Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
СПОУ Маляренко.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
2.03 Mб
Скачать

Глава 1. Прокуратура України

183

від форм власності), а також виділення спеціалістів для проведен­ня перевірок, відомчих і позавідомчих експертиз;

викликати посадових осіб і громадян, вимагати від них усних чи письмових пояснень щодо порушень закону.

Слід зазначити, що реалізація прокурором представництва інтересів громадянина або держави в суді навряд чи можлива без повноважень, властивих нагляду за додержанням і застосуванням законів. З'ясувати обставини порушення, зібрати докази для відстоювання правової позиції під час судового розгляду позову (заяви) прокурор може, лише маючи передбачені законом права.

Збереження за прокуратурою функції нагляду за додержанням і застосуванням законів законодавець пов'язує з формуванням нових державних органів, що здійснюватимуть контроль за додер­жанням законів. Реалізуючи принципи створення правової дер­жави, останніми роками з'явилися й почали діяти такі інститути, як Уповноважений Верховної Ради України з прав людини, Ра­хункова палата, Державна податкова адміністрація, Антимоно-польний комітет, органи виконавчої влади, що забезпечують за­хист прав споживачів, експортний контроль тощо.

У зв'язку з цим в умовах перехідного періоду прокуратура дещо звузила межі прокурорського втручання. Дискусію щодо обсягу повноважень з нагляду за додержанням і застосуванням законів в умовах перехідного періоду пов'язано з ініціюванням конститу­ційної реформи, здійсненням адміністративної реформи. Визна­чення на законодавчому рівні меж цих повноважень безумовно сприятиме наповненню новим змістом правозахисної діяльності прокуратури, стрижнем якої була й залишається охорона прав і свобод громадян.

Слідство в органах прокуратури. Згідно з кримінально-про­цесуальним законодавством досудове слідство проводять слідчі прокуратури в справах про злочини проти життя та здоров'я осо­би, злочини проти довкілля, злочини проти громадської безпеки, злочини проти безпеки виробництва, злочини проти безпеки руху та експлуатації транспорту, злочини в сфері забезпечення призо­ву та мобілізації, злочини проти авторитету органів державної влади, органів місцевого самоврядування та об'єднань громадян, злочини в сфері службової діяльності, злочини проти правосуд­дя, злочини проти встановленого порядку несення військової служби та інші. Крім того, в усіх справах про злочини, вчинені

184

Розділ III, Правоохоронні органи України

службовими особами, які займають особливо відповідальне ста­новище, відповідно до ч. 1 ст. 9 Закону України «Про державну службу» та особами, посади яких віднесено до 1—3 категорії по­сад, працівниками правоохоронних органів досудове слідство про­водять слідчі прокуратури. За постановою Генерального проку­рора України, його заступників, прокурора області та прирівня­них до них прокурорів слідчі прокуратури можуть розслідувати й інші злочини (ст. 112 КПК України)1.

У Генеральній прокуратурі України, прокуратурі Автономної Республіки Крим є старші слідчі в особливо важливих справах і слідчі в особливо важливих справах; у прокуратурах областей, міст та інших прирівняних до них прокуратурах працюють слідчі в особливо важливих справах і старші слідчі; в районних, міжрай­онних, міських — старші слідчі та слідчі.

Усі рішення про спрямування слідства й провадження слідчих Дій слідчий прокуратури приймає самостійно, за винятком ви­падків, коли законом передбачено одержання згоди, затверджен­ня чи санкції від прокурора, й несе повну відповідальність за їх законне та своєчасне проведення.

Відповідно до Кримінально-процесуального кодексу України під час звільнення від кримінальної відповідальності внаслідок зміни обстановки; в зв'язку з дійовим каяттям; під час розв'язан­ня справ про суспільно небезпечні діяння, вчинені особою, яка не досягла віку, з якого можлива кримінальна відповідальність; у зв'язку з примиренням обвинуваченого, підсудного з потерпілим; у зв'язку з передачею особи на поруки та інших потрібна згода прокурора, після чого кримінальну справу направляють до суду. Запобіжний захід, крім взяття особи під варту, обраний проку­рором, може бути скасовано або змінено слідчим і органом дізнан­ня лише за згодою прокурора. Обшук проводять за вмотивованою постановою слідчого з санкції прокурора чи його заступника, за винятком житла чи іншого володіння особи. Виїмку документів, що становлять державну та/або банківську таємницю, проводять тільки з санкції прокурора або його заступника й у порядку, по­годженому з керівником відповідної установи.

Правові підстави, форми й методи здійснення прокурорського нагляду за додержанням законів слідчими прокуратури ідентичні

1 Офіційний вісник України. - 2001. -№ 34. - Ст. 1578.