Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
СПОУ Маляренко.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
2.03 Mб
Скачать

Глава 5. Служба безпеки України

281

Розвідка й контррозвідка є найважливішими напрямами СБУ. Інша річ, що змінюються підходи до здійснення цієї роботи, вно­сяться певні корективи, враховуються зміни, що відбуваються в світі, в сфері міждержавних стосунків. Українська спецслужба відмовляється від «тотального» принципу застосування контрроз-відувального пошуку, впроваджує диференційований підхід до організації протидії конкретним іноземним спецслужбам. Пози­ція СБУ в новій історичній добі ґрунтується/на засадах підпоряд­кованості контррозвідувальних заходів нормам чинного законо­давства, захисту на цій основі прав і свобод громадян, інтересів суспільства й держави як на території України, так і за її межами специфічними засобами та методами спецслужби.

Відповідно до поставлених вимог співробітниками контрроз­відки припинено протиправну діяльність кількох агентів спецслужб іноземних держав, не допущено низки спроб громадян України передати за кордон інформацію науково-технічного й економіч­ного характеру.

Не допущено здійснення низки протизаконних акцій щодо ви­везення з України й ввозу контрабандним шляхом на її територію великих партій зброї. Заблоковано спроби організувати відтік із України технологій і матеріалів подвійного призначення, здійсни­ти нелегальні операції з ядерними матеріалами та радіоактивни­ми речовинами. В результаті вжитих заходів не допущено жодно­го випадку порушення Україною взятих зобов'язань щодо нероз-повсюдження зброї масового знищення та засобів її доставки.

З метою ефективного виконання своїх завдань Службою без­пеки України створено її регіональні органи: обласні управління СБУ, їхні міжрайонні, районні та міські підрозділи, розміщення й територіальна компетенція яких можуть не збігатися з адмініст­ративно-територіальним поділом України.

В інтересах державної безпеки органи й підрозділи СБУ мо­жуть створювати на окремих державних стратегічних об'єктах і територіях, у військових формуваннях. У своїй оперативно-служ­бовій діяльності регіональні органи СБУ є незалежними від органів місцевої державної адміністрації та місцевого самовряду­вання, посадових осіб, партій і рухів.

Органи військової контррозвідки створено для контррозвіду-вального забезпечення Збройних Сил України, Державної при-

282

Розділ III. Правоохоронні органи України

кордонної служби України та інших військових формувань, дис­локованих на території України.

Керівництво всією діяльністю СБУ, її Центральним управлін­ням здійснює Голова СБУ. Він несе персональну відповідальність за виконання завдань, покладених на СБУ. Голову СБУ призна­чає Верховна Рада України за поданням Президента України, він має заступників, яких за його поданням призначає Президент України.

У СБУ створено колегіальний дорадчий орган — колегію, яка визначає шляхи виконання покладених на СБУ завдань, приймає рішення з основних напрямів і проблем оперативно-службової діяльності та роботи з кадрами. Рішення колегії приймають більшістю голосів і оголошують наказами Голови СБУ. До складу колегії входять Голова СБУ, його заступники, Голова Служби без­пеки Автономної Республіки Крим та інші особи, крім народних депутатів України, призначені Президентом України за погоджен­ням з Верховною Радою України. Перебування членів колегії в пар­тіях, рухах, інших громадських об'єднаннях, що мають політичні цілі, відповідно до ст. 6 Закону України «Про Службу безпеки Ук­раїни» зупиняють. Положення про колегію СБУ затверджує Пре­зидент України.

Начальників підрозділів Центрального управління СБУ: розві­дки, контррозвідки, військової контррозвідки, захисту національ­ної державності, боротьби з корупцією й організованою злочин­ною діяльністю, інформаційно-аналітичного, оперативно-технічно­го, оперативного документування, слідчого, урядового зв'язку, по роботі з особовим складом, а також начальників регіональних органів — обласних управлінь СБУ призначає Президент України за поданням Голови СБУ. Голову Служби безпеки Автономної Рес­публіки Крим призначають відповідно до законодавства Автоном­ної Республіки Крим за погодженням з Головою СБУ.

Порядок призначення інших посадових осіб СБУ визначає Го­лова СБУ. Начальників регіональних органів СБУ призначають з відома глави місцевої державної адміністрації.

Для розв'язання покладених завдань СБУ може встановлюва­ти контакти з органами безпеки іноземних держав і взаємодіяти з ними на підставі норм міжнародного права, відповідних договорів і угод. СБУ взаємодіє з Управлінням охорони вищих посадових