Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метод руб вв-Мур-Темн.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
1.16 Mб
Скачать

Критерії оцінювання знань

ІСПИТ

«Відмінно» студент отримує за умов, що він дає повну відповідь на два запитання білету, демонструє гарне знання художніх тексті, володіння теоретичним мінімумом курсу, знайомство з літературознавчими дослідженнями останніх років. Необхідною умовою отримання високої оцінки є вчасне виконання всіх завдань для самостійної роботи.

«Добре» студент отримує за умов що він дає повну відповідь на два запитання білету, але допускає певні незначні помилки, демонструє гарне знання художніх текстів, обізнаний з сучасними поглядами вчених на проблемне поле курсу, вчасно виконав завдання для самостійної роботи.

«Задовільно» студент отримує за умов що він не дає відповідь на одне з питань білету, погано знає тексти, плутається у питаннях з теорії, не обізнаний з літературознавчими дослідженнями останніх років ,не виконав або ж виконав невчасно завдання для самостійної роботи.

«Незадовільно» ставиться у випадку, коли студент не відповідає ні на одне з питань білету, не володіє знанням текстів та теоретичним мінімумом і не виконав завдання для самостійної роботи.

ЗАЛІК

«Зараховано» студент отримує за умов, що він відвідав усі заняття і плідно працював протягом семестру, вчасно і якісно виконав завдання для самостійної роботи, демонструє знання більшості художніх текстів та володіє теоретичним мінімумом курсу.

«Не зараховано» отримує студент у випадку не відвідання занять ,за відсутності знання художніх текстів та теоретичної бази, а також у разі невиконання завдань для самостійної роботи.

ДОДАТОК А.

(Матеріали до семінару № 1)

Аналіз поетичного твору1

1. Подайте відомості про історію створення поетичного тексту:

а) наведіть, якщо це можливо, фактори, які спонукали автора написати твір (подайте історико-біографічний коментар на основі рекомендованих літературознавчих праць), вкажіть рік створення поезії;

б) якщо автор належав до певної літературної школи (напрямку), вкажіть, як це позначилося на поетиці твору, чи проявилися у ньому естетичні та філософські переконання поета. Чи трапляються у творі риси, властиві іншим напрямкам? Охарактеризуйте їх.

2. Визначте жанрову своєрідність твору (авторське жанрове визначення як компонент «рами» тексту, можливість розбіжностей між літературознавцем і письменником у визначенні жанру твору).

3. Вкажіть на провідну тему та засоби її реалізації.

4. Проаналізуйте назву твору (якщо є) та її роль у його сприйнятті.

5. Сенс і функції епіграфів (якщо є).

6. Охарактеризуйте емоційну забарвленість твору:

а) які емоції (інтонації) переважають;

б) наявність / відсутність динаміки у розгортанні почуттів;

в) які засоби створення емоційного фону поетичного твору використовує автор.

7. Проаналізуйте систему образів, визначте, за яким принципом її побудовано (на основі подібності, контрасту, суміжності, асоціації тощо). Чи наявні інтертекстуальні зв’язки (алюзії, ремінісценції), яку функцію вони виконують.

8. Вкажіть, які засоби художньої мови використовує автор (епітет, порівняння, метафора, метонімія, гіпербола, літота, іронія, оксюморон, сарказм, перифраза, алегорія, символ тощо), які функції вони виконують у творі.

9. Проаналізуйте лексичний шар твору (загальновживана лексика, архаїзми, історизми, неологізми, діалектизми, професіоналізми, жаргонізми, вульгаризми, варваризми, макаронічна мова).

10. Охарактеризуйте своєрідність синтаксису (повтор, антитеза, інверсія, еліпсис, паралелізм, риторичне питання, звертання, вигук тощо).