Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
СПОУ Маляренко.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
2.03 Mб
Скачать

Глава 3. Державна політика в сфері правоохорони

55

цих норм міжнародних зв'язків — у їхній розробці участі майже не беруть. У міжнародних угодах, де закріплено принципові положен­ня про розвиток і співробітництво на перспективу, також майже не враховано інтереси та пріоритети правоохоронних органів, їх кад­рові, матеріальні, інформаційні та інші види ресурсів, що потім не­сприятливо відображається на виконанні визначених завдань. Є й інші причини, що негативно впливають на міжнародне співробіт­ництво з питань боротьби зі злочинністю.

Тому, насамперед, доцільно ресурсно забезпечити заходи, пе­редбачені угодами, щодо ефективнішої реалізації потенціалу таких форм взаємодії, як обмін оперативною та іншою інформацією, яка має взаємний інтерес, проведення спільних оперативно-розшуко-вих заходів щодо попередження та викриття злочинів; обмін досв­ідом роботи; організація спільних наукових досліджень. Доціль­ним є також визначення пріоритетним зміцнення багатосторонньої, особливо в межах СНД, міжнародно-правової бази співробітниц­тва по боротьбі зі злочинністю, особливо злочинів із використан­ням високоякісних технологій, корупцією й легалізацією (відми­ванням) доходів від злочинної діяльності та інших національних законодавчих актів.

Наявний стан взаємодії органів внутрішніх справ, служби без­пеки, податкової та митної служб по боротьбі зі злочинністю та­кож потребує суттєвого вдосконалення, а не обмежується лише проведенням епізодичних спільних оперативно-профілактичних операцій. Позитивним прикладом розв'язання зазначеної пробле­ми може бути Угода про інформаційне співробітництво між Дер­жавною митною службою та Державною податковою адміністра­цією України, яка ефективно діє четвертий рік, але такі угоди по­одинокі.

Договірні відносини щодо скоординованої діяльності сприяти­муть правоохоронним органам передбачати та своєчасно вносити до своїх дій певну автономність регулювання взаємовідносин у межах чинного законодавства, що дозволить цілеспрямовано роз­ширювати компетенцію тих чи інших підрозділів управління за рахунок її перерозподілу, поєднувати методи централізованого ке­рівництва з оперативним управлінням і самостійністю правоохо­ронних органів, спрощувати процедури міжвідомчого узгодження рішень і здійснювати звільнення верхніх рівнів управління від обо-

56

Розділ І. Загальні положення про судову,. діяльніаь

в'язкового затвердження рішень, які приймають підлеглі в ініціа­тивному порядку для реалізації мети, поставленої вищими органа­ми та нормативно закріпленими завданнями, визначеними дого­вором про співпрацю в галузі боротьби зі злочинністю.

Договори мають сприяти єдності в регулюванні всього комп­лексу відносин, що складаються між учасниками договору в ході його реалізації на основі чіткого правЬвого врегулювання відно­син. Це допоможе пов'язати суто управлінську діяльність із опе­ративною, дозволить використовувати й поєднувати правовий, організаційний, управлінський і мотиваційний механізми коорди­нації управління правоохоронними органами по боротьбі зі зло­чинністю.

Аналіз використання позитивного досвіду співпраці закордон­них поліцейських структур свідчить, що, обравши шлях удоско­налення системи правоохоронних органів, завжди корисно реаль­но оцінити свій власний досвід і, разом з тим, звернутися до прак­тики та напрацювань учених інших країн у цій галузі. Зарубіжні держави — як різні суспільно-політичні утворення зі своєю істо­рією, особливостями державного устрою, політичною системою, культурою та традиціями — мають свої підходи до координації діяльності власних правоохоронних органів. З метою співпраці в міжнародному масштабі вони розробили й застосовують ефек­тивне законодавство, знайшли можливість фінансового забезпе­чення, створення та функціонування низки міжнародних право­охоронних організацій по боротьбі з транснаціональною органі­зованою злочинністю, яку визнано загрозою світового масштабу.

Аналіз звітів міжнародних організацій, статистичних даних про стан боротьби зі злочинністю в різних країнах підтверджує важ­ливість міжнародного співробітництва по боротьбі зі злочинністю. Навіть ті держави, які не мають тісних політичних і економічних контактів, здебільшого не нехтують контактами в галузі протидії злочинності. Великого значення надають таким формам взаємодії у боротьбі зі злочинністю, як підписання та реалізація міжнарод­них договорів щодо надання допомоги в кримінальних справах; виконання рішень і запитів іноземних правоохоронних органів; регламентація кримінально-правових питань; обмін інформацією; проведення спільних наукових досліджень із питань боротьби зі злочинністю; обмін досвідом; спільна підготовка кадрів, взаємне надання матеріально-технічної і консультативної допомоги.