³зац³¿ радужки при ³рит³; для л³кування виразково¿ хвороби шлунка; для розширення бронх³в, для усунення г³пертон³чного кризу; для полегшення ³нтубац³¿ при наркоз³; для проф³лактики синдрому заколисування.

IV. П³дсумковий тестовий контроль.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]