Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
СПОУ Маляренко.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
2.03 Mб
Скачать

Глава 3. Державна податкова служба_____________________255

служби для обстеження зазначених приміщень і обладнання та непо­дання документів про отримані доходи й проведені витрати органи ДПС мають право визначати оподатковуваний дохід (прибуток) таких підприємств, установ, організацій і громадян на підставі доку­ментів, що свідчать про одержані ними доходи (прибутки), а сто­совно громадян — також з урахуванням оподаткування осіб, які зай­маються аналогічною діяльністю;

— одержувати щомісяця безплатно від митних органів звітні дані про ввезення на митну територію України імпортних товарів і справляння при цьому податків, інших платежів та інформацію про експортно-імпортні операції, що їх здійснюють резиденти та нере­зиденти, за формою, погодженою з Державною податковою адмін­істрацією України, та від органів статистики дані, необхідні для використання в проведенні аналізу фінансово-господарської діяль­ності підприємств, установ, організацій усіх форм власності1.

Застосування податкових санкцій за порушення податкового законодавства визначено законодавством як один із найважливі­ших напрямів діяльності органів ДПС. Податкові санкції застосо­вують у вигляді стягнення недоїмки, накладення адміністративно­го штрафу або нарахування пені, а також у вигляді зупинення опе­рацій на розрахункових рахунках. Недоїмка — це сума заниженого чи прихованого прибутку або сума податку за інший прихований чи неврахований об'єкт оподаткування.

Штраф — грошове стягнення за порушення податкового зако­нодавства. Пеня — сума, яку нараховують у разі затримки сплати податків, інших обов'язкових платежів. Операції платників по­датків на рахунках в установах банків, інших фінансово-кредит­них установах можуть зупиняти, за винятком операцій щодо спла­ти податків та інших платежів.

Стягнення недоїмки, накладення адміністративного штрафу, нарахування пені та зупинення операцій на розрахункових рахун­ках податкові органи застосовують за:

• відмову в проведенні документальної перевірки чи недопу­щення посадових осіб органів державної податкової служби для обстеження приміщень, які використовують для одержання доходів або пов'язані з утриманням інших об'єктів оподаткування незалеж­но від їхнього місцезнаходження, обладнання, електронних конт­рольно-касових апаратів, комп'ютерних систем, які застосовують для розрахунків за готівку зі споживачами, вагокасових комп­лексів, систем і засобів штрихового кодування;

256

і

Розділ III. Правоохоронні органи України і Глава 3. Державна податкова служба

• неподання або несвоєчасне подання органам державної подат­кової служби податкових декларацій, розрахунків, аудиторських висновків та інших документів, необхідних для обчислення по­датків, інших платежів, а також за неподання або несвоєчасне по­дання установам банків платіжних доручень на сплату податків, інших платежів;

• непред'явлення свідоцтв про державну реєстрацію суб'єктів підприємницької діяльності, спеціальних дозволів (ліцензій, па­тентів тощо) на її здійснення, сертифікатів відповідності елект­ронних контрольно-касових апаратів, комп'ютерних систем;

• порушення встановленого законом порядку реєстрації в органі державної податкової служби як платників податків, відсутності обліку об'єктів оподаткування або коли наявна реальна загроза вит­рачання коштів чи відчуження майна, вилучення яких у встанов­леному законом порядку є єдиним засобом відшкодування збитків, завданих державі, в зв'язку з неплатоспроможністю юридичної осо­би, яку перевіряють, та інші податкові правопорушення.

Один із найважливіших напрямів діяльності органів ДПС — запобігання злочинам та іншим правопорушенням, віднесеним зако­ном до компетенції податкової міліції, їх розкриття, припинення, розслідування та провадження в справах про адміністративні пра­вопорушення. Зазначений напрям діяльності було висвітлено в § 1 цієї глави.

Державні податкові адміністрації у Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві та Севастополі, а також базові струк­турні підрозділи ДПС — державні податкові інспекції у районах, містах без районного поділу, районах у містах, міжрайонні та об'єд­нані державні податкові інспекції виконують аналогічні функції, але в межах відповідної адміністративно-територіальної одиниці.

До системи органів Державної податкової адміністрації Украї­ни належить і податкова міліція. Про повноваження цього органу ДПС України вже йшлося в § 1 цієї глави. Додамо, що систему органів податкової міліції становлять:

Департамент боротьби з відмиванням доходів, отриманих зло­чинним шляхом, Слідче управління, Управління по боротьбі з ко­рупцією та безпеки в органах ДПС, Головне управління податкової міліції, до складу якого входять:

Управління по організації боротьби з незаконним обігом товарів, Управління по оперативному документуванню, Оперативно-аналі­тичне управління, Оперативне управління, Управління дослідчих

257

перевірок, Управління по оперативному супроводженню збитко­вих підприємств, Управління організації оперативних заходів по скороченню податкової заборгованості та інші підрозділи, що за^ безпечують виконання функціональних завдань відповідно до по^ вноважень, наданих податковій міліції чинним законодавством;

управління податкової міліції, слідчі відділи податкової міліції, відділи по боротьбі з корупцією та безпеки в органах державної га> даткової служби відповідних державних податкових адміністрацій у Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві та Севастополі;

відділи податкової міліції, слідчі відділення (групи) податко­вої міліції відповідних державних податкових інспекцій у райо­нах, містах, районах у містах, міжрайонних та об'єднаних держав­них податкових інспекцій.

Податкову міліцію очолює начальник податкової міліції — пер­ший заступник Голови Державної податкової адміністрації Украї­ни, а в державних податкових адміністраціях у Автономній Рес­публіці Крим, областях, містах Києві та Севастополі — начальники управлінь податкової міліції — перші заступники голів відповідних державних податкових адміністрацій.

Посадові особи органів ДПС зобов'язані додержуватися Кон­ституції і законів України, інших нормативних актів, прав і охоро-нюваних законом інтересів громадян, підприємств, установ, органі­зацій, забезпечувати виконання покладених на органи ДПА функцій і повною мірою використовувати надані їм права1.

Питання для самоконтролю

1. За якими напрямами правоохоронної діяльності діє ДПС?

2. Дайте характеристику структури органів податкової служби України.

3. Яка посадова особа має право призначити та звільнити з посади Голову ДНА ?

4. У чому полягає перевірка додержання податкового законо­давства? ;

5. Які органи становлять систему податкової міліції? -

1 Закон України «Про внесення змін до Закону України «Про державну податкову службу в Україні» // Відомості Верховної Ради України. — 1998. — № 29. - Ст. 190.

9 4—142